Doček Srpske nove godine

Izvor: RTS, 14.Jan.2018, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doček Srpske nove godine

U gradovima i turističkim centrima Srbije dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru.
U Beogradu je Srpska nova godina obeležena velikim vatrometom ispred Hrama Svetog Save, a jedini organizovani doček je ispred opštine Zvezdara.

U Novom Sadu na više od 20 lokacija organizovani su koncerti. Veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broj programa bio je besplatan za posetioce.
Doček je organizovan i na Gradskom trgu u Čačku, uz Dejana Petrovića i Big bend orkestar.
Organizovani su dočeci i u Nišu, Jagodini, Somboru i drugim gradovima.
Za Srpsku novu godinu u crkvama se organizuje praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Po običajnom kalendaru, tokom noći se ne spava. Običaj je da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.
Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu. Trpeza je bogata, uz neizostavnu prazničnu pečenicu.
Prazničnu čestitku po običaju upućuju najmlađi rečima: "Čestitam Vam Novo leto, što imate da vam je sretno. Što nemate Bog će dati, da vas uvek sreća prati".
Srpska pravoslavna crkva 1. januara po julijanskom kalendaru slavi spomen u čast Isusa Hrista i Svetog Vasilija, odakle i naziv za julijansku Novu godinu – Vasilica.
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine,   Sveti Sava,   Jagodina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dočekana i Srpska nova godina

Izvor: B92, 14.Jan.2018

Širom Srbije je dočekana i Nova godina po Julijanskom kalendaru, u većini gradova su organizovani koncerti i vatromet...Beograđani su Srpsku novu godinu dočekali uz veliki vatromet ispred Hrama Svetog Save, kao i uz koncerte na otvorenom ispred zgrade opštine Zvezdara...Ovogodišnju proslavu srpske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.