Iako privreda slabi, domaća valuta jača: Dinar veštački ruši rekorde

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2017, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iako privreda slabi, domaća valuta jača: Dinar veštački ruši rekorde

Dinar nekoliko meseci konstantno jača, a u poslednjih nedelju dana je to posebno primetno. Pre više od sedam meseci, 13. februara, evro je po srednjem kursu bio 124,02 dinara, što je ujedno i najslabiji dan domaće valute u istoriji. I dok u Narodnoj banci jačanje domaće valute objašnjavaju rastom kreditiranja, većom kupovinom deviza i povećanjem izvoza, ekonomisti smatraju da jačanje dinara nema stvarno opravdanje.

Naime, domaća valuta mogla bi da jača samo ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << postoji ozbiljan rast produktivnosti rada i izvoza, dakle bitan rast konkurentnosti domaće privrede. Najviše će upravo trpeti domaća privreda, odnosno izvoznici, kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

- Izvoznici će dobiti mnogo manje dinara. Oni svoje troškove podmiruju u dinarima, i eventualno profite ostvaruju u dinarima. Osnovna poruka poslodavaca monetarnim vlastima je da urade sve da kurs dinara bude što stabilniji - kaže Atanacković.

Trenutni kurs, doduše samo kratkoročno, najviše odgovara građanima.

Raste kupovna moć plata, jer su zarade merene u evrima veće nego što su bile ranije. Potom smanjuju se troškovi za one građane i preduzeća koji imaju kredite indeksirane u evrima i nekoj drugoj stranoj valuti.

Mlađen Kovačević, ekonomista, kaže da je situacija u vezi jačanja dinara u najmanju ruku čudna.

- Privredni rast u prvom polugodištu bio je svega 1,2 odsto, što je jedna od najmanjih stopa u regionu i Evropi. Kako je onda moguće da domaća valuta jača, pitanje je na koje ni stručnjaci ne znaju odgovor - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, jedini valjan razlog za jačanje domaće valute je rast doznaka iz inostranstva.

- U 2016. godini našu zemlju je napustilo 60.000 ljudi, godinu dana ranije 48.000 građana. Svi ovi ljudi su, prema Kovačevićevim rečima, ostavili rodbinu u zemlji, pa im novčano pomažu.

- Mada se ni oni još nisu snašli u inostranstvu, osećaju da moraju da pomognu braću i roditelje koji u Srbiji jedva preživljavaju. Računam da će i u ovoj godini doznake biti rekordne - uveren je Kovačević.

Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže da dinar jača uprkos lošoj ekonomskoj politici.

- Privredni rast u zemlji je od 1,2 do 1,3 odsto, najgori je u regionu i jedan od najnižih u Evropi. S druge strane, domaća valuta jača ubrzano. Svakog ekonomistu bi takva situacija zabrinula - kaže Ćulibrk.

On objašnjava i kako se to dogodilo. Strani investicioni fondovi kupuju srpske državne hartije od vrednosti. Država mora da prodaje ove hartije da bi servisirala dugove, a zarađuju strani fondovi koji ih kupe na određeni vremenski rok.

Prema rečima našeg sagovornika to je loše, jer se radi o špekulativnom ulaganju na kratak rok i ocenjuje da će tome brzo doći kraj. Kad se to dogodi, vrednost dinara će početi da pada, jer nema uporište u privrednom rastu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.