Izvor: MozzartSport.com, 22.Apr.2021, 01:06

Zenga spreman da gasi požar u Melburn Viktoriju

Nekadašnji trener Crvene zvezde i njegov agent poslali jasnu poruku bivšim šampionima Australije da je Italijan voljan da ih izvuče iz duboke krize

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

U Melburn Viktoriju još bride obrazi posle debakla u gradskom derbiju (7:0), a ceh za očajne igre i rezultate nekadašnjeg šampiona Australije prvi je platio trener Grant Brebner. Uprava je brže-bolje imenovala nekadašnjeg menadžera engleskog Blekburna >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Stiva Kina za privremenog trenera do kraja tekuće sezone, a navijačima je upućena porukla da će uskoro saznati i ime stručnjaka koji će od narednog šampionata pokušati da izvuče Viktori iz duboke krize.

Licitacija s imenima uveliko traje, a među prvima se sam ponudio Valter Zenga. Proslavljeni italijanski golman i nekadašnji šef stručnog štaba Crvene zvezde izuzetno je zainteresovan da se seli na Peti kontinent i da na klupi Viktorija pokuša da oživi posustalu trenersku karijeru.

To je potvrdio i Zengin agent Moris Panjelo, vlasnik menadžerske agencije Anthem Sports Management.

"Veoma smo uzbuđeni zbog mogućnosti da dovedemo Zengu u Melburn. Čelnici Viktorija imaju njegov CV na stolu i mi smo spremni da počnemo pregovore", rekao je Panjelo u razgovoru za specijalizovani fudbalski sajt SBS televizije, The World Game.

Petak

11.05: (3,50) Melburn Viktori (3,45) Vestern Sidnej Vonderers (1,97)

Valter Zenga je bez angažmana od avgusta prošle godine kada je završio saradnju sa članom Serije A Kaljarijem. Posle blistave igračke karijere koju je proveo čuvajući gol Intera, 60-godišnji stručnjak je radio na svim meridijanima. Počeo je u Americi, na klupi Nju Ingland Revolušna, a pre dolaska u Beograd vodio je Nacional i Steauu iz Bukurešta. Trofeji koje je osvojio u Rumuniji i Srbiji trasirali su mu put ka turskom Gazijantepu, a zatim je radio u Saudijskoj Arabiji i ponovo u Rumuniji pre nego što je dobio priliku da vodi klub u otadžbini.

S promenljivim uspehom Zenga je u Italiji vodio Kataniju, Palermo, Sampdoriju, Krotone, Veneciju i Kaljari. Sada je procenio da posle rada u Americi, Evropi i Aziji treba da se oproba i u Australiji, i to u Melburnu gde živi brojna italijanska emigracija.

"Ukoliko preuzme Viktori, Zenga će biti jedan od najkvalifikovanijih trenera koji su ikada radili u A-ligi. Posle Alesandra del Pjera koji je ostavio dubok trag u A-ligi, Zenga može da postane naredni veliki fudbalski ambasador u Australiji. On bi mogao da otvori vrata i drugim vrhunskim stručnjacima iz Evrope da dođu u A-ligu, što bi privuklo sponzore i podiglo kvalitet i interesovanje za fudbal u Australiji", "prodaje" svog klijenta ovaj fudbalski menadžer.

Panjelo je otkrio i da je Zenga bio blizu Viktorija pre godinu dana, kada je ovaj klub posle kratkog perioda na klupi napustio Španac Karlos Perez Salvačua.

"Viktori se interesovao, ali zbog porodičnih razloga u tom trenurku Valter nije bio spreman da se preseli u Australiju".

I sam Zenga je potvrdio interesovanje u razgovoru za sajt StatsPerform, koji ga je kontaktirao da komentariše formiranje evropske Super lige.

"Prošle godine sam razgovarao sa Markom Brešanom (direktor u Fudbalskom savezu Australije). On je bio moj igrač u Palermu i Al Nasru iz Dubaija. Bio sam vrlo blizu odluke da odem u Australiju i preuzmem jedan tamošnji klub, ali se ipak nismo dogovorili. Ali, A-liga je i dalje moj cilj", rekao je Zenga.

Za Melburn Viktori je ova sezona odavno izgubljena. Klub je prikovan za dno tabele bez velikih izgleda da se pomeri odatle, a kamoli da se domogne plej-ofa. Za trostrukog šampiona Australije i njegove navijače dve loše sezone zaredom predstavljaju istinsku katastrofu i jasno je da Viktori mora da krene u potpunu rekonstrukciju, koja svakako počinje od izbora pravog trenera.

Za sada se pored Zenge kao kandidati pominju bivši australijski reprezentativac Toni Popović koji je beležio velike uspehe sa Vonderersima iz zapadnog Sidneja, a zatim i nekadašnji trener Brizbejna i Melburn Harta (današnji Siti) Džon Alojzi.

Govori se i o Turčinu Ufuku Talaju koji ove sezone vrlo dobro vodi Velington Finiks u A-ligi, a negde na repu ove dugačke liste kandidata je i Piter Čklamovski, nekadašnji asistent Ejndža Postekoglua koji je i postavio temelje trofejne ekipe Viktorija. Zanimljivo, Čklamovski trenutno radi kao asistent prvog trenera u klubu srpske zajednice Sveti Đorđe (St. George), koji je aktuelni šampion poluprofesionalne Premijer lige Brizbejna.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.