KOMPLETAN RUČAK ZA 72 DINARA Šta studenti u menzama najviše vole da jedu, a koje obroke izbegavaju

Izvor: Blic, 23.Feb.2018, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOMPLETAN RUČAK ZA 72 DINARA Šta studenti u menzama najviše vole da jedu, a koje obroke izbegavaju

Hrana je super, a mnogi izmišljaju i biraju, verovarno jer su razmaženi. Ručak često bude bolji nego kada mama spremi, ali jela znaju i da dosade, jer se jelovnik ponavlja, priča student Milan Obradović.

Kada nema mamine kašike, menze su zamena za studente željne kuvane hrane, ali i jeftinija opcija, naročito za one na budžetu, pošto ručak košta 72, a sva tri obroka dnevno ukupno 171 dinar.

Studentima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je na raspolaganju 14 menzi, a kažu da je najbolja klopa u onima Đušinoj, "Rifatu", "Loli" i Studentskom gradu.

Doručak su mahom prženice, pašteta ili viršle, za ručak se serviraju supa, glavno jelo, salata i povremeno dezert, a večera je slična, samo bez supe.

Primer jelovnika za doručak:

- Hrana u domu je super, mnogi izmišljaju, "ovo im se ne sviđa, ono im se ne sviđa", verovarno jer su razmaženi. Iskreno, ručak često bude bolji nego kada mama spremi. Zna da dosadi, naravno, pošto se ponavlja iz nedelju, pa napravim pauzu i jedem brzu hranu, ipak brzo se uželim kuvanog ručka u domu – ističe Milan Obradović, student koji se hrani u Studentskom domu "4. april".

Među najdražim jelima u menzama je bečka šnicla, koja često bude veća od tanjira, a popularna je najverovatnije i zato što studente drži sitima do kasno u noć. Osim toga, za mnoge je crvenim slovima zapisan i "veliki četvrtak", kada se u menzi od 17 sati služi pohovani kačkavalj. Redovi se nekad pružaju i po više stotina metara, pa se dešava da ga ne bude za sve.

- Opšta pometnja je kada se služi pohovani kačkavalj. Ja sam među retkima koje ga ne vole, skoro nikada ga ne uzimam. Volim da pojedem pasulj, to mi je omiljeno jelo. Što se tiče dezerta, "crna udovica" je broj jedan. To je štangla napolitanke prekrivena čokoladom. Bude jako slatka i retko ko može da pojede celu, ali kada se degustira, ne treba vam slatko nedelju dana - priča kroz smeh Ivona Jeremić, studentkinja četvrte godine arhitekure koja se najčešće hrani u "Loli".

Primer jelovnika za ručak:

- Uglavnom sam zadovoljna, osim kada je na jelovniku riba i pirinač. Imamo uvek izbor više jela, ali ono što je bolje odmah se razgrabi, pa ko dođe kasnije jede ribu - priča studentkinja Ivana Petrović.

Nije retkost da se poslednjih sat vremena služenja obroka naprave različite kombinacije onoga što je preostalo od hrane, pa studenti jedu boraniju sa ćevapima ili pasulj sa piletinom, pošto kobasice nestane.

- Nekada je hrana baš loša, a ja nemam novca kod sebe, onda sa sobom nosim čili sos, koji stavim preko obroka i toliko je ljut da ne osećam ukus. Generalno bi jela u domu mogla da budu znatno bolja, a verujem da bi svi studenti dali od 10 do 20 dinara više po obroku ako bi to poboljšalo kvalitet hrane. Inače, ima odlične hrane, juneći gulaš sa pireom je za mene pun pogodak, ali i špagete bolonjeze - ističe Milan Marković, student Saobraćajnog fakulteta koji se hrani u "4. aprilu".

Primer jelovnika za večeru:

Pomoćnik direktora Studentskog centra za ishranu Srđan Janković kaže da se u studentskim restoranima godišnje hrani pet miliona studenata, a da ih na dnevnom nivou poseti preko 20.000.

- Studenti u Beogradu se mogu hraniti u 14 restorana, sedam distributivnih i sedam proizvodnih. Nutricionisti, tehnolozi, upravnici restorana dogovoru sa predstavnicima studentskih organizacija osmišljavaju jelovnike koji se menjaju na nekoliko meseci. Uglavnom se jelovnik menja u skladu sa sezonskim namirnicama, usklađuje se i sa postom, ali i ako ima neko sa posebnim potrebama. Ako je neko alergičan ili ne sme da jede neku vrstu hrane, može se javiti upravniku da se dogovore oko detalja - kaže Janković.

Na pitanje kako to da se studentima sviđa, na primer, više hrana u "Loli" nego u "4. aprilu" Janković odgovara kroz osmeh da ni njemu nije jasno, jer se ista hrana sprema svuda.

- Sve je stvar ukusa, možda je negde začinjenija hrana, pa onda zbog toga pojedincima bude ukusnije. Zavisi ko šta voli - zaključuje Janković.

Uskoro i pica za večeru

Kako je pohovni kačkavalj godinama omiljeno jelo studentima, ali bi sa trona mogla da ga potisne pica koja će uskoro početi da se služi u Studentskom gradu.

- Kupili smo dve najsavremenije pica peći u Studentskom gradu, pa ćemo tamo početi da služimo picu. Već smo imali neke probe ovog jela i studentima se baš dopalo te planiramo da je uvedemo u redovnu ishranu. Služiće se jednom nedeljno, mada nismo odredili još kog dana, ali biće za večeru. Ipak ne verujem da ovo može da naškodi popularnosti pohovanog kačkavalja, siguran sam da će on ostati omiljen među studentima- ističe Janković.

Video: Da li je "pravilo 5 sekundi" istina ili zabluda?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.