Izvor: Blic, 27.Dec.2016, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE DIRAJ MI ĆEVAPE, NEMA KAFENISANJA Studenkinje u domu očitale bukvicu novoj cimerki

Bez obuće u hodniku, ćevape delimo, prijavi gde si, koliko nećeš biti tu - ovakav spisak pravila ispostavile su studenkinje "starosedeoci" svojoj novopečenoj cimerki u Patrisu Lumumbe, nimalo nalik raskalašnom studenskom životom kome se akademci iz unutrašnji ponadaju u novom poglavlju života.

Pre svega, u ne tako prijatnom pravilniku sobe, pridošlici je zabranjeno da unese bilo šta što starije devojke smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << suvišnim, od sušilice za veš, do kuvala za kafu.

- Obuća u hodniku (dva, tri para maksimalno), i naših će biti toliko, ostatak nam stoji u ormanima ili ispod kreveta, isto važi i za tebe - stoji u pravilniku.

A zatim i stavka pod rednim brojem 12:

- Čevapi: od šest ukupno u sobi, tvoja su dva (6:3=2) -objansile su za slučaj da se nova cimerka ne razume u deljenje.

Ako se devojka i nadala da će u Beogradu biti slobodna od roditeljskog nadzora i polaganja računa, grdno se prevarila.

- Ne očekujemo, niti želimo da znamo gde si bila i šta radiš, ali očekujemo da nas obaveštavaš kada ćeš biti (ili nećeš biti u sobi i koliko) i ti ćeš to uvek znati za nas - stoji u pravilniku.

Moguće je da su inspiraciju pronašle u liku Dolores Ambridž, pink profesorke iz "Hari Potera", jer je u sobi i druženje - zabranjeno.

- Pošto se u ovoj sobi uči, svakodnevne posete i kafenisanja nisu dozvoljena, osim kad smo nas dve na fakultetima (a idemo na fakultet svaki dan), to ćeš s vremenom videti kakvi su nam rasporedi - glasi stavka broj osam.

Kad se već ni sa kim neće viđati, ne mora ni da se čuje:

- Telefoniranje (takođe zbog učenja ili odmora) obavlja se napolju ili u kupatilu - piše, mada nije objašnjeno šta se desi, ako telefon iznenada zazvoni.

Zbog pravila broj 14, postavlja se pitanje da li je ova devojka greškom konkurisala za vojsku, a ne za studentski dom.

- Slobodan prostor na zajedničkim delovima nije slobodan da bi ti širila stvari po njemu. Mi smo svoje stvari stavile na police, ormane, ispod kreveta (a nepotrebne odnele kući), da ne bi zagušile prostor, isto se očekuje i od tebe. Dakle, zahteva se da soba nakon tvog useljenja izgleda IDENTIČNO kao kad su ušla, jer i mi imamo stvari isto koliko i ti, ali ih ne vidiš svuda po sobi, sve je na svom mestu (a ne na radijatorima, oko prozora, oko sudopere, oko ogledalca na kupatilu...).

Šalu na stranu, zahtevi ovih devojaka su donekle razumljivi, jer suživot sa strancima nije lak, a sobe u domu nisu prostrane. Ipak, svaka veza, pa i ona među cimerima, bazira se na kompromisu - mnogo se više postiže razumevanjem za tuđu različitost, nego teranjem drugih da žive našim životom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.