Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2018, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Ge: Srbiju smatramo bliskim susedom, iako ne delimo granice

Ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge kazao je danas na ručku za medije da Srbiju smatra bliskim susedom, iako dve države ne dele granice.

On je dodao da Švajcarska pomaže Srbiji na putu ka evropskim integracijama jer time doprinosi i sopstvenoj stabilnosti.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Ge je istakao da je država koju predstavlja posvećena globalnom miru, razvoju i svetu bez siromaštva, kao i očuvanju životne sredine:

“U cilju doprinosa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << globalnom miru, naša zemlja je posvećena podršci drugima u njihovom razvoju, a švajcarska bilateralna saradnja definisana je Ustavom i deo je spoljne politike Švajcarske. Snažno verujemo da naša mirovna, ekonomska i socijalna stabilnost u velikoj meri zavise od situacije u svim delovima sveta, posebno u susednim zemljama. Smatramo Srbiju bliskim susedom, iako ne delimo granice”, ocenio je ambasador.

Švajcarska je kao bilateralni partner u Srbiji prisutna u kontinuitetu od 1991. godine, najpre kroz humanitarnu, a potom i donatorsku podršku. Tokom proteklih 27 godina ukupna podrška Srbiji i njenim građanima iznosi 350 miliona evra.

Nova Strategija saradnje sa Srbijom za period od 2018. do 2021. godine predstavlja upravo nastavak dugogodišnje podrške reformskim procesima koje Srbija sprovodi u procesu evropskih integracija i dokaz je švajcarske posvećenosti ovom bilateralnom partnerstvu, rečeno je na radnom ručku sa novinarima.

Novom Strategijom saradnje Vlada Švajcarske opredelila je 95 miliona evra, što je za 10 odsto više u odnosu na prethodni četvorogodišnji strateški period.

Cilj ove strategije je da se kroz saradnju sa Srbijom do 2021. godine dostigne dodatnih oko 4.000 zaposlenih građana, 10 miliona evra ostvarenog prihoda, sedam miliona evra izvoza u IT sektoru, poboljšanje uslova života za 10.000 građana, zahvaljujući unapređenoj energetskoj efikasnosti kao i unapređenje pružanje usluga građanima u čak 100 jedinica lokalne samouprave. U naredne četiri godine podrška će biti usmerena na oblasti dobre uprave, ekonomskog razvoja i održive energije.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli navodi da njena zemlja želi da pruži podršku tamo gde je ona potrebna.

„Zbog toga nova švajcarska strategija saradnje prati prioritete Vlade Srbije, od reforme javne uprave i digitalizacije, pa sve do dualnog obrazovanja“, istakla je Lojbli.

Ona je navela da postoji nekoliko aspekata rada koji odlikuju projekte koje finansira Švajcarska. Lojbli je, između ostalog, pomenula i transfer znanja u oblastima u kojima je Švajcarska poznata, zatim pružanje podrške na osnovu konkretnih potreba na terenu, uvođenje novih, inovativnih pristupa u radu koji odgovaraju potrebama lokalne zajednice, kao i usmerenost na konkretne i dugoročne rezultate koji unapređuju život građana. Predstavljeni su i rezultati švajcarske podrške u oblasti dualnog obrazovanja, inovacija i uključivanja građana u proces donošenja odluka. Najavljen je i novi program „Za aktivno civilno društvo“, kojim će se u 2019. godini podržati veće učešće građana u procesu donošenja odluka. Deo saradnje dve zemlje zasnovan je i na sporazumu Migracionog partnerstva koji je uspostavljen još 2009. godine.
Pogledaj vesti o: Delimo

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.