Izvor: MozzartSport.com, 25.Okt.2021, 18:37

Zvezda se u Monaku iskupljuje za poraz od Albe: Džejms i Rodrigez glavne pretnje

Košarkaši Crvene zvezde Aleksa Uskoković i Luka Mitrović izneli očekivanja pred mečeve sa Monakom i Milanom u Evroligi

Dan posle pobede u Baru, košarkaši Crvene zvezde spremili su se za put u Monako. Već sutra ih očekuje duel sa aktuelnim osvajačem Evrokupa, a dva dana kasnije i okršaj sa Olimpijom Milanom u Mediolanom forumu, u okviru duplog kola Evrolige. Igrači srpskog šampiona Luka Mitrović >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i Aleksa Uskoković su kao najveću pretnju pred sutrašnji duel izdvojili Amerikanca Majka Džejmsa, dok Zvezdin krilni centar napominje i da je na ekipi da se iskupi za težak poraz od berlinske Albe krajem minule sedmice.

Utorak, 19.00: (1,45) Monako (15,0) Crvena zvezda (3,05)

Izaći će crveno-beli na parket po treći put u šest dana. Protivnik je ekipa Zvezdana Mitrovića, koja slovi za jedno od prijatnijih iznenađenja u Evroligi ove sezone.

"Umorni smo, ali takav je raspored. Čeka nas neugodna utakmica, Monako je odlična ekipa, mnogo trči, moramo energetski da budemo na potrebnom nivou i da probamo da se nadigravamo. Očekujem dobar meč, da probamo dobro da odigramo i vidimo da li je to dovoljno za pobedu", rekao je mladi plejmejker Crvene zvezde Aleksa Uskoković.

U Monaku od ove sezone nastupa i sjajni Majk Džejms, koji se profiisao kao jedan od najboljih strelaca elitnog takmičenja. Svestan je Uskoković da je američki šuter jedna od najvećih pretnji po crveno-bele, zajedno sa još jednim novajlijom velikog iskustva - Vilom Tomasom.

"Dva fenomenalno evrokigaska igrača, Džejms može sam da pobedi utakmicu. Dok god je u igri moramo da budemo fokusrani, da ga branimo i da se nametnemo sa što više lakih poena i dobrom odbranom. Šansu ćemo tražiti i kroz kontranapade. Moramo da zatvorimo Džejmsa. Od njega se očekuje da povuče i bude lider. Ima slobodu, može da šutne odakle hoće, ima ogroman kvalitet. Da ga zaustavimo i lakim poenima i dobrom igrom u napadu pokušamo da ih iznenadimo".

Dva dana nakon utakmice sa Kneževima, Zvezda putuje u Milano, gde će igrati sa ekipom Etorea Mesine (četvrtak, 20.03), koja na startu Evrolige ima impresivnih 5-0 (jedini tim bez poraza uz Barselonu).

"Milano je u odnosu na Monako iskusnija ekipa, sa igračima koji igraju na ovom nivou dugi niz godina. Recept za svaku utakmicu je isti, da se nametnemo od početka energijom, iz dobre odbrane otvaramo kontre i dođemo do lakih poena".

Dok će u Monaku jedan od glavnih zadataka biti da se stane na put Džejmsu, Crvena zvezda će u Prestonici mode morati da izađe na kraj sa jednim od najistaknutijih igrača u istoriji Evrolige - Serhijom Rodrigezom.

"Džejms je nezgodan u jedan na jedan situacijama, dok je Serhio Rodrigez takav igrač da od njega mnogo toga zavisi. Ne mora da postiže poene, može da razigra celu ekipu. Ključ u obe utakmice je sačuvati jednog od njih dvojice".

Ekipa Zvezdana Mitrovića je sezonu otvorila sa dva trijumfa i tri poraza. Pritom je skupo prodala kožu u susretima sa velikanima poput madridskog Reala i Barselone. Luka Mitrović je svestan kvaliteta narednog protivnika. Napominje i da će crveno-beli učiniti sve da se iskupe za loše izdanje protiv Albe u petom kolu elitnog takmičenja.

"Monako je novajlija u Evroligi, ali promenili su roster u odnosu na prethodne sezone. Dovedeno je dosta proverenih evroligaških igrača sa kojima smo upoznati. Neće biti tajni i iznenađenja. Znamo šta nas očekuje. Kvalitetna ekipa, što je pokazala u dosadašnjem delu Evrolige. Od tri poraza dva su pretrpeli od Reala i Barselone u utakmicama jednu loptu, moglo je lako da ode na drugu stranu. Teško gostovanje, Monako ima dobru podršku, očekuje nas puna hala, ali kao i na svakom do sada idemo da se suprotstavimo što je više moguće. Ostali smo dužni nakon Albe bolja izdanja u Evroligi. Nadam se da ćemo izgledati bolje na tom meču".

Svi učesnici elitnog takmičanja dele istu muku - pakleno težak raspored. Mitrović ističe da iz tog razloga u njemu mogu da igraju samo najbolji.

"Ovaj nivo takmičenja zahteva ovakav raspored i ritam, zato je to Evroliga. Tu su najbolji igrači zato što mogu da isprate takav ritam."

Poput Uskokovića, u prvi plan stavlja Džejmsa.

"Svaka ekipa ima svoj začin. Monako je fizički izuzetno dobra ekipa, koja može da odgovori svima. Što je bitno na ovom nivou. Imaju jednog od, ako ne i najboljeg skorera Evrope Majka Džejmsa, oko koga se sve vrti. Dopunili su i roster proverenim imenima. Definitivno imaju kvalitet za takmičenje, ako ne i više".

Opisao je i filozofiju igre koja se gaji u redovima osvajača Evrokupa.

"Imaju dosta slobode. Spoljni igrači pre svega. Sa dosta šuteva, poseda.. Dosta brzo, sa puno tranzicije".

Već u četvrtak crveno-beli izlaze na megdan jednoj od najboljih ekipa u Evroligi. Olimpija Milano je minule sezone stigla do Fajnal fora, a posle sjajnog starta u novoj je još jednom istakla visoke ambicije. Čini se i najviše.

"Armani je možda najviše pokazao u Evroligi dosad. Tim bez poraza, popunjen na svim pozicijama kvalitetnim igračima. U odnosu na prošlu sezonu kada su igrali sjajno i stigli do Fajnal fora, čini se i da su pojačali sastav. Prvo nas očekuje meč u Monaku, nismo pričali o Armaniju, Nadam se da ćemo odigrati dobar meč i na krilima dobre partije otići u Milano".

Ako se može reći da je Zvezdin kriptonit Alba, onda je slaba tačka Manekena upravo sastav sa Malog Kalemegdana. Olimpija je samo jednom slavila protiv crveno-belih u Evroligi i to minule sezone u Beogradu, posle šest vezanih poraza.

"Tradicija je tu, ali neće biti lako. Bolji su nego prethodnih sezona. Biće jako teško gostovanje".

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.