Praznici kao beg od monotonije i svakodnevice

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznici kao beg od monotonije i svakodnevice

Od deset neradnih prazničnih dana koji zaposlenima u Srbiji sleduju po zakonu o državnim i drugim praznicima, 2020. godine bićemo uskraćeni za dva. Krivci su Dan državnosti koji pada u dane vikenda kao i Prvi maj koji je u petak.
Iako se često čuje da su građani Srbije prvaci u praznovanju, zvanične brojke to demantuju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Po svetkovinama spadamo u evropski prosek. Naše komšije Hrvati i Slovenci praznuju 14 dana, u BiH 10, u Slovačkoj i na Kipru 15, u Austriji 13.
Verovali ili ne, rekorder po broju neradnih dana u svetu je Japan, sa ukupno 20. Ljubiteljima praznovanja 2020. godina ne ide na ruku.
Dan državnosti se slavi u subotu i nedelju, a Prvi maj u petak. Ipak, ne smemo biti nezadovoljni jer su neki praznici uz vikend, pa pošto smo vični spajanju, mogli bismo da nakupimo i više od 15 neradnih dana.
Etnolog Vesna Marjanović kaže da praznik sam po sebi u etimologiji reči podrazumeva prazan dan - dan koji je oslobođen od rada.
"I onda dolazi do euforije da sada ne idemo na posao, ne radimo i da se posvećujemo nečim dugim. U savremenom dobu imamo i tu tržišnu ponudu - svi ti lanci prodavnica se uvek skoncentrišu na određeni praznik, tako da dolaze te ponude kojih možda u prošlosti nije bilo, a danas je sve više i više, tako da ta potrošnja na neki način dominira u praznično vreme", objašnjava Marjanovićeva.
Praznici za mnoge imaju posebnu vrednost jer pružaju mogućnost za opuštanje, porodično okupljanje i druženje.
Neki ih koriste za beg od monotonije svakodnevice trudeći se da bar tih nekoliko dana žive drugačije. Ima i onih koji se toliko zanesu da zaborave da postoji život i nakon praznika.
"I u drugim sredinama neko moje iskustvo sa terenskih istraživanja i u Zapadnoj Evropi a iisto tako i u Bugarskoj je pokazalo da se ljudi prosto pripremaju za te praznike isto tako prenaglašeno kao kod nas", rekla je Marjanovićeva. 
I da se na kraju ove priče osvrnemo i na lošu stranu praznika. Pored dugova koji nam ostanu kada se svetiljke ugase, trpeza isprazni, šampanjac popije, mnogi iz praznične euforije izađu sa zdravstvenim problemima, usled prejedanja, konzumiranja velike količine alkohola i opijata. Povećava se i rizik od požara za koje su krivi cigarete, alkohol, sveće i petarde.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.