Odbijen zahtev za pomilovanje računovođe iz Aušvica

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2018, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev za pomilovanje računovođe iz Aušvica

Nemačke vlasti odbile su zahtev računovođe iz Aušvica, Oskara Greninga, za pomilovanje, čime je otklonjena poslednja prepreka za njegovo služenje zatvorske kazne, koja mu je izrečena kao saučesniku u ubistvu Jevreja u tom logoru.

Greningovi advokati su prošle nedelje uložili molbu vlastima u Linenburgu da devedesetšestogodišnji Grening ne služi četvorogodišnju zatvorsku kaznu, na koju je osuđen 2015. godine, zbog "saučesništva" u ubistvu 300.000 Jevreja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Aušvicu.

Nekadašnji esesovac i računovođa u logoru Aušvic ostao je tada na slobodi zbog rasprave da li je u stanju da izdrži kaznu. Vrhovni sud u Nemačkoj krajem decembra prošle godine je odbacio njegovu žalbu i naveo da je sposoban da služi kaznu uprkos starosti, kao i da će u zatvoru dobijati odgovarajuću zdravstvenu negu.

Suđenje nekadašnjem računovođi Aušvica odvijalo se u okviru zakasnelih procesa koji se tiču nacizma. Pored Greninga, sudilo se još Hubertu Cafkeu, Džonu Demjanjuku i Rajnholdu Haningu, koji su osuđeni.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.