Izvor: MozzartSport.com, 03.Dec.2020, 23:24

Zvezdin pucanj u oba kolena i poklon za Makabi

Treći uzastopni poraz za beogradski sastav, Makabi na krilima Ilajdže Brajanta, Skotija Vilbekina i Otela Hantera stigao do četvrtog trijumfa u Evroligi

Kada je Makabi otišao na 52:41 posle serije 11:1, a Crvena zvezda praktično izgledala kao glineni golub na parketu, sve je ukazivalo na to da će jedini logični rasplet biti ubedljiv trijumf domaćina. Ali, koliku je samo psihičku snagu Zvezda izvukla >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << posle četiri potpuno crna minuta u trećoj četvrtini, s jedim ubačenim poenom, četiri potrošena otvorena šuta i dve izgubljene lopte... Utakmica je bukvalno bez ikakve najave potpuno bila na ravne časti!

Problem je taj što crveno-beli započeti posao nisu znali da završe na pravi način i iskoriste psihološke probleme Makabijevih igrača, koji su u dosadašnjem toku ove sezone redom gubili neizvesne završnice. Pisali smo već o tome – Makabi je od osam dosadašnjih poraza šest doživeo uz jednocifrenu razliku i definitivno Ponos Izraela nije imao sreću u nekim mečevima. Poput onih protiv Valensije i Olimpije nedavno, gde je Makabi praktično poklonio trijumfe rivalima. Večeras je to Zvezda učinila za Makabi uz pucanj u oba kolena posle strašne šuterske serije Džordana Lojda i serije 19:4 na kraju treće i startu poslednje deonice. Makabi Tel Aviv – Crvena zvezda 81:76 (23:20, 18:18, 15:17, 25:21).

Šteta, šteta, šteta... Sve je u svojim rukama imala Crvena zvezda pošto je povela sa 58:56 i treće vezane Lojdove trojke u razmaku od dva minuta. Ušlo se u pravu razmenu udaraca gde su se koševi ređali na obe strane i tako je bilo sve do 70:69 za Zvezdu na pet minuta do kraja, kada je na scenu stupio Ilajdža Brajant. Uzvratio je Makabijev šuter rafalnom paljbom baš kao Lojd nekoliko minuta ranije, slagao trojku na trojku, a već posle prve u nizu naterao je crveno-bele da uđu u kontraritam, potpuno izgube kompas i ponovo zakažu u napadu. Zvezda je počela bespotrebno da srlja i ušla u trku koja je više odgovarala Makabiju. I umesto dramatične završnice gde bi Zvezda iskoristila veliki zamajac, Brajant se potrudio da ostane hladan kao druga strana jastuka i pogodi sve, a Vilbekin da sa penala dovede Makabi do četvrtog trijumfa i izjednači se sa Crvenom zvezdom na tabeli Evrolige.

Beogradskom timu je bukvalno nedostajao samo još jedan dobar napad, jedan tačan odgovor na šutersku seriju Makabija. Ostali su kratki baš za toliko, a ponekad je jako malo dovoljno da se napravi ključna razlika. Zvezdu su praktično dobila trojica igrača. Vilbekin je imao 23 poena (6/13 iz igre, 4/7 za tri), četiri skoka i tri asistencije. Brajant je iskočio sa 18 poena (5/9 iz igre, 3/5 za tri) i šest uhvaćenih lopti, dok je Otelo Hanter prikupio dabl-dabl sa 13 poena i 10 skokova, uz tri završna dodavanja i po jednu blokadu i ukradenu loptu. Od ostalih Makabijevih strelaca samo je još Kris Džons imao više od četiri poena, a utakmicu je obeležio i povratak Omrija Kaspija u Evroligu godinu dana pauze zbog teške povrede. Skupio je četiri poena za nešto manje od deset minuta.

Koliko je samo obrta imala utakmica u dvorani Menora Mivtahim i, možemo slobodno da konstatujemo – koliko lud meč! Crvena zvezda je prošla put od vođstva rezultatom 16:9, preko serije Makabija 14:4 gde se Vilbekin potpuno razigrao za preokret i četvorominutne krize bez poena iz igre u drugoj četvrtini, što je ipak ostalo nekažnjeno na pravi način, do toga da je Zvezda uspela da zategne odbranu i zahvaljujući sigurnosti i pokeraškoj smirenosti Lojda i Davidovca sa linije slobodnih bacanja uspela rezultatski potpuno da se približi. Kao da to nije bilo dovoljno, utakmica je dobila još luđi rasplet u nastavku.

Makabi je otvorio drugo poluvreme trojkom Vilbekina, što je pokrenulo seriju 11:1 u kojoj je Zvezda pet i po minuta ostala bez koševa iz igre, odnosno na samo jednom poenu ukupno. Upravo tada je Ponos Izraela otišao na prvu i jedinu dvocifrenu razliku na utakmici, dok je Zvezda u istom rasponu promašila čak četiri otvorena šuta za tri poena i još dva puta izgubi posed lopte zbog greške. Ali, sve se okrenulo naglavačke u rasponu od samo tri minuta. Davidovac je nastavio da pogađa sa penala, O’Brajant doneo neke lake poene ispod koša, a onda je loptu uzeo Lojd!

Kao hepo kocka zapalio se dotad atipično nevidljivi Džordan Lojd i ubrzo je meč od potpuno izgubljene situacije za Zvezdu ponovo dobio takmičarsku notu. Jedna trojka, pa druga, plus Ročestijevi poeni na njegovu asistenciju i Makabi je imao samo jedan poen viška na kraju treće deonice – 56:55.

Serijom 19:4 Crvena zvezda se potpuno izdigla iz pepela i novim Lojdovim dalekometnim hicem došla do prvog vođstva još od prve četvrtine. Na semaforu je stajalo 58:56, utakmica je ponovo bila potpuno otvorena, što je samo garantovalo uzbudljivu završnicu. Umesto toga, Zvezda se saplela i sve prosula. Na kraju se ipak gleda ko je bolje odigrao kada je bilo najvažnije...

USKORO OPŠIRNIJE...

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.