Počela kampanja za prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini, među donatorima i Darko Rundek

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jun.2022, 04:31

Počela kampanja za prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini, među donatorima i Darko Rundek

U prva tri dana donacijske kampanje za izgradnju zadružnih solarnih elektrana u staroplaninskim selima Temska i Dojkinci, sakupljeno je nešto više od petine potrebne sume od 840.000 dinara. Kampanja traje još 27 dana, a kada se novac sakupi, solarni paneli će se postaviti na krovu Mesne zajednice Temska i Doma kulture u Dojkincima i sav novac od proizvodnje struje ići će za aktivnosti koje unapređuju život zajednice u tim selima.

Do sada je sakupljeno skoro 174.000 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ili 21% od potrebnog novca, a među 56 donatora našao se i muzičar Darko Rundek, koji je poznat kao borac za zdravu sredinu i žaštitu životne sredine.

Za staroplaninska sela naširoko se čulo prilikom akcija i protesta protiv gradnje malih hidroelektrana na njihovim rekama, a jedan od aktivista i kustos Muzeja Odbrane reka Stare planina u Temskoj Janko Đorđević kaže da je u suncu spas.

Uspeli smo na 15 godina da odložimo izgradnju malih hidroelektrana. Što se tiče ove “džaba” energije, koju nam sunce svakodnevno nudi i moli nas da je upotrebimo, za mene je to najbolji način. Vetroparkovi mogu da štete pticama, mini-hidroelektrane nikako nisu dobre... - kaže Đorđević.

Donacijsku kampanju "Solarna Stara" pokrenula je Energetska zadruga Elektopionir, a Davor Končalović, docent na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu i njen član kaže da ga na prvom mestu raduje ta mogućnost da budemo "za" nešto.

Mi smo, gledajući ovako kroz vreme, vrlo rado prihvatali opciju da budemo protiv nečega. Sada imamo priliku da svi skupa budemo "za" nešto. Da budemo za nešto od čega ćemo svi imati koristi, za nešto što će rasteretiti zavisnost Srbije od fosilnih goriva, što će pozitivno uticati na kvalitet života, što će nam pomoći na kraju krajeva i da povratimo samopouzdanje koje smo, čini mi se, malo izgubili - kaže Končalović.

Uplate su i dalje moguće na platformi Donacije.rs.

Podsetimo, kampanja je simbolično krenula 21. juna i 11:13, u prvom minuta leta, kako objašnjavaju iz Energetske zadruge, ukoliko se ovom kampanjom postigne veći iznos od traženog, preći će se i na planiranje i prikupljanje sredstava za izgradnju elektrana veće snage.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.