Proslavljena srpska Nova godina u Budimpešti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslavljena srpska Nova godina u Budimpešti

Doček Pravoslavne nove godine ima dugu tradiciju kod Srba u Mađarskoj. Običaji su ostali isti, samo su se lokacije menjale, zavisno od broja pripadnika srpske zajednice u datoj sredini. Sinoć je u pravoslavnim crkvama održano večernje bogosluženje, a potom je u desetak naselja organizovan doček uz našu narodnu i zabavnu muziku, srpska jela i pića. 

Najveselije je, kao i ranijih godina, bilo u Pomazu, gradiću sa oko 18.000 stanovnika, severno od Budimpešte i na domak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nama veoma poznate i drage Sentandreje. Pre dva veka, nakon odlaska Turaka, Srbi su tu bili u većini, ali su po dolasku Nemaca i Slovaka, a pogotovu povratku Mađara, svedeni na nepuna dva procenta. I tako mala zajednica, sa svega nešto više od 200 članova, ipak je veoma aktivna.

"Tradicija dočeka Srpske nove godine u Pomazu je starija od mene, pa i mog oca, tako da ide više decenija unazad. Na ovom mestu, u Domu kulture i biblioteci, organizujemo proslave od 1981. i uvek se, u dobrom raspoloženju, okupi više stotina gostiju", rekao je za RTV predsednik Srpske samouprave u tom mestu Petar Bogdan.

Goste je zabavljala grupa "Selo" iz Lovre, naselja na Čepelskoj adi, sada jedinog u Mađarskoj gde preovladava srpsko stanovništvo. Na repertoaru su imali prepoznatljive hitove Miroslava Ilića, Lepe Lukić, Silvane Armenulić i drugih velikana estrade, ali i kola i laganu muziku za ples.

Posle ponoći na binu su se popeli sveštenici Budimske eparhije, sa protojerejom namesnikom Srpske crkve u Budimpešti  i otpevali refren srpske himne.
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.