Premijerka: Da budemo hrabri i odlučni kao naši preci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2019, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerka: Da budemo hrabri i odlučni kao naši preci

Centralnom državnom ceremonijom u Orašcu, sa koje je poručeno da treba da budemo hrabri i odlučni u prevazilaženju prepreka kao što su bili naši preci, Srbija je danas obeležila Sretenje, Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da su prelomni događaji iz istorije važni za razumevanje ovog trenutka u kojem se Srbija ponovo suočava sa izazovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izborima i odlukama koje će kreirati budućnost, kao i da se ne treba plašiti izazova ili neuspeha, već da bi trebalo biti hrabar i odlučan u prevazilaženju prepreka, kao što su to naši preci bili.

"Menjamo Srbiju i gradimo bolju budućnost za sve naše građane. Naša vizija budućnosti je moderna Srbija", rekla je Ana Brnabić.

Kako je rekla, održivi razvoj, privredni rast, bolji životni standard i kvalitet života za građane je ono na čemu se svakodnevno posvećeno radi.

"Stvaramo nove mogućnosti za buduće generacije. Građane smo postavili u centar naše politike. Stvaramo jaku ekonomiju. Menjamo sliku Srbije u svetu", istakla je srpska premijerka.

Brnabić na zvižduke: Poštujte pretke, fašizam neće proći

Poštujte pretke, fašizam neće proći, poručila je danas Brnabić grupi pristalica Dveri i SNP Naši, koji su zvižducima propratili njeno obraćanje u Orašcu.

Naime, dok se premijerka obraćala, jedna grupa ljudi, koja je nosila zastavu Dveri i SNP Naši, zviždala je i uzvikivala - "izdaja", "izdali ste Kosovo" i "odlazite".

Brnabić je, tokom govora, rekla da su danas u Orašac neki došli da zvižde, danas kada, kako kaže, treba da pokažemo jedinstvo i zajedništvo u borbi za bolju budućnost.

"To treba da pokažemo zbog naših predaka, ali danas imamo ovde one koji zvižde, a to je njima na čast. Mi ćemo se boriti i, garantujem vam, što ste vi glasniji, to ćemo se mi boriti jače", rekla je Brnabić.

Pošto je ta grupa, koja je držala i transparent sa napisom "Vučiću, izdao si Kosovo", nastavila sa zvižducima, premijerka im se još jednom obratila, na kraju, pozivom da poštuju pretke i porukom da fašizam nikada neće pobediti u Srbiji.

"Vama, koji ste došli ovde, da na ovaj svečani dan i ovo sveto mesto, zviždite, ne ispoštujete pretke i ne čujete šta radimo za budućnost... Vidim zastave koje nosite. Fašizam u Srbiji nikada neće pobediti. Borićemo se protiv fašizma, kao i svi naši preci", rekla je ona.

Brnabić je navela da je Srbija mnogo propatila zbog fašizma i pretrpela velike žrtve.

"Nećemo to tolerisati. Molim vas još jednom da ispoštujete svoje pretke i državu", rekla je Brnabić i navela da se ona ponosi zemljom i onime što je Srbija danas.

Ona je naglasila da je politika koju Srbija vodi - politika saradnje sa svim partnerima, spremnost na dijalog i kompromis u rešavanju svih otvorenih pitanja, uz puno poštovanje nacionalnih interesa Srbije.

Navela je i da se ponosi današnjom odgovornošću, pameću i razumom onih koji vode Srbije, za buduće generacije, i hrabrošću koju je u Srbiju uveo predsednik Aleksandar Vučić, a koju će, kaže, pratiti.

"Poštujemo sve naše partnere i držimo reč. Zbog toga smo danas u svetu prepoznati kao pouzdan partner, a stavovi Srbije se uvažavaju bez obzira da li te stavove naši partneri dele ili ne", rekla je predsednica srpske vlade.

Ona je podsetila da je početak Prvog srpskog ustanka, 15. februara 1804, označio početak procesa tranzicije jedne privredno zaostale otomanske provincije, u jedno od najslobodnijih društava Evrope Napoleonske epohe.

Tačno 31 godinu kasnije, na Sretenje, 1835, predvođena velikim knezom Milošem, Srbija je dobila jedan od najnaprednijih i najliberalnijih ustava u Evropi, "Sretenjski ustav".

"Ti ključni i prelomni događaji iz istorije naše zemlje važni su danas za razumevanje i tumačenje ovog trenutka kada se Srbija ponovo, kao mnogo puta do sada, suočava sa značajnim izazovima, izborima i odlukama koje će kreirati budućnost naše zemlje. A budućnost zavisi od nas", poručila je Ana Brnabić.

Istakla je da sve represalije nad srpskim revolucionarima i civilnim stanovništvom, čiji je verovatno najpoznatiji simbol niška Ćele-kula, nisu mogli da slome duh ustanka.

"Ubrzo zatim otpočeo je nepovratni narodni pokret srpskog naroda, Prvi i Drugi srpski ustanak, ili pod zajedničkim nazivom 'Srpska revolucija', jer oni to i jesu bili - srpska seljačka revolucija tokom koje je naša zemlja postala jedna od malobrojnih država tadašnje Evrope u kojoj su feudalni odnosi u potpunosti ukinuti", rekla je Brnabićeva.

Naglasila je da poziv srpskog vožda Karađorđa upućen narodnim vođama u svih 17 nahija da ustanu i pruže otpor turskom zulumu, danas za sve nas predstavlja simboličan poziv da se rešimo loših navika, starog i prevaziđenog načina razmišljanja, i da preuzmemo odgovornost za sopstveni život i budućnost Srbije.

"Ako želite dobro sebi, ako želite dobro svojoj deci, borite se svakoga dana za bolju budućnost zemlje u kojoj živite. Nemojte tražiti izgovore, upirati prstom u druge, samo zato jer je to lakše nego rešavati probleme", rekla je Ana Brnabić.

"Možemo mnogo da naučimo iz naše istorije. Kao što su naši preci u temelje srpske države usadili čojstvo i junaštvo, naše je da danas ugradimo znanje i da najmlađe adekvatno spremimo za budućnost", poručila je premijerka.

Ona je istakla da se ne treba plašiti izazova ili neuspeha, već treba biti hrabar i odlučan u prevazilaženju prepreka, kao što su to naši preci bili.

"Zašto se oni nisu plašili ni dahija, ni moćne Otomanske imperije? Jer su imali veliki cilj pred sobom, zato što su bili hrabri da sanjaju slobodu koja im je bila toliko daleko, ali od koje, po cenu života, nisu odustajali. Samo napornim radom i spremnošću na doživotno učenje i lični razvoj, možemo postati društvo uspešnih, slobodnih i srećnih pojedinaca", rekla je Brnabićeva.

Ona je poručila da predsednik i Vlada Srbije vode odgovornu politiku, za koju veruje da će dugoročno doneti napredak i dobrobit građanima Srbije, bez razlika, jer je to politika suštinske transformacije zemlje.

Vučić: Potrebni su nam hrabrost i mudrost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio na Sretenje da su nam danas potrebni hrabrost da ne podlegnemo pritiscima spolja i odbranimo pravo naroda na opstanak i mudrost da donesemo najbolje odluke za budućnost Srbije.

"Pred našim društvom i državom su i danas, kao i pre 215 godina, veliki izazovi a centralne vrednosti kojima se vodimo su i danas - sloboda, mir i ravnopravnost i ljubav prema našoj Srbiji", poručio je Vučić na svečanosti uručenja odlikovanja.

Podsetio je da su na današnji dan, pre 215 godina, ustanici krenuli u borbu za slobodu, predvođeni voždom Karađorđem.

"Bio je to početak dugog i napornog puta sa ciljem se obezbedi sloboda,mir, ravnopravnost, ali i izgradnja moderne i uspešne srpske države. U proteklih 215 godina stvorili smo državu , rezultati te države su utoliko veći ako se zna da smo ne malo puta bili saplitani, kočeni, unazađivani a nekad su pokušavali i da nas unište - to su nekada činili bili naši neprijatelji, a nekada smo u tome i samo učestvovali", rekao je on.

Vučić je rekao da se vrednosti kojima su ustanici bili vođeni nalaze i u prvom Ustavu od 1835. godine, modernom, savremenom, izuzetnom za to vreme, kojim je ukinut feudalizam, garantovana sloboda i zauzdana apsolutistička vlast.

"Nakratko, ali i to je bilo dovoljno da se nastavi borba za modernu i slobodnu Srbiju i da se pokaže svima u celom svetu da sunce slobode snažno sija nad našom zemljom. Na tom putu smo i danas, pred našim društvom i državom su veliki izazovi i danas su, kao i tad, centralne vrednosti - sloboda, mir ravnopravnost, i više od svega ljubav prema našoj Srbiji", kaže predsednik Srbije.

Kako ističe, danas nam je više nego ikada potrebna Karađorđeva hrabrost, odlučnost, ali možda i više od toga Miloševa pamet i mudrost.

"Hrabrost da ne podlegnemo brojnim pritiscima spolja i odbranimo pravo na opstanak našeg naroda i mudrost i hladna glava da donesemo najbolje odluke za život i budućnost Srbije", poručuje Vučić.

Svojim radom laureati najviših odlikovanja, nesebičnošću, energijom i požrtvovanjem su neizmerno doprineli da Srbija ostane privržena svojim vrednostima da bude blja, uspešnija, srećnija i modernija, rekao je Vučić i dodao da im zbog toga, u ime građana uručuje odlikovanja.

"Posebno bih želeo da zahvalim inostranim laureatima koji su širili ugled Srbije daleko van njenih granica, time su potvrdili pripadnost istim ciljevima kulturi i privrženost istim vrednostima i s pravom možemo reći da su postali deo nas", rekao je Vučić.

On je istakao da su odlikovanja koja danas laureati primaju nagrada i zahvalnost za njihova dela ali i velika obaveza koju će, uveren je, imati snage da nose u budućnosti. Svim građanima Srbije čestitam je praznik, naše Sretenje, uz poruku "Živela Srbija!"

Dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti 

Vučić je povodom današnjeg praznika uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Među odlikovanima su pojedinci, institucije ili udruženja u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije...

Svečanosti u Predsedništvu Srbije prisustvovali su ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin, Vladan Vukosavljević, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i premijer Bugarske Bojko Borisov, koji je među laureatima.

Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge u oblasti kulture i muzejske delatnosti, povodom 175 godina rada, odlikovan je Narodni muzej u Beogradu, a za naročite zasluge u visokoškolskom obrazovanju i naučnoistraživačkom radu i razvoju, odlikovan je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Borisov: Bugarska će uvek podržavati Srbiju

Vučić je odlikovao premijera Bugarske Bojka Borisova ordenom Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje.

Borisov je građanima Srbije čestitao praznik i istakao da je ovo velika čast za njega.

"Čestitam praznik, da budete živi i zdravi, da nas sve Bog sačuva kao hrišćane. Hvala u ime svih u Bugarskoj koji su uložili napore tokom predsedavanja EU i koji veruju da je Srbija nerazdvojni deo Evrope, kao i da će Srbija uskoro postati član Evropske unije", rekao je Borisov.

Borisov je istakao da će dve zemlje sarađivati ubuduće.

"Ma koliko da su teške odluke koje treba da donosimo nakon ratova, verujem i vidim da Srbija ide pravim putem. Najviša vrednost je prijateljstvo i mir među narodima, upravo smo takve vrednosti izgradili sa vama", poručio je Borisov.

Kaže da će Bugarska, kao sused Srbije učiniti sve najbolje što može za Srbiju.

"Sa Vučićem idemo putem prijateljstva i realizacije projekata", istakao je bugarski premijer.

Osnovna škola "Kralj Petar Prvi" u Beogradu odlikovana je istim ordenom za naročite zasluge u prosvetnoj delatnosti, a povodom 300 godina postojanja i rada.

Sretenjskim ordenom drugog stepena, odlikovani su Zemunska gimnazija, Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, Pozorište "Hristo Botev"iz Dimitrovgrada.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena, odlikovani su Vojnofilmski centar "Zastava film", Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", Hor i simfonijski orkestar RTS.   

Posthumno, Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovan je akademik Vladeta Jerotić, za naročite zasluge u stručnom, naučnom i književnom stvaralaštvu.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovan je bivši ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kine.

Istim ordenom odlikovan je i Kristof Lajtl, predsednik Evrokomore i do prošle godine dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije, za naročite zasluge i podršku u razvijanju saradnje u oblasti privrednih delatnosti između Srbije i Austrije.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovani su i savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina, Jurij Ušakov, visoki ruski funkcioner Aleksandar Babakov, predsednik UO Gasproma Aleksej Miler i direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Norbert Bekman-Dirkes.

Ordenom srpske zastave trećeg stepena odlikovan je gradonačelnik opštine Krf Konsandinos Nikoluzos.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim delatnostima odlikovan je dr Slobodan Ristanović.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su i Gžegož Latušinski iz Poljske, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, dr Drago Njegovan za zasluge u očuvanju kulturnog nasleđa i postignute rezultate u muzeološkoj delatnosti.

Tim odličjima, nagrađeni su i Selimir Radulović, Radomir Andrić, Miloš Jevtić, Milija Radivojević Baja, profesor dr Darko Tanasković i dr Vladimir Cizelj.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su Žoao Barozo Soareš, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i u jačanju saradnje Srbije i Portugalije, prof. dr Gideon Grajf, iz Izraela za izuzetne zasluge i nesebičnu posvećenost u odbrani istine o stradanju jevrejskog. srpskog i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata, Ecuko Cunozaki, Japan za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti i jačanju saradnje Republike Srbije i Japana, prof. dr Ljiljana Marković, za izuzetne zasluge u prosvetnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filologije.

Jordan Nikolić, posthumno, odlikovan je za izuzetne zasluge u oblasti kulture i očuvanju tradicionalne muzike, Predrag Živković Tozovac, za izuzetne zasluge i postignute rezultate i kulturnim delatnostima, posebno muzičkoj umetnosti, prof. dr Slobodan Unković za izuzetne zasluge u javnim delatnostima i postignute rezultate u oblasti ekonomskih nauka, Klemens Zahs, iz Nemačke za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti privrednih delatnosti.

Istim odlikovanjem, nagrađeni su i Marija Živanović Smit, Borislava Perić Ranković, prof. dr Milenko Stojković, dr Milan Milenković, dr Branko Bojović, dr Vladimir Vlada Petrić, dr Miroslav Perišić, Gordana Danilović Grković, Vladimir Mastilović, prof. dr Mirko Kovačević, Mihailo Miša Janketić, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima, Davor Štefanek, za izuzetne zasluge u oblasti sporta, prof Miloš Šobajić, za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva, i Aleksandar Joksimović, za izuzetne zasluge u oblasti umetnosti.

Lajtl: Podrška Evrokomore Srbiji na evropskom putu

Predsednik Evrokomore i bivši dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl, koji je danas dobio Orden, kaže da će nastaviti da podržava Srbiju na evropskom putu i doprinosi ekonomskoj saradnji.

"Nagrada je simbol dobrog razumevanja i dobre saradnje i mi Austrijanci smo pokušali i kada je reč o ekonomiji, zajedno s predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom, da radimo na unapređenju saradnje i stvaranju boljih rezultata za naše građane", rekao je Lajtl Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Istakao je da se to posebno odnosi na oblasti obrazovanja, unapređenja spoljnotrgovinske razmene i dostizanje većeg prosperiteta za građane.

"I sada na funkciji predsednika Evrokomore hoću da podržim Srbiju na putu ka EU. Možete se osloniti na mene i nas", poručio je Lajtl.

Istakao je da srpska ekonomija sada prilično dobro funkcioniše i čestitao državnom vrhu na dobrom budžetu koji je, kako kaže, veoma  dobar.

Primetio je da je u Srbiji dosta smanjena i nezaposlenost, ali i da bi trebalo malo više raditi na unapređenju vladavine prava.

"Mi ćemo vam pomoći u tome", poručio je Lajtl.

Srebrnom medaljom za zasluge odlikovan je Institut za političke studije, Institut za savremenu istoriju "Jovan Milić" i Milorad Jurković.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je general Ljubiša Diković.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovano je Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" za naročite zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradicije, a povodom 180 godina rada.

Savez srpskog folklore Švajcarske za zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradicije odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Ordenom Belog orla sa mačevima drugog stepena odlikovan je Vojnotehnički institut za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane Republike Srbije i doprinos u oblasti vojne naučno-istraživačke delatnosti, povodom 70 godina rada.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost drugog stepena odlikovana je Prva Uprava BIA za uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti bezbednosti.

Srebrnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" odlikovan je Miloš Milošević, pripadnik MUP-a, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva, kao i Nemanja Radisavljević, pripadnik MUP-a, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su - 37 pripadnika srebrnom za zasluge, jedan pripadnik zlatnom medaljom za revnosnu službu, ako i 55 pripadnika srebrnom medaljom za revnosnu službu. Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, navedena odlikovana će biti uručena na Dan Vojske Srbije 23. aprila 2019. godine

Gojkovićeva položila venac na spomenik na Avali

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković položila je povodom Dana državnosti venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

"Vašim zadivljujućim junaštvom i ogromnom žrtvom, nesalomivi duh srpskog naroda zauvek je protkan idealima slobode, pravde i nezavisnosti. To ostaje zavet svim budućim pokolenjima i put kojim ćemo jedinstveno i nepokolebljivo koračati u budućnost. Neka Vam je večna slava i hvala", zapisala Maja Gojković u spomen knjigu.

Kako se navodi u saopštenju iz Skupštine Srbije, ceremoniji polaganja venca, uz smotru Počasne jedinice Garde Vojske Srbije, prisustvovali su komandant Kopnene vojske, general potpukovnik Miroslav Simović, i komandant RV i PVO, brigadni general Duško Žarković.

Dan državnosti čestitali Tramp, Makron, Erdogan...

Vučić je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, primio čestitke brojnih svetskih zvaničnika, među kojima i čestitku predsednika SAD Donalda Trampa.

Američki predsednik je u čestitki naveo da se ove godine, od proslave 100. godišnjice od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom, Srbija i SAD okreću ka tome da obezbede da naredni vek partnerstva bude na sličan način posvećen miru, prosperitetu i slobodi.

Tramp je istakao da SAD ostaju nepokolebljive u svojoj podršci Vučićevoj posvećenosti da produbi regionalnu saradnju, a naročito njegovim zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Prištinom.

"Dok je na stranama da postignu dogovor koji obe mogu da podrže, smatramo da bi uzajamno priznanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa. Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznanjem u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve evrointegracije Srbije i ekonomski rast", navodi se u Trampovoj čestitki.

Predsednik je povodom Dana državnosti Srbije primio čestitke predsednika Francuske Emanuela Makrona, Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera, Turske Redžepa Tajipa Erdogana, britanske kraljice Elizabete Druga, predsednika Austrije Aleksandera Van der Belena, predsednik Italije Serđa Matarele, kralj Švedske Karl Gustav XVI, kralj Belgije Filip.

Čestitke su uputili i predsednik Bugarske Rumen Radev, Grčke Prokopis Pavlopulos, Češke Miloš Zeman, Mađarske Janoš Ader, predsednica Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Slovenije Borut Pahor.

Čestitke za Dan državnosti stigle su predsedniku Srbije i od predsednika Švajcarske Konfederacije Ulia Maurera, predsednika Finske Saulija Ninistoa, Gruzije Salome Zurabišvili, Irske Majkla Higinsa i kapetani regenti San Marina Mirko Tomasoni i Luka Santolini.

Dan državnosti predsedniku Vučiću čestitali su i predsednik UAE šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan, princ prestolonaslednik Abu Dabija šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan, kao i potpredsednik i premijer UAE šeik Muhamad bin Rašid Al Maktum, poželevši građanima Srbije "obilje napretka i prosperiteta pod mudrim vođstvom predsednika Vučića".

Čestitke su uputili i japanski car Akihito, predsednik Indije Ram Nat Kovind, Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik i premijer Kazahstana Nursultan Nazarbajev i Bakitžan Sagintajev, kao i predsednik Parlamenta te zemlje Nurlan Nigmalutin.

Državni praznik čestitali su i predsednik Jermenije Armen Sarkisijan, Egipta Abdel Fatah El Sisi, Alžira Abdelaziz Buteflika, predsednik i premijer Iraka Barham Salih i Adil Abd Al-Mahdi, kralj Maroka Muhamed VI.

Čestitke su uputili i predsednik Republike Koreje Mun Đe In, predsednik Prezidijuma Vrhovne Narodne Skupštine DNR Koreje Kim Jong Nam, predsednik Državnog veća i ministara Kube Migel Dijas-Kanel Bermudes, predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa, kralj Tajlanda Maha Vadžiralongkorn, predsednik Bangladeša Abdul Hamid i generalni guverner Australije Piter Kosgrouv.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija danas i sutra obeležava Dan državnosti

Izvor: Radio 021, 15.Feb.2019

Srbija danas i sutra, 15. i 16. februara, obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav...Tim povodom, predsednik Republike Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama...Predsednica...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.