Vruće krofne na gradskim trgovima, tako je bilo nekad

Izvor: RTS, 13.Jan.2020, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vruće krofne na gradskim trgovima, tako je bilo nekad

Večeras dočekujemo Novu 2020. godinu po Julijanskom kalendaru. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, onda je Mali Božić počeo da važi kao Nova godina koja se kod pravoslavaca naziva "Srpska" i proslavlja u noći između 13. i 14. januara.
Srpska nova godina nekada se dočekivala u domovima, uz prijatelje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i bogatu, tipično zimsku trpezu. U gradovima, u ponoć služile su se vruće krofne. U jednu bi se stavio novčić, koji bi onome ko ga nađe najavio uspeh u Novoj godini.

Ovaj praznik prvi su zabranili austrougarski okupatori tokom Prvog svetskog rata. Posle Drugog svetskog rata, proslava pravoslavne Nove godine, dugo godina označavana je kao težak nacionalni ispad. Danas, doček se organizuje u mnogim većim gradovima i turističkim centrima širom Srbije.
Mnogi će i ovu Novu godinu dočekati u kućama. Ponoć i 1. januar po starom, Julijanskom kalendaru, zvanično usvojenom na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine, čeka se i u restoranima, uz veselje i pesmu.
Dolazi i sve više stranih turista, zainteresovanih da se, uz dobar provod, upozanju sa lokalnom tradicijom. U crkvama, održava se praznično bdenije i služi moleban, kojim se vernici zahvaljuju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini.
Večeras, sa početkom u 23.30, na Platou ispred Hrama Svetog Save u beogradu održaće se moleban za početak Pravoslavne Nove godine i molitveni skup podrške našem stradalnom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima.
U ponoć, uz Novu godinu, počinju i dva velika praznika - Dan Obrezanja Isusa Hrista, u narodu poznat kao Mali Božić, i dan svetog Vasilija Velikog.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ko večeras slavi Julijansku, Staru, Pravoslavnu - "Srpsku novu godinu"

Izvor: JuznaSrbija.info, 13.Jan.2020

Julijanska Nova godina, najčešće kod Srba, srpska Nova godina, a kod ostalih Stara Nova godina ili Pravoslavna nova godina, je praznik koji se slavi 14. januara po gregorijanskom kalendaru svake godine. Tog datuma je 1. januar po julijanskom kalendaru...Iako nije zvanična Nova godina, ona se rado...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.