Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture na ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2022, 10:56

Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture na ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu

Ceremonija proglašenja Novog Sada Evropskom prestonicom kulture održana je u najstarijem srpskom teatru, Srpskom narodnom pozorištu u prisustvu predstavnika državnog vrha, brojnih zvanica iz cele Evrope, predstavnika bivših, sadašnjih i budućih kulturnih prestonica, ambasadora zemalja celog sveta i stranih novinara. Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuele Žiofre uručio je gradonačelniku Milošu Vučeviću plaketu čime je Novi Sad zvanično poneo prestižnu titulu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Tokom 2022. godine pokazaćemo celoj Evropi kakvo blago imamo. Pokazaćemo bogatstvo i isprepletanost različitih kultura koje su snažna veza među ljudima i narodima koji ovde žive. Isti taj Novi Sad koji je od nastanka bio višenacionalan grad, koji su naši preci zajedno gradili bojama svoje duhovnosti, tradicije i identiteta. Isti taj Novi Sad koji je nazvan Srpskom Atinom, jer je u 19. veku bio kulturni, politički i društveni centar srpskog naroda, "najveće srpsko opščestvo na svijetu", kako je govorio Vuk Karadžić, a Jovan Skerlić beležio da se u Novom Sadu tada pisalo i mislilo za ceo srpski narod. Isti taj Novi Sad koji danas zablista kada uglas zazvone zvona sa šest raznih crkava. Grad u kojem se razlike priznaju, uvažavaju i poštuju, sada nas predstavlja na najvećoj evropskoj kulturnoj sceni. Hvala mojim Novosađanima! Zbog njih je sve ovo. Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije zato što nas nisu ostavili same, već su nam se pridružili u borbi do pobede. Jer ovo nije samo priča jednog grada. Ovo je priča svih nas", naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Manje koncerata i publike večeras zbog kovida u Novom Sadu

Za večerašnje otvaranje godine u kojoj je Novi Sad evropska prestonica kulture, broj koncerata kojih je trebalo da bude 40, smanjen je za 60 procenata, rekao je danas gradonačelnik Miloš Vučević.

Govoreći za TV Pink, on je naveo da će biti održani samo oni koncerti koji su pod kontrolom grada Novog Sada, i da je zbog epidemiološke situacije broj publike smanjen za 50 posto.

Publika će moći da događajima da prisustvuje samo uz odgovarajuće kovid sertifikate.

On je naveo da je Novom Sadu pripali i nagrada "Melina Merkuri", koja se dodeljuje za najbolje pripremljene evropske kulturne prestonice, i dodao da to donosi 1,5 miliona evra za kulturne radnike tog grada.

Vučević je naveo da je će tokom godine u kojoj je evropska prestonica kulture u gradu biti održano preko 3.000 događana, sa 4.000 učesnika od čega je 1.500 iz inostranstva.

U okviru svečane ceremonije obratili su se direktor Fondacije ''Novi Sad 2022 – EPK'' Nemanja Milenković, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, putem video poruke komesarka EU za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel, kao i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

"Ne postoji grad koji je više zaslužio da visoko uzdigne evropsku zastavicu omladine i kulture. Novi Sad je jedna od najboljih evropskih prestonica sa najvećim budžetom uloženim u kulturu. Srbija je zemlja pobednik koja investirajući u nauku, inovativne, kreativne i talentovane ljude i prostore postaje moderna, otvorena zemlja, zemlja partner na globalnom nivou. U kreativne industrije, u poslednjih pet godina, investirano je milijardu evra. Po ugledu na Evropsku prestonicu kulture, ustanovili smo i Nacionalnu prestonicu kulture, a tu titulu nedavno je poneo grad Čačak", istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

U muzičko-plesnom spektaklu u SNP-u učestvovali su eminentni predstavnici novosadske i vojvođanske kulturne scene, među kojima su Balet i Opera Srpskog narodnog pozorišta, Aradačke meškarke, perkusionistički ansambl "dRumble", Tamburaški orkestar "Velos", Aleksandar Bahun na klaviru, Todor Ursu na cimbalu i brojni drugi. Režiju događaja potpisuje Aleksandar Nikolić, autor muzike je novosadski instrumentalista i muzičar Boris Kovač, a program su vodili glumci Srpskog narodnog pozorišta Jovana Balašević i Vasa Stajkić.

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture je proslava "Zeniteum :: 2022" reditelja Dragana Živadinova na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja kroz umetnost slavi velika imena srpske nauke – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Deo programa Svečanog otvaranja je i velika nesvakidašnja izložba "Vreme i vaseljena" u holu Studija M.

Novi Sad je u 2022. godini poneo prestižnu titulu, zajedno sa Kaunasom (Litvanija) i Ešom (Luksemburg), a Srpska Atina je ujedno prvi od tri grada u kojem je održano Svečano otvaranje godine titule koje predstavlja jedinstvenu umetničku proslavu u Evropi, Doček, na više od 40 lokacija.

Pooštravanje kontrole epidemioloških mera

Svi programi na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture prilagođeni su epidemiološkim merama, stoga su od samog početka kapaciteti bili veoma ograničeni na planiranim koncertima, prilikom prodaje ulaznica, a uz to, radi bezbedne i odgovorne organizacije, Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ preuzima inicijativu za dodatne mere i pooštravanje kontrole njihovih poštovanja.

Fondacija je stoga kao prvu meru dala preporuku da se odloži 60 odsto koncerata, dok će pojačane mere kontrole biti na onim koncertima koju su direktno u produkciji Fondacije. Potom na koncertima koji će biti realizovani, kapaciteti su do 50 odsto, na pojedinim će biti i manji, a zajedno sa ulaznicom, biće neophodno da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata.

U skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama, na samom događaju neophodno je nošenje maski i održavanje distance.

Besplatno testiranje za posetioce na dve lokacije

Za sve posetioce koji nemaju zeleni sertifikat, antigenski ili PCR test, biće obezbeđena dva punkta za besplatno testiranje 13. januara i to na dve lokacije:

- U centru Novog Sada, na Trgu Slobode 13. januara od 12 do 23 časa

- U prostoru Gradske koncertne dvorane (Bulevar cara Lazara 67) 13. januara od 12 do 23 časa

Detaljne informacije o Dočeku možete pronaći sajtu docekns.rs
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.