Borba za život Danila Ikodinovića

Izvor: Blic, 29.Jun.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za život Danila Ikodinovića

Vaterpolista Danilo Ikodinović, koji je teško povređen preksinoć u saobraćajnoj nesreći nedaleko od Kaća na magistrali Zrenjanin - Novi Sad, i dalje se nalazi u teškom stanju. Prema rečima lekara Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, stanje mladog reprezentativca daleko je stabilnije nego u noći neposredno nakon nesreće, kada je čitav tim lekara punih sedam sati bdeo nad njim u operacionoj sali, ali je i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nezahvalno davati prognoze.

Pred ulazom na odeljenje intenzivne nege gde leži mladi reprezentativac juče je bdela supruga Nataša Bekvalac koja je prvim jutarnjim letom stigla iz Crne Gore, kao i Ikodinovićevi rođaci i prijatelji.

Nezgoda u kojoj je teško povređen Ikodinović, prema zvaničnom saopštenju policije, dogodila se preksinoć oko 20.20 sati na putu Novi Sad - Zrenjanin, na 53. kilometru puta. Danilo Ikodinović, koji je iz Zrenjanina ka Kaću vozio svoj motor „jamaha", usled neprilagođene brzine prednjim delom motora udario je otpozadi u „jugo" koji se kretao u istom pravcu. Od siline udara „jugo" je skrenuo u desnu stranu i udario u treće vozilo, traktor sa cisternom, koja se u sudaru prevrnula. Ikidonović je, zadobio teške telesne povrede- prelom desne nadlaktice, povrede krvnih sudova i živaca desne ruke, razderotine na nogama. U ovom udesu povređen je i vozač „juga" Perica D. (25) koji je zadobio posekotine na levoj nadlanici i udarac u glavu i stomak.

Posledice strašne saobraćajne nesreće mogle su se juče po podne videti u blizini Kaća. Komadići razbijenog stakla, delovi vozila i tragovi kočenja i dalje su bili vidljivi na putu. Kako nezvanično saznajemo, sudar je bio toliko jak da je motor odleteo nekoliko desetina metara, a povređenog vaterpolistu ekipe hitne pomoći zatekle su bez svesti.

Drama sa zrenjaninske magistrale nastavljena je u Kliničkom centru Vojvodine, u urgentnom odeljenju, gde je najbolji tim lekara punih sedam sati proveo u operacionoj sali. U toku operacije, kako nezvanično saznajemo, mladi vatrepolista primio je autotransfuziju i čak 20 jedinica krvi. Iako je zadobio i povrede glave, najteže su povrede desne ruke, gde je došlo do kidanja arterija i nerava. U operacionu salu unet je oko 21.30, a iz nje je, u stabilizovanom stanju, iznet tek oko pet sati izjutra.

- U operaciju su bili uključeni maksilofacijalni hirurzi, vaskularni hirurzi, lekari sa reanimacije i anesteziolozi. Ostaje da se stanje prati i još uvek je nezahvalno davati procene- rekao je okupljenim novinarima dr Zoran Đermanov, načelnik urgentne hirurgije. On je dodao da je Ikodinović u znatno boljem stanju nego noć ranije, kao i da pokreće ekstremitete, ali odbijajući da precizira o kakvim se povredama radi. Đermanov je naveo i da će detaljna dijagnostika, koju zahteva stanje mladog sportiste, biti urađena u toku dana, a da će javnost biti obaveštavana ukoliko dođe do promena zdravstvenog stanja. Nije isključio ni mogućnost da, nakon dijagnostike, budu urađene dodatne intervencije.

Dok su se lekari borili za Ikodinovićev život, pred Klinički centar stigli su njegovi brojni prijatelji, rođaci i kolege iz reprezentacije. Od urgentne hirurgije oni se nisu odmakli ni za metar sve dok nisu dobili vest da je njihov prijatelj u stabilnom stanju. Telefonski o razvoju situacije prijatelji su obaveštavali i njegovu suprugu Natašu Bekvalac, koju je vest zatekla na letovanju u Crnoj Gori.

Najuporniji prijatelji i sestra mladog vaterpoliste uopšte se nisu odmicali do ulaza na urgentnu hirurgiju, a kasnije i od ulaza na odeljenje urgentne medicine, gde je Ikodinović prenet nakon operacije. Prijatelji su napuštali kliniku tek da se osveže i vraćali se već posle nekoliko desetina minuta.

Oko 9.50 sati, juče ujutro, pred kliniku je prvim jutarnjim letom iz Crne Gore stigla i supruga Nataša Bekvalac i odmah se pridružila rođacima pred bolnicom. Koliko je uzrujana, video je svako ko se našao na licu mesta. Niko od porodice juče nije davao izjave.

- Razumite situaciju. U pitanju je čovek, u pitanju je život - jedino je što je jedan od prijatelja rekao okupljenim novinarima.

Priliku da vide Danila, koji je smešten u šok sobi, gde pristup ni najbližima nije dozvoljen, Ikodinovićevi rođaci i prijatelji dobili su tek oko 15 sati, kada je Danilo nakratko prenet u susednu zgradu na CT snimanje. Istog časa kada su kolica na kojima je ležao mladi reprezentativac izneta, okružili su ga najbliži prijatelji i rođaci, kao i supruga, štiteći ga svojim telima od pogleda radoznalaca.

Ovim snimanjem, kako saznajemo, počela je detaljna dijagnostika stanja mladog vaterpoliste.

Poznanstvo u Novom Sadu

Danilo Ikodinović i Nataša Bekvalac sreli su se u leto 2004.godine na prijemu u Novom Sadu. Upoznao ih je rukometaš Vlada Mandić, koji se tada zabavljao sa Natašinom mlađom sestrom Kristinom.

Kako su kasnije otkrili jednom ženskom magazinu, prvi put su se poljubili 17. septembra iste godine na Petrovaradinskoj tvrđavi. Sve do dočeka nove 2005. godine u novosadskom hotelu „Park", mediji nisu otkrili vezu vaterpolo reprezentativca - heroja nacije i plavokose pop zvezde. Od tada je, po holivudskom scenariju, nacija pratila detalje ljubavne romanse dvoje mladih, poznatih i uspešnih ljudi. Kako bi otklonili medijski pritisak i neprekidna nagađanja javnosti da održavaju svoju ljubav iz interesa, Danilo je prvo istetovirao Natašin portret na desnom ramenu. Ona je uzvratila tetoviranjem kitnjastog slova „D", početnog slova Ikodinovićevog imena. Par je sudbonosno da izgovorio 29. jula u Sabornoj crkvi svetog Nikole u Sremskim Karlovcima. Veselje u kojem su prisustvovali Ikodinovićevi drugari iz reprezentacije i Natašini prijatelji sa estrade odigralo se u novosadskom hotelu „Park". Vest da mu je Nataša rodila zdravu devojčicu tešku četiri kilograma po imenu Hana 19. marta 2007. godine, tatu Danila je zatekla u reprezentativnom nastupu na Svetskom prevenstvu u Australiji. Pre nekoliko dana Ikodinović je osvojio sa reprezentacijom Srbije novi trofej Svetske lige i potpisao je novi ugovor sa vaterpolo klubom Jadran iz Herceg Novog. Ovih dana se s drugarima iz reprezentacije pripremao na pohod na olimpijsko zlato u Pekingu. U vreme nesreće ,Nataša se nalazila na muzičkom festivalu „Pjesma Mediterana" u Budvi.

A. Nikolić

Svi vaterpolisti uz Daču

Tokom jučerašnjeg dana Ikodinovića su posetili saigrači iz reprezentacije, a Vlada Vujasinović i Dejan Savić su stigli u novosadsku bolnicu čim su čuli za nesreću i boravili su tamo za vreme operacije koja je trajala osam časova.

Uz Danila Ikodinovića je cela Srbija, ali i njegovi prijatelji u inostranstvu. Mnogi sajtovi u Hrvatskoj (hrvatski www.crowaterpolo, www.sportnet.hr, www.vecernji.hr) objavili su informaciju o nesreći koju je doživeo, a specijalizovani italijanski vaterpolo sajt www.waterpolonline.com poslao je i poruku: „Napred, Danilo, uz tebe smo!"

I njegov bivši klub Pro Reko, dvostruki uzastopni osvajač titule prvaka Evrope, poslao je poruku podrške Ikodinoviću i njegovoj porodici i saigračima. „Ceo Pro Reko čeka dobre vesti iz Srbije, kao i ceo vaterpolo svet, i nada se brzom oporavku prijatelja Danila. Napred, Iko!", piše na sajtu kluba iz Đenove.

A. A.

Sportska karijera

U impresivnoj sportskoj karijeri Danila - Dače Ikodinovića stoji, između ostalog, da je s našom reprezentacijom osvajao trofeje na svim velikim takmičenjima. Nedavno je na finalnom turniru Svetske lige, gde su vaterpolisti Srbije osvojili zlatnu medalju, odigrao i 300. meč za nacionalni tim.

Za reprezentaciju Jugoslavije na velikim takmičenjima debitovao je na Evropskom prvenstvu 1997. godine i osvojio srebrnu medalju, da bi posle toga sa našim nacionalnim timom na velikim takmičenjima dosad osvojio preko deset medalja.

A. Anđelić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izdrži, majstore

Izvor: Kurir, 29.Jun.2008

NOVI SAD - Život srpskog vaterpoliste Danila Ikodinovića i dalje je ugrožen, iako se stanje u kom se nalazi ocenjuje kao stabilno. Dača je teško povređen u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila preksinoć na Zrenjaninskom putu u blizini Kaća, a lekarski tim Urgentnog centra u Novom Sadu, gde...

Nastavak na Kurir...

Ikodinović ponovo operisan

Izvor: B92, 29.Jun.2008

Danilo Ikodinović (FoNet)..Beograd, Novi Sad -- Zdravsteno stanje vaterpoliste Danila Ikodinovića danas je "za nijansu bolje" nego ranije, izjavio je načelnik novosadskog Ugrentnog centra Zoran Đermanov... On je novinarima rekao da je danas izvršena još jedna hirurška intervencija na desnoj ruci...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.