Ko će osvojiti Oskara: Zelena knjiga, Boemska rapsodija ili Roma?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2019, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će osvojiti Oskara: Zelena knjiga, Boemska rapsodija ili Roma?

U nedelju 24. februara održaće se 91. ceremonija dodele Oskara. Kao i svake godine u ovo vreme, diskutuje se o tome u čije će ruke otići zlatna statua. Dodela Oskara svake godine održava se krajem februara i kruniše prethodne filmske manifestacije koje počinju Zlatnim globusom. Mnogi tvrde da je Zlatni globus dobar pokazatelj za to ko će dobiti Oskara. 

Ove godine najveći pobednici na dodeli Zlatnih globusa bili su filmovi Zelena knjiga (Green Book) i Boemska rapsodija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (Bohemian Rhapsody).

Film Zelena knjiga pobedio je u tri kategorije - u kategoriji najboljeg filma u okviru komedije/mjuzikla, zatim najboljeg scenarija i najboljeg sporednog glumca. Zlatni globus je otišao glumcu Maheršali Aliju.

Sa druge strane, biografski film o pevaču Frediju Merkjuriju doneo je produkciji Boemske rapsodije nagrade za najbolji film u kategoriji drame, a titula najboljeg glumca u istoj kategoriji pripala je Ramiju Maleku, koji je tumačio pokojnog frontmena benda Kvin.

Takođe, četiri druga filma odnela su glumačke nagrade. Redžina King dobila je Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu ("If Beale Street Could Talk"). Protagonista "Vajsa" (Vice) Kristijan Bejl proglašen je najboljim glumcem u kategoriji komedije/mjuzikla, a Olivija Kolman ("Miljenica" – The Favourite) najboljom glumicom u istoj kategoriji. Glen Klouz odnela je pobedu u kategoriji drame ("Žena" - The Wife).

Da li Zlatni globus prognozira Oskara?

Prirodno je pretpostaviti da Zlatni globus na neki način predviđa koji filmovi će osvojiti Oskara. Međutim, osim svečane ceremonije i činjenice da sezona dodele nagrada u Holivudu počinje Zlatnim globusom, a završava se Oskarom, ove dve manifestacije u većini slučajeva nemaju mnogo toga zajedničkog, pogotovo kada se radi o pobedničkim ostvarenjima.

Razlika je najpre među samim nagradama. Oskar se dodeljuje za najbolji film, dok je ova nagrada u slučaju Zlatnog globusa podeljena – dodeljuje se priznanje za najbolji film u kategoriji drame i najbolji film u kategoriji komedije/mjuzikla. U slučaju Globusa, na isti način su podeljene nagrade za glavne glumce.

Nagrade za sporedne glumce i glumice i režiju na Zlatnom globusu dodeljuju se u celini, kao i kod Oskara.

Što se scenarija tiče, na dodeli Zlatnog globusa postoji jedna nagrada za najbolji scenario, dok se Oskar deli za najbolji adaptirani i najbolji originalni scenario.

Poklapanje

Zbog ovih razlika praktično je nemoguće da Zlatni globus prognozira ko će dobiti Oskara. Ipak, postoje situacije u kojima su se izbori poklopili.

Na primer, pobednik Globusa 2016. u kategoriji mjuzikla, film "La La Land", koji je odneo još šest nagrada, odneo je šest nagrada na dodeli Oskara, mada ne i onu za najbolji film. Takođe, te godine, Oskar za najbolji film otišao je "Mesečini" (Moonlight), filmu koji je na Zlatnom globusu proglašen najboljim u kategoriji drame.

Ipak, ovakva poklapanja nisu česta. Prema računici filmskog novinara Džejsona Bejlija, od 2006. do 2016. godine Oskar i Globus su bili usaglašeni samo u 50 odsto slučajeva kada je u pitanju nagrada za najbolji film. U slučaju režije, procenat je još niži (40 odsto).

Međutim, prema proceni Bejlija, Zlatni globus ipak nešto znači u slučaju glumačkih nagrada jer se tada ova priznanja poklapaju u 90 odsto situacija.

Tako su od 2012. do danas isti glumci pobeđivali na obe dodele - od Danijela Dej Luisa, Metjua Makonahija, Edija Redmejna, do Leonarda Dikaprija, Kejsija Afleka i Garija Oldmana.

Isti slučaj je bio sa glumicama od 2011. godine, počevši od Meril Strip, Dženifer Lorens, Kejt Blančet, Džulijen Mur, Bri Larson, do Eme Stoun i Franses Makdormand.

Za sada najveće šanse za "Zelenu knjigu" i "Romu"

Nagrade američkih producenata (PGA), zatim Američkog udruženja reditelja (DGA) i Udruženja filmskih glumaca (SAG) pre mogu da prognoziraju ko će dobiti Oskara, kako piše Voks. Razlog leži u tome što mnogi od njihovih glasača odlučuju i o tome ko će dobiti Oskara.

Naime, Akademija filmskih umetnosti i nauka koja stoji iza dodele Oskara ima preko 7.000 tajnih članova, uglavnom filmskih radnika i umetnika. Glumci čine najveći deo glasačkog tela (oko 22 odsto). Sa druge strane, grupa ljudi koja stoji iza Zlatnih globusa nema više od 100 članova i čine je novinari.

Za sada su, čini se, zvezde naklonjene "Zelenoj knjizi" s obzirom na to da je ovaj film odneo i PGA nagradu, a glumac Maheršala Ali i SAG nagradu. Takođe, film "Roma" Alfonsa Kuarona, koji ima najviše nominacija za Oskara, izabran je od Američkog udruženja reditelja.

Svakako, ostaje nam još malo do dodele najprestižnije filmske nagrade u Americi, koja će se kod nas emitovati u ponedeljak u dva ujutru.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Los Anđelesu u nedelju svečana dodela Oskara

Izvor: Danas, 22.Feb.2019

U Los Anđelesu u nedelju kasno uveče biće održana 91. ceremonija dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, dok su favoriti ove godine filmovi "Roma" (Rim) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona i "The Favourite" (Miljenica) Grka Jorgosa Lantimosa sa najviše, po deset nominacija...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.