Ko je srećnik koji je u Srbiji zaradio 250 mil RSD

Izvor: Press, 02.Feb.2017, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je srećnik koji je u Srbiji zaradio 250 mil RSD

Građani koji su lane zaradili više od 2.285.064 dinara moraju do 15. maja da podnesu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak.
Foto:B92.net
Na svaki dinar iznad ovog iznosa mora da se plati godišnji porez. Stopa je 10 odsto, ako dohodak ne premašuje 4,57 miliona dinara, odnosno 15 odsto za iznose iznad toga.
Prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Republičkog zavoda za statistiku, prosečna godišnja zarada po zaposlenom u Srbiji, isplaćena prošle godine, bila je 761.688 dinara. Porez "na bogate", kako je već odomaćeni naziv za namet koji država naplaćuje jednom godišnje, moraju da plate oni koji su lane zaradili više od trostrukog iznosa ove prosečne zarade. Pod dohotkom se ne podrazumeva samo plata, već i razni honorari, prihodi od izdavanja nepokretnosti, prihodi od autorskih prava, industrijske svojine...

Ipak, ovi obveznici imaju prava na određene lične odbitke, koji ne mogu da budu veći od polovine dohotka za oporezivanje. To su iznosi koji se odbijaju od dohotka za oporezivanje: 40 odsto prosečne godišnje zarade (304.675 dinara) i 15 odsto prosečne godišnje zarade za izdržavanog člana porodice (114. 253 dinara).

Da li u Srbiji ima manje ili više "bogataša" nego lane, biće poznato tek posle leta, kada Poreska uprava obradi pristigle prijave i pošalje rešenja za naplatu. U 2016. je godišnji porez na dohodak prijavilo tačno 19.887 građana, i to najviše sa područja Beograda, čak 70 odsto.

"Podnosioci su u poreskim prijavama najčešće iskazali sledeća zanimanja: diplomirani ekonomista, diplomirani pravnik, inženjer, doktor, direktor, menadžer", saopštila je Poreska uprava Srbije. - Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od 30 do 250 miliona dinara, prenose Večernje novosti.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ova cifra je znak da ste u Srbiji "BOGATI"

Izvor: Blic, 02.Feb.2017

Građani koji su lane zaradili više od 2.285.064 dinara neto moraju do 15. maja da podnesu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak...Na svaki dinar iznad ovog iznosa mora da se plati godišnji porez. Stopa je 10 odsto, ako dohodak ne premašuje 4,57 miliona dinara, odnosno 15 odsto za iznose iznad...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.