“Udaraju po džepu” za Dan zaljubljenih

Izvor: 011vodič.com, 11.Feb.2021, 18:20

“Udaraju po džepu” za Dan zaljubljenih

Deo tog cveća stvorila je sama priroda, dok je deo plod rada odgajivača. Ovo su najskuplji cvetovi na svetu!
Foto: Shutterstock
U susret danu zaljubljenih, a posle i 8. martu, cvećare, koje baš i nisu imale mnogo posla tokom pandemije, spremno trljaju ruke. Cveće je spremno i buketi samo čekaju da budu kupljeni.
Cveće nikada nije jeftino, ali neko je ipak znatno skuplje od ostalih. I dok se u skupo >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << cveće ubrajaju posebne sorte ruža i tulipana, najčešće veštački obojene, gardenija, ili đurđevak, čija cena po komadu ide od 20 do 50 dolara, postoji i ultra skupo cveće o kom 99,9 odsto ljudi na planeti i ne razmišlja kada planira poklon da dan ljubavi.
Deo tog cveća stvorila je sama priroda, dok je deo plod rada odgajivača, pa čak i jednostavno rezultat veštačke boje.
Iako tokom prošle godine cvećare širom sveta nisu imale mnogo posla zbog izostanka slavlja, proizvođači cveća u Turskoj kažu da su ove godine zabeležili povećanu tražnju za cvećem. Oni su, naime, izvezli uoči 14. februara – Dana zaljubljenih, 70 miliona cvetova u 22 zemlje, ukupne vrednosti oko 7 miliona dolara.
U nastavku vam predstavljamo najskuplje cveće na svetu.
Ruža Julija – 2,3 milliona dolara komad
Julija je najskuplja ruža ikada uzgojena, a stvorio je David Ostin. Stvorena je 2005. godine, a ime je dobila po najvećoj Šekspirovoj junakinji. Njemu je za ovu sortu trebalo 15 godina, a u njeno kreiranje uložio je 5 miliona dolara. Njegova ruža se i smatra jednom od najskupljih.

Juliet Rose 😍😍 pic.twitter.com/mmr4eLuPwB


— Flowers 🌸 (@TheFlowerWorld) January 15, 2018
Orhideja Šenžen Nongke – 210.000 dolara komad
Ova orhidja nije rezultat nevidljivih sila prirode. Nju je stvorio čovek, a ime je dobila po Shenzhen Nongke univerzitetu gde su je kreirali kineski poljoprivredni naučnici. Ova retka biljka je skupa zato špo cveta na svakih pet godina, a na jednoj aukciji je prodata za 210.000 dolara.


Zlato Kinabalua – 5.000 dolara komad
Ova “kraljevska orhideja” je retka i ugrožena vrsta, a potrebno joj je 15 godina da se uzgoji i da procveta. Ona raste samo na jednom mestu, na vidini od 900 metara, a u pitanju je nacionalni parku Kinabalua u Maleziji.
Njen dom dugo se krio, da bi je zaštitili nakon velike popularnosti koju je stekla. Ipak, vremenom je otkriveno odakle potiče, pa je brzo postala meta lopova i krijumčara. Ljubitelji orhideja je veoma cene, pa na crnom tržištu dostiže cenu od 5.000 dolara.


Kadupul – 4.000 dolara komad
Mnogi će reći da je ovo u stvari najskuplji cvet na svetu, odnosno da nema cenu, jer ovaj kaktus cveta izuzetno retko, isključivo tokom noći i uvene pre zore, pa mnogi vrhunac njegovog života i propuste.
Kratak životni vek čini ovaj cvet praktično neprocenjivim. Poreklom je iz južnog Meksika i Južne Amerike, a u slučaju da se ubere umire istog trenutka.


Medinila – 700 dolara komad
Delikatan, lep i veoma skup cvet raste u tropima Afrike, Azije, kao i na ostrvima Tihog okeana.
Moderni baštovani pokušavaju da uzgoje medinilu širom sveta, međutim, cvet je vrlo čudan i zahteva strogo određenu vlagu i temperaturu. Grančican ovog egzotičnog cveća koštaće oko 700 dolara.

The #Medinilla magnifica is a tropical #plant that comes from the Philippines, where it is endemic. There it grows both as a shrub and as an epiphyte in the #rainforest. The progressive deforestation and destruction of the rainforest also threaten the survival of the Medinilla. pic.twitter.com/dRjqEhTawx


— @LuberaUK (@LuberaUK) February 3, 2021


The post “Udaraju po džepu” za Dan zaljubljenih appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.