HOLIVUD NA DAN ZAĆUTAO O SKANDALIMA Prva dodela nagrada od slučaja Vajnstin

Izvor: Blic, 13.Nov.2017, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HOLIVUD NA DAN ZAĆUTAO O SKANDALIMA Prva dodela nagrada od slučaja Vajnstin

Holivud je napravio kratak predah od sve veće krize vezane za seksualno uznemiravanje i u subotu deveti put dodelio nagrade guvernera Američke akademije filmske umetnosti i nauke, takozvanog počasnog Oskara.

Ovogodišnji dobitnici su američki glumac Donald Saderlend, reditelj Čarls Bernet, direktor fotografije Oven Roizman, belgijsko-francuska rediteljka Anjes Varda i meksički autor Alehandro Gonzales Injaritu.

Na svečanosti se brižljivo vodilo računa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se izbegnu bilo kakve reference na skandale vezane za seksualno uznemiravanje koji se poput virusa širi Holivudom, već je sva pažnja bila usmerena na laureate i njihova dostignuća vredna Oskara.

Dastin Hofman, koji je radio sa Roizmanom na filmovima "Tutsi" i "Zločin u krvi", predstavio ga je kao brutalno iskrenog umetnika kada je reč o efektnosti scene. Naime, Roizman se suprotstavo reditelju Sidniju Polaku na snimanju filma "Tutsi", gde je Hofman bio preobučen u ženu.

- Potrebna je velika hrabrost da direktor fotografije protivreči reditelju pred glumcem – rekao je Hofman, nabrojavši i druga Roizmanova dostignuća poput "Francuske veze" i "Istrebljivača đavola". Direktor fotografije, koji se nije peo na scenu i nije držao govor, do sada je pet puta bio nominovan za Oskara, ali nije osvojio nijednog.

Rediteljka Kimberli Pirs i glumice Džesika Častejn i Andželina Žoli izrazile su svoje poštovanje prema Anjes Vardi (89), nazvavši je "bakom francuskog novog talasa" zbog filmova koje "nijedna žena nikada nije režirala, ali još važnije, koje niko nikad nije režirao", rekla je Andželina.

Varda, koja snima od 25. godine do danas, zahvalila je svim ženama na divnim rečima, dodavši, "ali zar ovde nema nijednog muškarca koji me voli?" i koji bi joj udelio kompliment za karijeru dugu 60 godina. Ove godine Varda je snimila dokumentarac "Faces Places" i mogla bi da bude prvi dobitnik Nagrade guvernera koje je u istoj sezoni noiminovana i za Oskara.

- Moji filmovi nikada nisu zaradili novac ali sam dobila mnogo nagrada – poručila je Anjes. Nakon besane noći, razmišljavši šta bi trebalo da kaže, ona je ipak odlučila da ne pominje teške teme već da se okrene lakim stvarima. U tom trenutku Žolijeva ju je uhvatila za ruku za jedan spontani ples.

Reditelj Šon Bejker, rediteljka Ejva Duverne i glumci Čedvik Bozman i Tesa Tompson, učestvovali su u predstavljanju afro-američkog reditelja Čarlsa Berneta. Reditelj nezavisnih klasika poput "Killer Of Sheep", Bernet je govorio o svom nastavniku iz srednje škole koji ga je uveravao da od njega neće biti ništa. Gledajući u svog sjajnog Oskara, reditelj je poručio:

- Zove se gospodin Bejker i nadam se da čita vesti – rekao je Bernet, a potom se zahvalio svojim profesorima na Univerzitetu u Los Anđelesu koji su mu pomogli da pronađe svoju nišu i koristi filmove kao sredstvo za društvene promene.

Četvorostruki oskarovac Alehandro Injaritu dobio je veoma neuobičajenog Specijalnog Oskara za izvanrednu šestominutnu instalaciju virtuelne realnosti "Carne y Arena" koja gledaocu pruža neposredan osećaj kako je to kada vas presretne američka patrola pri nelegalnom prelasku američko-meksičke granice.

- Posvećujem ovo divno priznanje svim imigrantima iz Meksika, Centralne Amerike, Azije, Afrike i svih delova sveta čije su sudbine ignorisane i taoci ideologija i definicija, što im je uskratilo mogućnost da budu voljeni i shvaćeni - rekao je Injaritu.

Donald Saderlend (82) koji nijednom nije nominovan za Oskara u karijeri, bio je poslednji dobitnik večeri. Njega su predstavili Vupi Goldberg, Kolin Farel, Dženifer Lorens i nekadašnji agent Ron Majer. Saderlend se našalio kako je saznao za počasnog Oskara dok je bio u Rimu i sa suprugom uživao u špagetima.

- Rekla mi je, "Moraćemo malo da smršamo za ceremoniju", na šta sam pogledao na svoje divne špagete i odgovorio, "Moraće da sačeka do sutra" – rekao je Saderlend i zahvalio se "svim svojim likovima" koje je igrao.

Prvi Oskari u sezoni i zvanično su otvorili višemesečni period dodeljivanja filmskih nagrada koji će kulminirati 4. marta dodelom 90. Oskara.

Kako su kampanje uveliko u toku, na jednom od najekskluzivnijih događaja u Holivudu bili su brojni pretendenti na nominacije: Sirša Rounan i Greta Gervig (Lady Bird), Giljermo del Toro, Sali Hokins i Ričard Dženkins (The Shape of Water), Kumail Nandiani i Zoi Kazan (The Big Sick), Dženifer Lorens i Daren Aronofski (mother!), Peti Dženkins i Gal Gadot (Wonder Woman), Džesika Častejn (Molly's Game),

Tom Henks i Stiven Spilberg (The Post), Ema Stoun (Battle of Sexes), Gari Oldman, Džo Rajt i Ben Mendelson (The Darkest Hour), Džordan Pil (Get Out), Džejson Hol i Majls Teler (Thank You For Your Service), Timoti Šalame (Call Me By Your Name), Kristofer Nolan (Dunkirk), Alison Dženi i Margo Robi (I, Tonya)

Hju Džekman (Logan, The Great Showman), Ričard Gir (Norman), Sofija Kopola i Kolin Farel (The Beguiled), Džon Bojega (Detroit), Robert Patinson (Good Time), Džejk Džilenhol (Okja, Stronger), Džejms Franko (The Disaster Artist), Di Ris (Mudbound), Bruklin Prins (The Florida Project)...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.