Zvezdina šesta sreća protiv najvećeg evropskog baksuza

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2018, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdina šesta sreća protiv najvećeg evropskog baksuza

Crvena zvezda se, posle 11 godina, nalazi ponovo na poslednjoj stepenici na putu ka Ligi šampiona, a poslednji rival joj je Red Bul Salcburg, koga će pokušati večeras da eliminiše u Mocartovom gradu posle beogradskih 0:0.

Imala je Zvezda i lošiji rezultat u prethodnoj fazi posle beogradskog meča, pa je uspela da obezbedi prolaz. To svakako jeste razlog za optimizam. Sa druge strane ipak se radi o >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kvalitetnijoj ekipi od Spartaka iz Trnave, koja je već prošle sezone napravila odličan rezultat u Evropi.

Crveno-beli žarko žele da ostvare ono što generacijama nije pošlo za rukom - da zaigraju u Ligi šampiona. Jer od kada je elitno takmičenje promenilo naziv i postala praktično nova, globalno mnogo poznatija i finansijski respektabilnija franšiza te 1992/93. Zvezda je imala ukupno šest pokušaja da se u njemu nađe. Od tih šest samo u sezoni 2016/17. nije uspela da dođe do završne faze kvalifikacija, ali u tih pet navrata u kojima je igrala poslednji krug kvalifikacija, uvek su eliminisani. Dinamo iz Kijeva je bio bolji u sezoni 2000/1. pošto je posle kijevskih 0:0 u Beograu bilo 1:1. Naredne sezone protiv Bajera odneseno je takođe 0:0 iz prvog meča, samo iz Beograda. U Leverkuzenu bilo je 3:0 za Aspirindžije koji su te sezone igrali finale protiv Reala. Novi uzlet dogodio se 2004/5. U Beogradu je pobeđen PSV 3:2, ali to je bilo premalo naspram 5:0 za Filipsovce u Ajndhovenu, koji su te sezone zaustavljeni u polufinalu. Dve godine kasnije Milan je zabeležio dvostruku pobedu 1:0 i 2:1 u Beogradu, a kasnije je bio šampion Evrope.

Kapitalnu priliku Zvezda je propustila sledeće sezone. Posle nesrećnog poraza u Glazgovu 1:0 u nadoknadi vremena u Beogradu su Rendžersi odoleli i ostalo je 0:0. Kasnije je najtrofejniji škotski klub došao do finala Kupa UEFA. Kao što se može videti od tih pet završnih dvoboja u dva navrata Zvezda je imala posle prvog meča 0:0, istovetan rezultat sa kojim se igra u Salcburgu, ali to ne plaši Vladana Milojevića.

- Ne vidim što bismo bili napeti, posle utakmice ide novi dan. Treniramo najbolje što možemo. Želeli smo da igramo ovo. Verujemo u sebe i ne plašimo se uspeha. Zašto bi se igrači plašili? Igraju za jedan od najvećih klubova u Evropi. Ovaj grb nas obavezuje da damo sve od sebe. Videćemo kako će se završiti. Dobri smo, a ko će biti bolji znaće se posle meča - rekao je Milojević u najavi meča.

Sa druge strane možda i veći maler od Zvezde kada je elitno takmičenje u pitanju je ekipa iz Salcburga. Posebno od kada je počela nova era sa Red Bulom na čelu. Do te 2005. Salcburg, koji se tada zvao originalno Austrija Salcburg, igrao je Ligu šampiona u sezoni 1994/95. i tada je imao dodatak imenu Kazino. Do ere Red Bula pokušao je još dva puta da se domogne elitnog takmičenja, ali su u oba navrata ispadali u predzadnjem kolu.

Kada je Red Bul došao i praktično promenio identitet kluba (promenjeno ime u Red Bul Salcburg i boje umesto ljubičastih u crveno-bele, zbog čega su najvatreniji navijači osnovali novi klub i nazvali ga baš Austrija i sada se takmiči u četvrtom rangu) došli su bolji dani. Bar na domaćem tlu. Od 2005. do danas osvojeno je ukupno devet titula, čime je uspostavljena dominacija kakvu klub ne pamti. Međutim, na evropskom planu najveći rezultat Red Bula je prošlosezonski plasman u polufinale Lige Evrope, dok je Austrija uspela da dođe do finala ovog takmičenja kada se zvalo Kup UEFA 1994. I to jedno učešće u Ligi šampiona rezultat je kakav Red Bul još nije postigao u elitnom takmičenju. A pokušali su devet puta. Od tih devet puta ekipa je ispadala u završnom krugu četiri, a prvi put zanimljivo 2007. od Šahtjora, kada je Zvezda poslednji put, pre ove sezon, igrala u toj završnoj fazi. U preostalih pet ispadali su pre plej-ofa. Ali sve to je prošlost, i trener Mark Roze se nada da će se stvari posle Zvezde preokrenuti u korist Bikova.

- Imamo dobru šansu da ostvarimo velike ciljeve jednom pobedom. Igraćemo dobro, ako se budemo osećali dobro na terenu. Želim da moj tim pruži maksimum. Imam veliki broj dobrih fudbalera, svi oni pričaju da žele da se oprobaju na najvećoj sceni. Eto im prilike da ispune svoje ambicije - rekao jeRoze pred utakmicu generacije.

Obe ekipe imaju ogromnu hipoteku neuspeha u pokušajima da zaigraju u Ligi šampiona. Sa jedne strane Red Bul ima za nijansu bolji rezultat jer bilo koja pobeda na njegovom terenu otvara vrata Lige šampiona. Sa druge Crvenoj zvezda ako izbegne poraz, dolazi bar do penala. Inače Zvezda je poslednji put ispala na penale u sezoni 1988/89. od Milana, a od tada je u Evropi dobila tri penal serije, protiv Olimpika u finalu Kupa šampiona 1991, protiv Meca u Kupu UEFA 1998. i protiv Omonije u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2012. dok sa druge strane Red Bul nikada nije prošao na penale. Zanimljivo je da su Austrijanci dva puta ispadali u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv ekipa sa ovih prostora, Dinama i Rijeke i oba puta su neporaženi bili u gostima (1:1 protiv Dinama, 0:0 protiv Rijeke), ali su oba puta ispali.

Ipak, nekome će se posrećiti u Mocartovom gradu. Neko će konačno zaigrati u Ligi šampiona. To će u svakom slučaju biti crveno-beli, samo je pitanje da li će to biti oni iz Salcburga ili Beograda.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.