NBS: Očuvana finansijska stabilnost, dinar sutra jači za 0,2 odsto

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jun.2016, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Očuvana finansijska stabilnost, dinar sutra jači za 0,2 odsto

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je posle Bregzita, finansijska stabilnost u zemlji očuvana i da će dinar sutra biti jači za 0,2 odsto u odnosu na evro.

"Zvanični srednji kurs dinara prema evru sutra će iznositi 123,5585. Dinar je na dnevnom nivou ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro, pri čemu NBS ni danas ni juče nije intervenisala na deviznom tržištu", navodi se u saopštenju Centralne banke.

Navodi se da "to još jednom ukazuje na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << adekvatnu i blagovremenu reakciju NBS u prošli petak kada su sva svetska tržišta bila značajno poljuljana nakon rezultata referenduma Velike Britanije u pravcu izlaska iz EU".

Stabilnost na domaćem deviznom i finansijskom tržištu nije ni u jednom trenutku dovedena u pitanje, a prodajom deviza odmah na početku dana u petak 24. juna sprečeno je širenje panike i održana je stabilnost deviznog tržišta, dodaje NBS.

Iako je dinar u petak neznatno oslabio, već početkom ove sedmice dolazi do oporavka njegove vrednosti i to bez deviznih intervencija, dodala je Centralna banka.

Stabilnost dinara dokazuje "i povećanu otpornost domaće ekonomije na eksterne šokove usled značajnog poboljšanja makro-ekonomskih fundamenata".

NBS je najavila da će kao i do sada nastaviti da prati i analizira sve faktore koji mogu da utiču na kretanja na deviznom tržištu i po potrebi adekvatno reaguje.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.