Srećna Srpska nova godina!

Izvor: RTS, 14.Jan.2019, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećna Srpska nova godina!

U gradovima i turističkim centrima Srbije dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru.
U Beogradu je Srpska nova godina obeležena velikim vatrometom ispred Hrama Svetog Save, nastupio je Leksington bend, a služen je i moleban.

Vesela atmosfera i dobro raspoloženje, uz kuvano vino i krofne, obeležili su doček ispred Hrama. 
U Novom Sadu Nova godina dočekana je na više >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lokacija. Veselo je na trgovima u Nišu, Jagodini, Svilajncu, Vrnjačkoj Banji.
Na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu više stotina Banaćana i gostiju zajednički je dočekalo novu 2019. i po julijanskom kalendaru.
Uz puno dobre zabave koncerti grupe "Van Gog" i Dragane Radosavljević Cakane, a uz besplatno kuvano vino koje se delilo građanima ponoć je dočekana uz tradicionalni vatromet.
Grad Valjevo je i ove godine na Gradskom trgu organizovao doček Srpske nove godine, ali skromnije nego lane - bez velikih estradnih zvezda, uz lokalne di-džejeve i trubače.
Doček je organizovan i u srpskim sredinama na KiM, uz vatromet u Gračanici, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici. 
Za Srpsku novu godinu u crkvama se organizuje praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine.

Po običajnom kalendaru, tokom noći se ne spava. Običaj je da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.
Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu. Trpeza je bogata, uz neizostavnu prazničnu pečenicu.
Prazničnu čestitku po običaju upućuju najmlađi rečima: "Čestitam Vam Novo leto, što imate da vam je sretno. Što nemate Bog će dati, da vas uvek sreća prati".
Srpska pravoslavna crkva 1. januara po julijanskom kalendaru slavi spomen u čast Isusa Hrista i Svetog Vasilija, odakle i naziv za julijansku Novu godinu - Vasilica.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Jagodina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpska nova godina dočekana uz vatromet i muziku

Izvor: B92, 14.Jan.2019

Beograđani i gosti grada dočekali su Novu godinu po julijanskom kalendaru ispred Hrama Svetog Save gde je u ponoć priređen vatromet...Moleban je služen od 23.45, a održan je i koncert Leksington benda koji je nastupao od 21.00 ispred Hrama svetog Save...Doček takozvane Pravoslavne nove godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.