Za šta sve država daje novac: Zvezda, Partizan, taksisti i - bojleri

Izvor: B92, 23.Okt.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za šta sve država daje novac: Zvezda, Partizan, taksisti i - bojleri

Pomoć koju su Crvena zvezda i Partizan dobili u proteklih pet godina - izazvala je pažnju dela javnosti. Kome sve i za šta država daje pomoć.

Vest o tome da država daje subvencije taksistima i izjava ministra finansija Siniše Malog da su fudbalskim klubovima Crvena zvezda i Partizan od države dobili više od 4,4 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dinara izazvale su brojne reakcije dela javnosti.

Polemika o tome povela se i na Tviteru, a među najčešćim pitanjima je - zašto država ne daje više novca za ugrožene grupe, poput siromašnih i bolesnih?

Uz subvencije domaćim i stranim firmama, država izdvaja velika sredstva za javna preduzeća, na čiju problematiku već nekoliko godina ukazuje Međunarodni monetarni fond (MMF).

U republičkom budžetu za 2019. godinu za subvencije je izdvojeno nešto manje od 114,5 milijardi dinara.

Taj novac opredeljen je za subencije za privredu (15,6 milijardi dinara), poljoprivredu (43,7 milijardi), železnicu (15 milijardi), puteve (13,9 milijardi), turizam (1,4 milijarde), kulturu (3,1 milijarda).

Od ovog novca izdvojeno je i 21,7 milijardi dinara za ostale subvencije.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je nedavno da je država od 2014. godine, zaključno sa sezonom 2019/20, finansijski pomogla košarkaške i fudbalske klubove Crvenu zvezdu i Partizan u ukupnom iznosu koji je viši od 4,4 milijarde dinara.

On je precizirao da je država u tom periodu košarkaškim klubovima Crvena zvezda i Partizan pomogla sa 1,626 milijardu dinara, odnosno 1,217 milijardu dinara, a da su "večiti" rivali u fudbalu dobili 727 miliona - Crvena zvezda i 899,4 miliona dinara - Partizan.

Nekoliko dana pre izjave ministra Malog oko subvencija Crvenoj zvezdi i Partizanu, javnost je uzburkala i vest da će taksisti dobiti državnu pomoć za kupovinu vozila.

Zbog postojanja kompanije Kar:Go i navodnog nepoštovanja zakona taksisti su tokom prve polovine oktobra blokirali Beograd.

Kako bi problem delom bio rešen, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio im je subvencije za kupovinu novih vozila.

Nezvanično se moglo čuti da je reč o subvencijama od 5.000 evra za nabavku novih vozila, prenosi N1.

Javna preduzeća na spisku su onih koji od države dobijaju pomoć kroz subvencije.

I Šuković i Savić saglasni su da su one delimično opravdane.

"Javna preduzeća su u državnoj svojini i država treba da uspostavi menadžment da ta preduzeća ne bi imala gubitke, već suficit, pa će to ići u budžet", navodi Šuković.

On ističe da država mora, ako njeno preduzeće ima gubitke, vidi zašto oni postoje - zbog lošeg stanja na tržištu ili slabog menadžmenta - i da ih nadomesti.

"Pošto je reč o preduzećima koja obezbeđuju infrastrukturu za građane, onda ona moraju da postoje i u tom smislu je nekad opravdano pomoći im", kaže on.

Savić kaže da država mora da zna šta od preduzeća želi, pa da onda na osnovu toga daje subvencije.

"Ako država da subvenciju nekom javnom preduzeću, mora da se zna kako je potrošen, da li preduzeće funkcioniše kako treba ili ne i da se na kraju zna da li je taj novac zaista potroše na ono na šta je trebalo."

Savić dodaje da javna preduzeća često "na sva usta" govore o uspesima, a da u suprotnim situacijama nema ni reči o tome.

Na negativno poslovanje i potrebu da budu reformisana, godinama ukazuje i Međunarodni monetarni fond.

Nakon poslednjih razgovora sa misijom MMF sredinom oktobra, predsednik Vučić rekao je da je potrebna temeljna reforma pojedinih javnih preduzeća.

Još jedan kanal u koji odlaze sredstva kroz subvencije, a što neki smatraju problematičnim su dotacije za otvaranje fabrika po radnom mestu.

Kako je nedavno za BBC rečeno u Razvojnoj agenciji Srbije, država je u periodu od 2010. do 2019. godine opredelila 540 miliona evra za to.

Subvencije su dobila 224 projekta. U većinskom vlasništvo domaćih lica je 70 projekata, a preostala 154 pripadaju stranim investitorima.

Kolika je isplativost tih ulaganja, do sada nije utvrđeno, kaže Ljubodrag Savić.

"I u tim situacijama jedni - najčešće vlast - vide samo belo, drugi - opozicija - vide samo crno. Mora se tačno sve znati - to je novac građana ove zemlje."

Šuković kaže da je davanje takvih dotacija često kratkog daha.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Partizan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.