RT: Američki dolar u potpunosti izbačen iz transakcija između Irana i Iraka

Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2018, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Američki dolar u potpunosti izbačen iz transakcija između Irana i Iraka

Izvor: Vostok / RT

Teheran i Bagdad više ne koriste američki dolar u bilateralnoj trgovini, dajući prednost evru i lokalnim valutama, kao i direktnoj razmeni roba, izjavio je šef Iransko-iračke privredne komore Jahja Ale Ešag.

"Američki dolar je uklonjen sa liste valuta koje koriste Iran i Irak u svojim trgovinskim transakcijama, te koriste iranski rijal, evro i irački dinar u finansijskim transakcijama", izjavio je Ale Ešag.

Pored prelaska sa američkog dolara u alternativne valute, iranski i irački trgovci primenjuju i direktnu razmenu roba. Međutim, bankarskom sistemu su i dalje potrebna poboljšanja, pošto samo mali deo trgovine između dve zemlje zapravo ide preko banaka, navodi zvaničnik.

"Rešavanje problema bankarskog sistema mora biti prioritet i za Iran i Irak, jer dve zemlje imaju najmanje osam milijardi dolara transakcija u najgorim vremenima", rekao je Ale Ešag.

Prema rečima zvaničnika, Irak je druga zemlja nakon Kine u pogledu obima trgovine sa Iranom. Dok je izvoz u Kinu gotovo sav u petrohemijskim proizvodima, Bagdad kupuje veliki broj iranskih proizvoda, pomažući da se održi visoka stopa zaposlenosti, objasnio je Ale Ešag.

Na ovaj način je zvaničnik odgovorio na pitanje o tome kako su unilateralne sankcije, koje su nametnute Teheranu od strane SAD-a, uticale na trgovinu između dve zemlje. Vašington se povukao iz nuklearnog sporazuma i ponovo nametnuo ograničenja za Iran. Takođe je zapretio sekundarnim sankcijama za svaku zemlju koja nastavi da kupuje naftu iz Irana, obećavajući da će Teheranov prihod od nafte svesti na "nulu". Očekuje se da će sankcije za naftni sektor Irana stupiti na snagu u novembru, dok je izvoz sirove nafte usled najavljenih sankcija već opao.

Obnovljene sankcije SAD-a već su oslabile nacionalnu valutu zemlje, te su prisilile mnoga evropska preduzeća da napuste Iran. Teheran je više puta kritikovao nesposobnost evropskih potpisnika sporazuma da se suprotstave Sjedinjenim Državama, preteći da će napustiti sporazum. Dok su zemlje EU saopštile da će se i dalje pridržavati sporazuma, obnovljena ograničenja SAD-a primorale su velike kompanije kao što su "Dajmler", "Siemens", "Total", "Pežo" i "Reno", da obustave svoje aktivnosti u Iranu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.