Film Prvi čovek oskarovca Damijana Čazela otvara festival u Veneciji

Izvor: B92, 29.Avg.2018, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film "Prvi čovek" oskarovca Damijana Čazela otvara festival u Veneciji

Projekcijom filma "First Man" (Prvi čovek) američkog reditelja Damijena Čazela, koji je osvojio Oskara za režiju filma "La La Lend", večeras počinje 75. filmski festival u Veneciji.

Čazel, koji je ponovo za glavnu ulogu odabrao Rajana Goslinga, izjavio je da je njegov novi film o "Mesecu i kuhinji", aludirajući na to da mu je cilj bio da prikaže ličnu stranu epskog putovanja kada je Nil Armstrong, kao član misije Apolo 11, 1969. godine prvi kročio na Mesec, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

"Prvi čovek" je jedan od 21 filma iz Evrope, Japana, Australije i Amerike koji će se takmičiti za "Zlatnog lava", a odluku će doneti žiri kojem predsedava reditelj Giljermo del Toro, prošlogodišnji venecijanski pobednik i dobitnik Oskara za ostvarenje "Oblik vode".

Na popularnoj "Mostri" biće prikazani filmovi Alfonsa Kuarona, braće Koen, Pola Gringrasa, Jorgosa Lantimosa, Lasla Nemeša, Luke Gvadanjina i drugih, a jedina rediteljka u glavnom takmičarskom programu jeste Australijanka Dženifer Kent sa dramom "The Nightingale".

U Veneciji će van konkurencije biti prikazan i dokumentarni film Emira Kusturice "El Pepe, jedan uzvišeni život" (El Pepe: Una vida suprema) o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki.

Kratki igrani film "Strano telo" mladog reditelja Dušana Zorića premijerno će biti prikazan u takmičarskom programu "Horizonti", a u program "Nedelja kritike" uvrštena je crnogorsko-srpsko-katarska koprodukcija "Ti imaš noć" crnogorskog reditelja Ivana Salatića, dok je srpski koproducent Stefan Ivančić. Venecijanski festival traje do 8. septembra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo 75. Filmski festival u Veneciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2018

Filmski festival u Veneciji, poznat i kao "Mostra", otvoren je večeras projekcijom filma "First Man" (Prvi čovek) američkog reditelja Damijena Čazela, koji je inače osvojio Oskara za režiju filma "La La Land"..."Prvi čovek" će se pored 21 filma iz Evrope, Japana, Australije i Amerike takmičiti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Počeo 75. Filmski festival u Veneciji

Izvor: B92, 29.Avg.2018

Filmski festival u Veneciji, poznat i kao "Mostra", otvoren je večeras projekcijom filma "First Man" (Prvi čovek) američkog reditelja Damijena Čazela, koji je inače osvojio Oskara za režiju filma "La La Lend"..."Prvi čovek" će se pored 21 filma iz Evrope, Japana, Australije i Amerike takmičiti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.