Republika Srpska će se odvojiti od BiH

Izvor: B92, 03.Jan.2019, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Republika Srpska će se odvojiti od BiH"

RS će se odvojiti od BiH, pre svega zato što su Srbi u BiH ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom, izjavio je Timoti Les, bivši diplomata.

"Oni osećaju da im je bezbednost ugrožena politikom Sarajeva i duboko su povređeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Pedija Ešdauna, koja ih je dodatno odvojila od BiH", kaže direktor britanskog analitičkog centra "Nova Evropa" Les u intervjuu za beogradski nedeljnik NIN.

Kao drugi razlog zbog koga će se RS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odvojiti od BiH jeste promena međunarodnog okruženja.

"Poslednjih 20 godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su bosanski Srbi želeli da se distanciraju od Sarajeva, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Evropska unija suočava s propadanjem i minimalnim uticajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje", rekao je Les.

On konstatuje da interesovanje SAD za Balkan danas pada, što stvara situaciju u kojoj bosanski Srbi imaju priliku da poguraju svoju ideju odvajanja.

"Donedavno EU je bila regionalni policajac, koji je tu odgovornost u poslednjoj deceniji preuzeo od SAD. Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom sticanja članstva. Drugim rečima, EU je ovom regionu ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno", rekao je Les.

On je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi na postizanju kompromisa s Prištinom, umiruje bosanske Srbe, najviše zato što želi članstvo u EU.

Međutim, smatra Les, ova faza istorije je sada gotova.

"EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda za članstvo povučena. EU ima malo da ponudi ovom regionu osim novca, pa samim tim nema ni autoritet", kaže Les.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Republika Srpska će se odvojiti od BiH"

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jan.2019

"RS će se odvojiti od BiH, pre svega zato što su Srbi u BiH ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom", izjavio je Timoti Les, bivši diplomata...- Oni osećaju da im je bezbednost ugrožena politikom Sarajeva i duboko su povređeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Pedija Ešdauna, koja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.