BRUKA I SRAMOTA Ministri zaboravili na najugroženije: Voze limuzine od 100.000, deci dodatak od samo 35 KM

Izvor: Blic, 17.Avg.2017, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRUKA I SRAMOTA Ministri zaboravili na najugroženije: Voze limuzine od 100.000, deci dodatak od samo 35 KM

Dok se ministri u Vladi RS voze u skupocenim vozilima, roditelji u RS koji žele da primaju dečji dodatak od države ne mogu da imaju automobil skuplji od 5.000 KM. Da je vlast u RS potpuno sluha za potrebe najranjivijih kategorija, pokazuje to da je imovinski cenzus bez problema uveden za najmlađe.

- Pravo na materinski dodatak ostvaruje nezaposlena majka za prvo troje dece u porodici ukoliko ukupan mesečni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prihod po članu porodice, ne prelazi iznos od 93 KM, a vrednost pokretne imovine automobila, radne mašina i slično ne prelazi 5.000 KM - precizno je regulisala država. Za taj iznos ne može da se kupi automobil starosti ispod 15 godina.

Ali zato je samo nebo granica za nabavku službenih automobila, zbog čega ministri mogu da kupuju skupocena vozila koja koštaju preko 100.000 KM. To znači da dok ne trepnu za jednu limuzinu potroše najmanje 3.000 dečjih dodataka koji iznosi - mizernih 35 KM po detetu.

Istina Vlada RS je 2013. godine zaključkom odredila gornju granicu za nabavku službenih vozila na 60.000 KM, ali je samo nekoliko meseci kasnije pogazila obećanje i dozvolila nabavku vozila za potrebe ministara bez ograničenja nabavne vrednosti.

To je prvi dočekao Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, koji se 2015. godine počastio sa skupocenim vozilom od 130.000 KM.

Apetiti su se ove godine otvorili. Premijerka RS se počastila novom limuzinom, a zatim  i ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar prosvete i kulture, Dane Maleševiće, i  ministar trgovine i turizma, Predrag Gluhaković.

U  redu čekanja su drugi ministri jer je Vlada RS stavku “izdaci za postrojenja i opremu” u budžetu za ovu godinu povećala za čak 300 odsto, a u okviru nje su povećani iznosi koje će dobiti i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Iznosi su po ministarstvima povećani za oko 100.000 KM taman koliko treba za skupoceno vozilo.

Za dečji dodatak para nema

Novac za nabavku opreme među kojima i limuzine, koji je planiran za ovu godinu od oko 28 miliona bio bi dovoljan da se, na primer deci u RS poveća dečji dodatak na 100 KM što su tražili iz udruženja višečlanih porodica, ali im je rečeno da para nema.

Ministarstvo  zdravlja i socijalne zaštite RS je izračunalo, da bi ukoliko bi postojeći broj korisnika dečjeg dodaka primao po 100 KM trebalo obezbediti oko 30 miliona KM godišnje. Na tome se sve završilo.

Bahatost političara

Jovan Radovanović, predsednik Udruženja višečlanih porodica “Četiri plus” iz Banjaluke, kaže da više nema reči za bahatost naših političara, dok onima kojima najviše treba pomoć i podrška ispraštaju i snose teret krize.

- Kad mi nešto tražimo, nema novca, ali kada treba za njih granice očigledno ne postoje - ogorčen je Radovanović.

Narod teško živi, oni se bahate

Sociolog, Ljubiša Rokić, kaže da niko ne traži od ministara da idu peške pa ni da voze bicikle, ali bar mogu da pokažu solidarnost sa narodom koji teško živi.

- Naravno da svakog običnog građanina bode u oči i provocira vest da, dok on jedva sastavlja kraj sa krajem, ministri kupuju auta od 100.000 KM, a mogli bi da za upola manje novca kupe sasvim solidan automobil  - ističe Rokić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.