Blagojević: Od donacija za sada uglavnom kamioni i avioni

Izvor: Studio B, 24.Sep.2014, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagojević: Od donacija za sada uglavnom "kamioni i avioni"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević kaže da od novca obećanog pre dva meseca na donatorskoj konferenciji nismo videli još ni dinar.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević kaže da od novca obećanog pre dva meseca na donatorskoj konferenciji nismo videli još ni dinar, dok smo s pojedinačnim donatorima "na pragu da nam ta pomoć bude dostupna".

"Svi oni avioni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i kamioni su za sada jedino avioni i kamioni. Za neke od tih donacija smo znali da ćemo čekati, kao što su 50 miliona evra iz Fonda solidarnosti EU, pretpristupna pomoć, kredit od Svetske banke...ali ima bilateralnih donacija za koje smo očekivali da će biti realizovane brzo nakon donatorske konferencije, a za gro tog novca se i dalje ne zna kada će nam biti dostupan", rekao je Blagojević za Tanjug.

I dok je od obećanoh donacija veoma malo realizovano, s pojedinačnim donatorima komunicira se svakodnevno, kaže Blagojević i tvrdi da smo na "pragu da nam ta pomoć bude dostupna", kao što jeslučaj s donacijom Japana.

"Zahvaljujucuhi njihovoj donaciji koja bi trebalo jako brzo da nam postane dostupna, nadam se do kraja meseca, a radi se o sumi od tri miliona evra, konačno ćemo moći da se bavimo sanacijom štete na objektima u vodoprivredi", naveo je Blagojević.

Kaže i da će milion i po dolara pomoći od UNDP-a, o čemu su Vlada Srbije i Program UN nedavno potpisali sporazum, biti uloženo u izgradnju održivog sistema i reviziju postojećeg zakonodavstva, a s obzirom da lex specialis koji je donet nakon majskih poplava važi godinu dana.

Deo tog novca biće upotrebljen za raščišćavanje terena na kom će se graditi nove kuće, zatim za čišćenje rečnih korita i rešavanje problema nastalih zbog bujičnih voda, objasnio je Blagojević.

"Moramo da radimo na prevenciji. Kad saniramo štete od majskih poplava moramo početi da se bavimo preventivom, iskreno se nadam da će to biti već od januara 2015.", rekao je Blagojević i dodao da će nam na raspolaganju biti sredstva iz kredita Svetske banke, bilateralnih donatora, kao i sredstva iz pretpristupne pomoći EU za 2014.

Primetivši da se sada bavimo "krpljenjem rupa i popravljanjem štete", Blagojević je ponovio da je veoma važno da unapredimo sistem zaštite od poplava.

"Moramo da nađemo način da obezbedimo finansiranje obnove, a ne da kao sada sedimo i čekamo donacije obećane pre dva meseca od kojih ni dinara još nismo videli", rekao je direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja.

Blagojević nema odgovor na pitanje koliko je novca uplaćeno na humanitarni broj 1003, a za Tanjug kaže da tim podacima "raspolaže ili bi trebalo da raspolaže Ministarstvo finansija".

Stanovnicima koji su pretrpeli štete u poplavama koje su pogodile istočni deo Srbije Kancelarija za obnovu može da pruži svu tehničku pomoć, naveo je Blagojević, a to podrazumeva pripremu za registrovanje štete i kategorizaciju.

Iako se nada proširenju mandata Kancelarije, Blagojević ističe da bez obzira da li će ta Kancelarija biti zadužena za obnovu naselja u u istočnoj Srbiji, tamošnje stanovništvo može da računa na pomoć države.

Kancelarija je do sada isplatila više od 2,7 milijarde dinara pomoći za obnovu oko 12.000 domaćinstava i taj se posao privodu kraju, naveo je Blagojević, uz napomenu da ima ljudi kojima su kuće srušene u poplavama, a kojima nije moguće zidati novu kuću na mestu gde je ona bila.

Tim porodicama, a takvih je do sada 41, država je isplatila novac i to po dva, dva i po i tri miliona dinara, rekao je Blagojević.

Gradnja tih kuća je počela i 22 su već gotove ili će veoma brzo biti završene, dok naredne sledeće nedelje počinje gradnja 84 kuća u Krupnju, Valjevu i Obrenovcu.

Blagojević kaže i da će u narednih nekoliko sedmica početi gradnja preostalih kuća, kojh prema sadašnjoj evidenciji ima još oko 170, te da će gradnja biti finansirana donacijama, što znači da će donatori birati podizvođače radova.

 

 
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Blagojević: Donacija zasad kao "kamioni i avioni"

Izvor: Mondo, 24.Sep.2014

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević kaže da od novca obećanog pre dva meseca na donatorskoj konferenciji nismo videli još ni dinar...Foto: Mondo/ Goran Sivački..Za razliku od državnih i međunarodnih donatora, sa pojedinačnim donatorima Srbija je...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.