Zvezda počela da slavi, ali Partizan je odveo u produžetke i odbranio Žućkovu levicu

Izvor: JužneVesti.com, 17.Feb.2020, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda počela da slavi, ali Partizan je odveo u produžetke i odbranio "Žućkovu levicu"

17 sekundi pre kraja "večitog derbija" u finalu Kupa Radivoja Koraća u Nišu, Crvena zvezda je imala prednost od 6 poena, a pojedini igrači na klupi već su počeli da slave. Ipak, u tih 17 sekundi crveno-beli su zaradili faul u napadu, pa u odbrani, Partizan je izjednačio, a onda u produžetku odbranio "Žućkovu levicu" i naneo treći uzastopni poraz u finalu "večitom rivalu". Na kraju 85:84 za >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Partizan.

Kao da su se košarkaši oba tima štedeli tokom prve tri deonice, koje su bile slabo efikasne, pošto je u poslednjoj bio iskorišćen gotovo svaki napad. Ukrašeno atraktivnim poenima, a začinjeno neprestanim navijanjem i skandiranjem sa tribina krcate hale "Čair", žestoko, tvrdo, borbeno i napeto do poslednjih sekundi bilo je finale Kupa Radivoja Koraća.

foto: JV / Vanja Keser

O tome koliko je čvrsta utakmica bila možda i najbolje svedoči podatak da su u produžetak čak deset košarkaša ušla sa po četiri faula.

Nakon uvodnih 2:0, Zvezda je prvi put povela tek u poslednjoj deonici. Nije vođstvo Partizana ni u jednom trenutku bilo veliko, ali je bilo konstantno.

Crveno-beli su imali +6 i to 17 sekundi pre kraja, košarkaši na klupi već počeli da slave, ali je u tih 17 sekundi Zvezda zaradila faul u napadu, pa u odbrani i Partizan je uspeo da izjednači (78:78).

foto: JV / Vanja Keser

U produžecima je Jaramaz postavio +5, ispostaviće se nedostižnih, jer je tim Dragana Šakote stigao do 84:85, ali do još jednog izjednačenja nije mogao.

Za razliku od prošle godine, košarkaši u crveno-belim dresovima su izašli da prime medalje, ali su ih, pognutih glava, svi do jednog skinuli sa vrata.

Trener pobedničkog tima Andrea Trinkijeri smatra da je jedini razlog što nisu izgubili, to što to nisu želeli.

Mogu da kažem da obožavam Niš. Dva puta sam ovde, dva puta žar na vrat i dva pehara. Pobedili smo jer nismo hteli da izgubimo. Dožvljavao sam preokrete, ali ovo... Danas smo imali malo energije, ali smo imali veliko srce. Dobiti Kup u Srbiji je za mene velika stvar - rekao je Trinkijeri.

A trener poraženog Dragan Šakota rekao je da su "sami izgubili", da se dogovor nije ispoštovao, a "provukao" je i ocenu faula u napadu za njegovu ekipu, ocenivši je kao "čudnu odluku".

foto: JV / Vanja Keser

Utakmica je krenula prilično neefikasno (zakucavanje Štimca na jednoj, dvojka Jaramaza i trojka Veličkovića na drugoj strani za prva 3 minuta), ali je radovanje košarkaša oba tima nakon svakog koša, spašene i ubačene lopte govorilo koliko je emocija na parketu "Čaira".

I dok je igračima trebalo vremena da nameste ruke za šut, publika je davno pre početka meča bila "u elementu".

U završnici jako neefikasne prve četvrtine (ukupno 32 poena) Lorenco Braun pogodio je za dva, ali je sudija ipak dosudio faul u napadu za Džejmsa Gista, pa je umesto novih poena za Zvezdu, Rade Zagorac otišao na liniju za slobodno bacanje.

foto: JV / Vanja Keser

Nakon što je sustigao početni zaostatak, Partizan je konstantno bio u blagom vođstvu. Crveno-beli su se primakli na dva poena zaostatka posle veoma atraktivnog zakucavanja Brauna, nakon odlično tempiranog dodavanja Bilija Berona (22:25).

Strasti su eskalire tri minuta pre kraja poluvremena, i to između dvojice nekadašnjih saigrača iz reprezentacije - Vladimira Štimca i Stefana Birčevića. Birčević je ukrao loptu, pao, Štimac počeo da se rve sa njim kako bi mu je oduzeo, a sve je eksaliralo kada su pokušali da se obračunaju. Odvojii su ih saigrači koji su ostali "hladnijih glava" u grotlu "Čaira".

foto: JV / Vanja Keser

Partizan je održao malu prednost, pa je na poluvremenu bilo 34:31.

Drugo poluvreme krenulo je burno - prvo je na početku Nikola Janković pogodio za dva, trener crveno-belih Dragan Šakota dobio tehničku zbog prigovora, a onda je utakmica zaustavljena zbog uvredljivog skandiranja navijača. Kapiten crno-belih Novica Veličković i ovog puta, kao i u četvrtfinalu, morao je da se lati mikrofona.

Ljudi, prekinite - poručio je navijačima više puta.

A onda je krenulo skandiranje cele dvorane Veličkoviću - sever ga je vređao, jug veličao.

Za to vreme se na poluvremenu ništa nije promenilo, branilac trofeja čuvao je blagu prednosti. Ovacije je pokupilo lepo zakucavanje Ogista za -1 (38:39), a onda i trojke Stefana Birčevića i Markusa Pejdža, za 38:45.

Minut pre kraja trećeg perioda meča tim sa Malog Kalemegdana je izjednačio (46:46), ali vreme egala merilo se sekundama, jer su dve trojke Radeta Zagorca postavile 52:46, a onda trojka Čarlsa Dženkinsa 49:52, pred poslednji kvartal. Moglo da bude i više, jer je trojka, koja je ušla u koš, iz ruku Novice Veličkovića izašla par stotinki prekasno.

foto: JV / Vanja Keser

Prvi put nakon uvodnog vođstva aktuelni šampion Srbije poveo je nešto manje od sedam minuta pre kraja meča, nakon što je Dženkins ukrao loptu rivalima, sam potrčao ka košu i položio (58:57). Nizali su se koševi na obe strane, a ekipe su nadoknadile svu neefikasnost prikazanu u prve tri četvrtine. Maksimalnih 73:67 crveno-beli su dostigli pred poslednji minut, a onda je usledila razmena trojki - Jaramaz na jednoj, Davidovac na drugoj strani.

Na kupi Crvene zvezde već je krenulo slavlje, ali ostalo je još 17 sekundi pri rezultatu 76:73. Slobodna bacanja na jednoj, a trojka Pejdža na drugoj strani, pa još jedan tajm-aut 8,6 do kraja. Zvezda je imala preostali napad, ali je Panteru dosuđen faul u napadu, onda Gistu u odbrani, a Pejdž je iskoristio oba slobodna bacanja, za 78:78 i produžetke.

Tu je prevagu odneo Ognjen Jaramaz, čijih je pet poena postavilo 80:85. Četiri poena su do kraja oficijalni domaćini nadoknadili, ali peti nisu uspeli, pa su poraženi u trećem uzastopnom finalu Kupa.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KURIR U NIŠU, LUDNICA NA TRIBINAMA: Novica poveo navijanje, Grobari zajedno sa igračima slave Žućkovu levicu!

Izvor: Kurir, 17.Feb.2020

Partizan je u dramatičnoj završnici nakon produžetka savladao Crvenu Zvezdu 85.84 i odbranio  Kup Radivoja Koraća

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.