Dočekana i srpska Nova godina, ispred Hrama Svetog Save služen moleban

Izvor: RTS, 14.Jan.2020, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dočekana i srpska Nova godina, ispred Hrama Svetog Save služen moleban

Građani Srbije dočekali su Novu godinu po julijanskom kalendaru na trgovima i u ugostiteljskim objektima. Kod Hrama Svetog Save u Beogradu služen je moleban za Srbe na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori.
U Beogradu je srpska Nova godina tradicionalno dočekana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispred Hrama Svetog Save, gde je održan molitveni skup podrške narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima.

U Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture 2021, pravoslavna Nova godina slavila se na pedeset lokacija sa više od 200 umetnika iz deset zemalja. U Rumi je goste zabavljao Goran Bregović.
Požarevljani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na Trgu oslobođenja uz Simfonijski orkestar koji je, uz klasične melodije, svirao rok hitove i filmsku muziku.
Kragujevčani su srpsku Novu godinu dočekali uz "Neverne bebe", zvuke roka i vatromet u ponoć.
Prva beba rođena 14. januara, samo dva minuta posle ponoći, bio je dečak težak tri kilograma i 160 grama. Beba i mama dobile su od grada Kragujevca poklon-čestitku od sto hiljada dinara.

Stanovnike Vrnjačke Banje i sve njene goste u novu godinu uveli su Stefan Živojinović i Dragana Mirković. Prethodno je na na trgu kod "Vrapca" posluženo 900 porcija čorbe ribe iz Morave i kuvana rakija. 
Kruševljani su Srpsku novu godinu dočekali uz Tropiko bend.

Dolazak Nove godine po julijanskom kalendaru svečano je proslavljen u Čačku uz Miroslava Ilića.
Nišlije su julijansku Novu godinu dočekale uz Alena Ademovića, a Prokupčani su se veselili uz pesme Amadeus benda.

Stanovnici Surdulice su tradicionalno, jedanaestu godinu zaredom, srpsku Novu godinu dočekali na trgu uz vatromet i kuvano vino. Surduličane i goste zabavljao je Saša Matić.
Proslava na Kosovu i MetohijiSrpska Nova godina uz vatromet i pesmu dočekana je i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji – u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Štrpcu.
Stanovnici Gračanice dočekali  su je na Trgu oslobodilaca uz Slobodana Radanovića, kuvano vino i rakiju.
Dolazak julijanske Nove godine svečano je proslavljen u Kosovskoj Mitrovici uz vatromet i pesme Željka Vasića i Vanje Mijatović. Veselo je bilo i u Leposaviću, goste je na trgu zabavljao Milan Topalović.
Srpska Nova godina dočekana je uz molitvu, vatromet i trubače i u mnogim gradovima u Republici Srpskoj. U Banjaluci, u porti Hrama Hrista Spasitelja, nastupali su ansambl "Veselin Masleša", Gradski tamburaški orkestar i etno-grupa Iskon.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moleban podrške srpskom narodu u Crnoj Gori i na KiM počeo ispred Hrama Svetog Save (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2020

Prva litija i moleban za spas srpskog naroda u Beogradu održani su 8. januara..Drugi po redu moleban podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima održaće se večeres u Beogradu, ispred Hrama Svetog Save...Umesto proslave pravoslavne Nove godine, sa platoa ispred...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Održan moleban u Podgorici. U fokusu Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jan.2020

Vjernici koji poštuju Julijanski kalendar okupili su se ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje su dočekali pravoslavnu Novu godinu. Nalagani su badnjaci, a Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori,  Amfilohije služio je moleban nakon čega je protojerej Velibor Džomić...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.