Vučić: Mi da delimo packe Turskoj - neće nam to mnogo doneti

Izvor: B92, 07.Okt.2019, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mi da delimo packe Turskoj - neće nam to mnogo doneti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su interesi Srbije i Turske "umnogome različiti" po pitanju rešavanja kosovskog problema.

Na konferenciji za štampu srpskog i turskog predsednika novinar je postavio pitanje u vezi sa Turskim priznanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova i najnovijim turskim stavom da će ta zemlja prihvatiti svako rešenje koje bude postignuto između Beograda i Prištine.

Iako je pitanje bilo upućeno predsedniku Turske Redžepu Tajipu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Erdoganu, najpre je odgovorio predsednik Srbije.

"Turska se ponašala u skladu sa svojim interesima, ako mi delimo packe Turskoj, neće nam to mnogo doneti. Naši interesi su po tom pitanju umnogome različiti. Hvala predsedniku Erdoganu što je prihvatio da je svaki dogovor koji mi postignemo sa Albancima onaj koji će Turska poštovati. To je veliki pomak", kazao je Vučić.

Erdogan se zahvalio što je Vučić odgovorio na to pitanje.

"Moj prijatelj je dao najprikladniji odgovor", rekao je Erdogan.

On je ocenio da su odnosi između dve zemlje izuzetni, čemu je u velikoj meri, kako je rekao, doprinos dao njegov domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Veliki značaj pridaje, istakao je Erdogan, trilateralnom sastanku Srbije, BiH i Turske, koji, kako je rekao, nije dugo održan.

Turska igra i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, kaže Erdogan i dodaje da njegova zemlja podržava evroatlantski smer regiona.

"Naša zemlja nastaviće da radi na podržavanju mira na Balkanu i da postojeće probleme ostave za sobom. Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd–Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda", rekao je Erdogan.

Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije rekao da mu je drago što se Srbija saglasila da se otvori konzulat Turske u Novom Pazaru i istakao da se nada da će biti od koristi svima.

"Pokušavamo da pomognemo da zemlje u regionu ostave probleme za sobom, da prošire dijalog i saradnju", rekao je Erdogan.

Erdogan je zahvalio Vučiću na gostoprimstvu i poželeo da svi projekti koji budu pokrenuti tokom njegove posete, budu korisni.

Predsednik Vučić je naveo da su kosovski izbori potvrdili legitimitet političkih predstavnika Srba za pregovarački proces i da će Beograd sada sačekati formiranje nove Vlade.

"Čekaćemo formiranje nove Vlade i pregovaraćemo sa onima koje su Albanci izabrali. Da li će dogovor biti lak ili ne? Siguran sam da neće. Ali da li ću nastaviti da se trudim i da se nadam da će doći do kompromisa? U to ne treba imati nikakve sumnje", rekao je on.

Vučić je dodao da ne poznaje nikoga ko je predstavnicima političkih struktura sa Zapada govorio rečenice koje je on izgovarao prilikom susreta, ali da to ne znači da će tako promeniti američku ili tursku odluku po pitanju KiM.

"Oni su te odluke donosili u skladu sa svojim interesima. I nismo im mi bliži nego Priština ili Sarajevo. Ja samo hoću da ne budemo dalji", rekao je on. ;

Predsednik Srbije je zahvalio Erdoganu zbog posete, iako zna da je on "imao i važnija posla", jer je time pokazao koliko je Turska ozbiljna zemlja i koliko pažnje posvećuje čitavom regionu.

"To ima ogroman uticaj i značaj, posebno sada kada je sve prilično trusno i gde jedna iskra može da napravi mnogo problema u regionu. I zato je ova poseta veoma značajna", rekao je Vučić.

Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan razmenili su posebna izdanja poštanskih markica, povodom obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

Naime, povodom toj jubileja, biće pušteno zajedničko izdanje prigodnih poštanskih markica Srbija-Turska.

Vučić je u šali rekao da je poklon, poštanska marka koju je on dobio od Erdogana, veća i bolja, i obratio se potpredsedniku vlade i ministru telekomunikacija Rasimu Ljajiću, da bi mu pokazao "kako su Turci to lepo odradili", i da je na markici koju je dobio predstavljena Stambol kapija u Beogadu, kao i Beogradska kapija u Istanbulu.
Pogledaj vesti o: Delimo,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.