Amputacija Dačine ruke krajnja opcija

Izvor: Blic, 16.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amputacija Dačine ruke krajnja opcija

NOVI SAD - Lekarski konzilijum koji već tri nedelje prati stanje Danila Ikodinovića i juče je razmatrao stanje srpskog vaterpoliste. Najave o hitnoj amputaciji povređene ruke su svedene pod spekulacije, ali još ne isključuju rizik mogućih komplikacija koje pokušavaju da predvide konstantnim nadzorom Dačinog stanja, nezvanično saznaje „Blic".

Kako saznajemo, lekari svakodnevno previjaju povređenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ruku, koju je na jednom mestu navodno zahvatila infekcija. Mada bi infekcija mogla da ugrozi cirkulaciju koju su hirurzi višečasovnom operacijiom uspeli da uspostave, te opasnosti, prema saznanjima „Blica", za sada nema.

- Amputacija je i dalje samo mogućnost koja bi se primenila kao krajnja opcija, odnosno ukoliko bi mu povređena ruka ugrozila opšte stanje. Za sada još nismo prisiljeni da je sprovedemo u delo, jer je stanje pacijenta stabilno - saznaje „Blic" u Kliničkom centru.

Prema pređašnjim izjavama dr Zorana Đermanova, povređena ruka Ikodinovića je revaskularizovana, odnosno krvni sudovi pokidani od siline sudara su uspešno povezani. Opasnost od infekcije, kao i kod svake veće hirurške intervencije, uvek postoji.

- Ukoliko dođe do komplikacija na ruci, to će biti vidljivo u vrlo kratkom roku. U tom slučaju će se praktično automatski reagovati, bez puno većanja - kaže izvor „Blica".

Kao i prethodnih dana, Nataša Bekvalac je i juče bila u poseti svom suprugu. Prema nezvaničnim saznanjima, saglasnost o eventualnoj amputaciji Dačine ruke trebalo bi da potpiše upravo ona, s obzirom na to da je Ikodinović i dalje u besvesnom stanju.

Dok se lekari bore da spasu ruku Danila Ikodinovića, meštani sela Đurđevo jedino pričaju o Pajici Dejanoviću (25), mladiću koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je teško povređen vaterpolista. Ovu nametnutu popularnost Dejanović teško doživljava. Ne napušta kuću i ne želi ni sa kim da komunicira, jer ga pojedini meštani, i pored suprotnih nalaza istrage, smatraju krivim za nesreću. Mladići koje smo sreli u seoskom kafiću kažu da Pajicu nisu videli od nesreće. Od zada se, kažu, zatvorio u sobu i ne izlazi.

- Čuo sam da se sad potpuno povukao u sebe i da ne želi ni sa kim da priča. Čuo sam da u Novom Sadu pričaju da ne sme da izađe jer ga kao svi u selu optužuju da je kriv. Međutim, niko ne misli tako i svakom normalnom je jasno šta se desilo - priča jedan od momaka.

Pajica radi u Novom Sadu, u jednom od gradskih muzeja, a u porodičnoj kući živi sa roditeljima i bratom. Za „jugo" koji je nedavno kupio, a na koji je Ikodinović naleteo motorem, štedeo je godinama. Komšje kažu da ovaj momak ne zaslužuje pakao kroz koji prolazi bez razloga. Iako nije kriv, ne može da prihvati situaciju u kojoj se našao. Za ove skoro tri nedelje prve komšije su ga samo jednom videle.

- Videla sam ga pre dva-tri dana. Izašao je do kraja ulice, malo postajao i vratio se kući. Jako mi ga je žao jer je on zaista jedan fin i kulturan momak, a mora kroz sve ovo da prolazi. Još mu je zamotana ruka i izgleda jako iscrpljeno i gotovo slomljeno - priča jedna od prvih komšinica porodice Dejanović.

Ne izlazi iz kuće

Mir male kuće Dejanovića, sakrivene od pogleda visokom crvenom kapijom i uređenim zelenilom u Vidovdanskoj ulici, narušava samo pas čuvar. Juče oko podneva, za razliku od svih ostalih na koje smo pokucali, kapija ove kuće bila je zaključana. Na poziv reportera „Blica" izašla je žena pedesetih godina, došla do kapije, uzela ključ privezan kanapom, stidljivo otvorila i ljubazno rekla: „Izvolite". Na predstavljanje novinara, samo je kratko odgovorila: „Nemamo komentara, molim vas idite." Potom se laganim korakom vratila u kuću.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Blic": Amputacija Dačine ruke krajnja opcija!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2008, 02:37

NOVI SAD - Lekarski konzilijum koji već tri nedelje prati stanje Danila Ikodinovića juče je razmatrao stanje srpskog vaterpoliste. Najave o hitnoj amputaciji povređene ruke su svedene pod spekulacije, ali još ne isključuju rizik mogućih komplikacija koje pokušavaju da predvide konstantnim nadzorom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.