SAD: Formiranje Komisije za Srebrenicu od strane Republike Srpske ne služi priznavanju istine

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2019, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Formiranje Komisije za Srebrenicu od strane Republike Srpske ne služi priznavanju istine

Ambasada SAD u BiH tvrdi da formiranje nove Komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja.
To je za N1 rečeno u Kancelariji Ambasade SAD u BiH za odnose sa javnošću povodom odluke Vlade Republike Srpske da se formira Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj oblasti u periodu od 1992. do 1995. godine.  „Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid. Potrebno je da svi poštuju te sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira koliko je ona bolna“, navode u Ambasadi. Kako ističu, Ambasada podržava saopštenje Veća za implementaciju mira iz decembra 2018. godine, koja je osudila zaključak Narodne skupštine Republike Srpske o odbacivanju izveštaja iz 2004. godine.  „Formiranje nove Komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja“, poručuju u Ambasadi.  Iz Ambasade napominju i da sve žrtve rata, bez obzira na etničku pripadnost, zaslužuju da se pronađe istina i zadovolji pravda.  „Kao najveći masakar počinjen u Evropi nakon Drugog svetskog rata i zločin protiv celokupnog čovečanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne sme zaboraviti i nikada se ne sme minimizirati. Isto vredi za sve zločine počinjene tokom rata u BiH“, dodaju u Ambasadi.  Vlada Republike Srpske imenovala je članove međunarodnih i nezavisnih tela - Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj oblasti u periodu od 1992. do 1995. godina. Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao da će Centar pružiti punu administrativno-tehničku i finansijsku podršku radu komisija i dodao da članovi komisija dolaze iz 12 zemalja, da je predsedavajući Komisije za Srebrenicu Gideon Grajf, a Komisije za Sarajevo stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli. On je naveo da će Komisija za Sarajevo imati sedam, a Komisija za Srebrenicu devet članova, kao i da će konstitutivne sednice tih komisija biti održane krajem marta ili početkom aprila. Tanjug
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.