Gordani Vlajić nagrada Rade Obrenović za najbolji roman za mlade

Izvor: RTS, 06.Dec.2019, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gordani Vlajić nagrada "Rade Obrenović" za najbolji roman za mlade

Svakog šestog decembra, na rođendan Čika Jove Zmaja, u Međunarodnom centru književnosti za decu "Zmajeve dečje igre" u Novom Sadu priređuje se "Zmajev dan" i uručuje nagrada za najbolji roman za mlade "Rade Obrenović". Nagrađena je knjiga "Zedsi" Gordane Vlajić u izdanju čačanske "Pčelice".
Prema mišljenju žirija, autorka se upustila u svojevrsni eksperiment, kombinujući različite stilove, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << forme pripovedanja i gledišta. Mladi čitalac knjigu će doživeti kao priču o ljubavi, ali i o opasnostima koje vrebaju iz virtuelnog sveta, odrasli kao hibridno štivo koje slavi kulturu čitanja i knjigu.

"Da to uradim na što ozbiljniji način, da ne potcenim decu i da oni ne osete "popovanje". Kako da po njih na najbolji način koriste društvene mreže i kada je reč o zabavi i kada je reč o eventualnom učenju, odnosno edukaciji,", kaže Gordana Vlajić, dobitnica nagrade "Rade Obrenović".
Za aktere bira pre svega generciju zed, rođenu posle 2005. godine – dvanaestogodišnjake, a pripovedaju miš, internet, post, kamera, hibrid-knjiga, blog, "Mesindžer", "Oblak", "Jutjub" na način na koji oni vide ovaj svet. Čitaoci će naići i na kuer-kodove.
"Svi čitaoci 'Zedsa' mogu da urade svoj kuer-kod, dakle kako bi oni razrešili određenu situaciju na koju su naišli u romanu da ga snime, audio, video i audio i video, bilo kako kako god oni vide da bi bilo dobro i da ga pošalju redakciji, tako da bi zapravo svako sledeće izdanje bilo napisano, odnosno dopunjeno tim kuer-kodovima, maksimalno interaktivno zahvaljujući čitaocima", ističe Vlajićeva.
Gordana Vlajić otkriva da je iskustvo odrastanja, univerzalno – bez obzira da li odrastaju zedsi, milenijalci ili generacije koje su im prethodile.
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.