Predsednik: Penzionerima u ovoj godini dodatnih 110 evra; Srbija ima stabilne finansije zato nam je potreban mir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 14:15

Predsednik: Penzionerima u ovoj godini dodatnih 110 evra; Srbija ima stabilne finansije zato nam je potreban mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će penzioneri u ovoj godini dobiti ukupno dodatnih 110 evra. On je ukazao da danas počinje isplata 3.000 dinara za vakcinisane penzionere, a sutra za sve ostale prijavljene građane.

Vučić je preneo da se za 3.000 dinara za vakcinisane prijavilo 2.401.000 ljudi, a vakcinisano je 2,5 miliona.

"Gotovo svi su se prijavili", konstatovao je on.

Rekao je da će penzioneri u septembru dobiti dodatnih 50 evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Posle isplate od 30 evra u maju, 50 evra u septembru, i drugih 30 evra u novembru kao i svi građani, penzioneri će u ovoj godini dobiti ukupno 110 dodatnih evra.

Podsetio je da je u novembru planirana i isplata 30 evra za nezaposlene.

Stanje budžeta odlično, deficit će biti niži

Vučić je izjavio da je budžet države u odličnom stanju pošto su prihodi mnogo veći, a rashodi niži nego što je očekivano, zbog čega će na kraju godine biti niži deficit budžeta, i pozvao ministre da utroše novac predviđen za infrastrukturne investicije, jer je to jedan od glavnih razloga ekonomsko uspeha Srbije.

"Mi smo juče imali bolji rezultat za dve i po milijarde, pošto svakog 15. u mesecu imamo prihod oko 40,5 miljardi, a imali smo sada 43 milijarde. Deficit će biti manji od onog koji smo predočili poslanicima", rekao je Vučić.

Kaže da moli premijerku Anu Brnabić da natera ministre da više troše novac, ali ne na gluposti, već na investicione i infrastrukturne projekte.

"Treba nam ulaganje, a ne novac, jer ćemo tako više vratiti građanima.

To je za nas od preusudnog značaja i molim ministre da budu odogovorni po tom pitanju, jer je to jedan od kjučnih razloga uspeha Srbije u prethodnom periodu", naveo je Vučić.

Fabrika u Rudnoj Glavi se otvara pre Vidovdana

Vučić je rekao danas da će se obećana fabrika U Rudnoj Glavi otvoriti pre Vidovdana.

"Već se 29 žena iz Rudne Glave nalazi na obuci u Jumku u Vranju. U fabrici u Rudnoj Glavi biće zaposleno 80 žena", rekao je on.

Kazao je da je cilj otvaranje fabrike da se održi i podrži život na način na koji je obećano tamošnjim meštanima.

Brza pruga BG- NS u saobraćaju krajem februara

Predsednik je izjavio da jedva čeka puštanje u saobraćaj brze pruge od Beograda do Novog Sada, što će biti krajem februara i da sedne u brzi voz koji je Srbija kupila od švajcarske kompanije Štadler.

Vučić je rekao da će pruga biti završena i pre toga, ali da će se nakon završetka radova obavljati test vožnje.

Kazao je da će brzi voz koji smo kupili od Švajarske biti dabldeker koji će ići brzinom od 200 kilometara na sat i da jedva čeka da se provoza tom prugom, a posebno na delu vijadukta Čortanovci.

Predsednik je rekao da će od 1. septembra početi radovi i na drugoj deonici brze pruge, od Novog Sada do mađarske granice.

Srbija ima stabilne finansije zato nam je potreban mir

Srbija ima stabilne finansije, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je zato važno da imamo mir i stabilnost u zemlji, ali i šire.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da je Srbja danas treća po stopi rasta u Evropi, posle Luksemburga i Estonije.

Naša borba je, istakao je, da dodatno pomognemo stopu rasta, da probamo da budemo ispred Estonije u Luksemburga.

Zato je za Srbiju važno, rekao je, da u drugom kvartalu ostvarimo rast između 12 i 16 odsto, što bi doprinelo drastično većim penzijama i platama i njihovom dodatnom ubrzanju rasta.

"Zbog toga apelujem na vladu da ministarstva više troše novac da bismo mogli da pospešimo potrošnju i uvećamo stopu rasta", rekao je Vučić i dodao da će se stopa rasta povećavati u mnogim oblastima, pa čak i poljoprivredi za 1,1 odsto.

Predsednik je podsetio da će za 20-tak dana biti položen kamen-temeljac za fabriku u čiju izgradnju će biti uloženo sto miliona evra, a u kojoj će Srbi moći da prave aviodelove u Pazovi.

Vučić je najavio ukidanje obaveze plaćanja poreza za obveznike mlađe od 40 godina, zatim trogodišnje oslobađanje poreza na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada, kako i oslobajanje poreza i doprinosa za istraživačke centre, što će doprineti većem zapošljavanju mladih i dodatni podsticaj za domaće kompanije ulažu u te centre.

Kao dobru vest predsednik je istakao da je u prvih pet meseci ove godine došlo do rasta direktnih stranih investicija na 1,413 miliardi evra, 12,7 odsto više u odnosu na period od pet meseci prošle godine.

Istakao je da su veliki priliv stranih i domaćih investicije, izvoz i potrošnja tri stuba na kojima počiva ekonomski rast zemlje.

Kao veoma važno istakao je i rezultat NBS, koja je uvećala zlatne rezerve na 36,3 tone i dodao da će se ići na uvećanje rezervi zlata na 50 tona.

Povećanje zlatnih rezveri, istakao je Vučić, važno je da imamo kao balans ako dođe do nove svetske krize, ali i za sigurnost naših javnih finansija.

Dodao je i da su devizne rezerve Srbije u vreme pandemije iznosile preko 14 milijardi evra.

Apel na građane da se vakcinišu

Predsednik Srbije je apelovao danas na građane da se vakcinišu, i kazao da je sramota da neke zemlje, koje muku muče sa brojem vakcina, imaju veći procenat vakcinisanih, nego Srbija.

"Imamo svih vakcina, i možemo da ih delimo. Sramota je da neke zemlje imaju veći procenat vakcinisanosti, a muče muku sa brojem vakcina", rekao je on. Vučić je ukazao da u Srbiji postoji problem što neki ljudi zbog zavereničkih teorija misle da je loše da prime vakcinu.

"Korona će se vratiti na jesen. Imaćemo je u teškom obliku, posebno imajući u vidu što će nekima tada da prođe sedam do osam meseci od vakcinacije. Zato i gradimo bolnicu u Novom Sadu, koja se završava", kazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.