DA LI ZNATE koliko puta je Meril Strip nominovana za Oskara? Ovo su najzanimljiviji detalji sa dodela!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jan.2020, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI ZNATE koliko puta je Meril Strip nominovana za Oskara? Ovo su najzanimljiviji detalji sa dodela!

Volt Dizni drži rekord!

Bliži se 92. dodela Oskara i verovatno ste već čuli sve bitno vezano za nominacije, ali možda ne znate ove zanimljivosti vezane za ovaj događaj.

1. Do 1941. novine su objavljivale pobednike pre same ceremonije.

2. "Moonlight" je 2017. godine postao prvi film koji je osvojio Oskara sa glumačkom postavom sačinjenom isključivo od Afroamerikanaca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
3. Filmovi s najviše nominacija u istoriji su "All About Eve", "Titanic" i "La La Land". Sva tri filma imala su po 14 nominacija.

4. Karte za prvu dodelu Oskara koštale su pet dolara.

5. Prvi i jedini nemi film koji je osvojio Oskara za najbolji film je "Wings" 1929. godine.

6. Volt Dizni drži rekord sa najviše nagrada - čak 26.

7. Glumica Meril Strip nominovana je čak 21 put, dok od glumaca rekord drži Džek Nikolson koji je 12 puta nominovan za ovu prestižnu nagradu.

8. Katrin Hepbern je rekorder sa četiri Oskara za najbolju glumicu (1934, 1968, 1969. i 1982)

9. Najmlađa dobitnica Oskara je Tejtum O’Nil koja je 1974. godine kada je osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu "Paper Moon" imala svega 10 godina.

10. Najstariji glumac koji je dobio Oskara je Kristofer Palmer (82) koji je dobio čuvenu statuetu 2012. godine u kategoriji za najboljeg sporednog glumca u filmu "Beginners".

11. Film "Titanic" reditelja Džejmsa Kamerona nominovan je 1998. godine u 14 kategorija, a osvojio je 11 Oskara te godine.

12. Najkraći govor ikada na dodeli Oskara održao je glumac Džo Peši kada je dobio Oskara za film "Goodfellas" 1991. godine, a govor je trajao tri sekunde.

Ove godine, u kategoriji za najbolji film najveće šanse u kladionicama se daju filmu "1917", Tarantinovom "Once Upon a Time… in Hollywood" , ali ne možemo otpisati ni film "Joker" sa sjajnom. Odlične kvote vas čekaju ukoliko znate kome će otići Oskar za najbolju režiju, a tamo su imena poput Sema Mendeza, Skorsezea i Tarantina.

Možda i najinteresantnije biće klađenje na nominovane u kategoriji najbolji sporedni glumac, gdje je favorit Hoakin Feniks. Interesantno je da su pre tačno 29 godina Al Paćino i Džo Peši bili nominovani u istoj ovoj kategoriji, kada je pobedu odneo Peši.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Zanimljivosti o Oskaru: Karte za prvu dodelu koštale pet dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2020, 09:43

Bliži se 92. dodela Oskara (9. februara u Dolby teatru u Los Anđelesu) i ljubitelji filma su verovatno već čuli sve bitno vezano za nominacije...1. Do 1941. novine su objavljivale pobednike pre same ceremonije...2. "Moonlight" je 2017. godine postao prvi film koji je osvojio Oskara sa glumačkom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.