Za besplatnu struju prijavilo se 5.000 građana

Izvor: Večernje novosti, 24.Apr.2013, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za besplatnu struju prijavilo se 5.000 građana

CENTRIMA za socijalni rad u Srbiji se za besplatnu struju prijavilo svega novih 5.000 siromašnih. Sa još oko 25.000 socijalno ugroženih potrošača, koji su već na evidenciji „Elektroprivrede Srbije“ za energente bez nadoknade, to je svega osmina od ukupno 250.000 domaćinstava koja imaju pravo na ovu beneficiju. Svima koji se prijave do kraja ovog meseca, besplatni kilovati će se naći na majskim računima za električnu energiju.Iz Ministarstva rada i socijalne politike kažu da se kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << njih, prema Uredbi o energetski zaštićenom kupcu, javljaju oni koji primaju dečji dodatak i socijalnu pomoć.- Osnova da bi se ostvarilo pravo na besplatnu struju su primanja po svakom domaćinstvu - kažu iz ovog ministarstva. - Od oko 250.000 potrošača, do sada imamo na evidenciji 30.000 prijavljenih. Novih 5.000 će tek morati da prođu procene, kako bi se ovih dana utvrdilo da li ostvaruju pravo na beneficije. Građani mogu da se prijavljuju kada god žele jer ne postoji rok do kraja meseca. Ipak, najbolje je da što pre prikupe izveštaje o plati ili nekim drugim mesečnim prihodima, da bi i dobili beneficije.ROK ZA REPROGRAM ČETVRTAK je poslednji dan za sve koji žele da reprogramiraju svoja dugovanja za struju. Pomoćnik direktora za distribuciju u „Elektroprivredi Srbije“ Željko Marković izjavio je u sredu da je ugovore o reprogramu potpisalo 100.000 potrošača i da je time rešeno oko 6,5 milijardi dinara duga. Od tog iznosa, više od milijardu dinara su kamate, koje će biti otpisane.Podaci o građanima, koji se prijavljuju kod lokalnih samouprava, još se prikupljaju. Među njima je najviše penzionera sa najnižim primanjima, koji inače nisu na evidenciji socijalno ugroženih.- Pravo na električnu energiju bez nadoknade imaće i mnogočlane porodice, u kojima samo jedan ili dva člana rade, a deca više ne dobijaju dečji dodatak - dodaju u Ministarstvu rada.Iako je lista onih koji mogu da dobiju besplatne kilovate duga, veliki broj njih ne može da aplicira zbog duga za struju. Iz istog razloga je i prethodne beneficije za siromašne koristilo svega 20 odsto potrošača koji na to imaju pravo. Tako, na evidenciji EPS bilo je 107.000 socijalno ugroženih kupaca električne energije, ali je te olakšice uzimalo svega 22.000 domaćinstava.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Za besplatnu struju prijavilo se 5.000 građana

Izvor: NaDlanu.com, 25.Apr.2013, 00:35

Centrima za za socijalni rad u Srbiji se za besplatnu struju prijavilo svega novih 5.000 siromašnih...Sa još oko 25.000 socijalno ugroženih potrošača, koji su već na evidenciji „Elektroprivrede Srbije“ za energente bez nadoknade, to je svega osmina od ukupno 250.000 domaćinstava koja imaju...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.