Vratio se Luka, ubedljiv poraz Zvezde u Zagrebu

Izvor: B92, 08.Apr.2016, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratio se Luka, ubedljiv poraz Zvezde u Zagrebu

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su ubedljiv poraz od Cedevite u Zagrebu sa 83:62 u poslednjem kolu Top16 faze Evrolige.

Izabranici Dejana Radonjića su još ranije obezbedili plasman u četvrtfinale elitnog takmičenja, pa utakmica u “Draženovom domu” nije imala rezultatskog značaja.

‘Crveno-beli’ su tako doživeli treći poraz zaredom i drugu fazu Evrolige završili sa po sedam pobeda i poraza, što im je donelo četvrto mesto na tabeli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupe E i susret sa moskovskim CSKA u borbi za ‘fajnal for’ u Berlinu.

Cedevita je, s druge strane, upisala četvrtu pobedu, pošto je još ranije izgubila sve šanse za Top8.

Šampion Srbije je na gostovanju Cedeviti odigrao jednu od najlošijih utakmica ove sezone, tokom koje je držao priključak za domaćim timom samo u prvih nekoliko minuta utakmice. Zagrepčani su već u prvoj četvrtini došli do dvocifrene prednosti, koja je u drugom periodu u jednom trenutku iznosila 25 poena i od tada je nisu ispuštali.

Pored ubedljivog poraza, utakmicu je obeležio i povratak kapitena Crvene zvezde Luke Mitrovića na teren posle skoro šest meseci. Mitrović zbog povrede kolena nije igrao od oktobra, a u duelu sa Cedevitom je proveo 12 minuta na terenu i upisao tri poena i četiri skoka.

Najbolji u timu Zvezde bio je Vladimir Štimac sa 18 poena i 11 skokova, a dvocifren učinak imali su još samo Tarens Kinzi sa 11 poena i Majk Cirbes sa jednim manje.

Cedevitu je do trijumfa predvodio Džejkob Pulen sa 22 poena, Miro Bilan je dodao 12 poena i šest skokova, a Luka Žorić isti broj poena.

Pre utakmice viđeni su incidenti na ulicama Zagreba, a bilo ih je i na tribinama dvorane “Draženov dom”.

Košarkaše Crvene zvezde prva utakmica sa Moskovljanima očekuje u utorak u prestonici Rusije, gde se igra u druga utakmica dva dana kasnije, pre selidbe serije u Beograd 18. aprila.

Zvezda je izborila prvi napad na utakmici, koju je započela petorka Micić, Kinzi, Dangubić, Tejić i Cirbes, ali se mladi krilni centar nije dobro snašao, što je Babić na drugoj strani kaznio. 'Crveno-beli' su prve poene postigli u drugom minutu, kada je strelac bio Dangubić, da bi nedugo zatim Micić trojkom doneo prvo vođstvo gostima - 5:3. Bilan i Vajt su odgovorili serijom od 4:0, pre nego što je Cirbes posle nesportskog faula Bilana izjednačio sa slobodnih bacanja.

Ponovo je domaći tim napravio seriju od 4:0 preko Bilana i Arapovića, a u petom minutu prvi put od oktobra u igru je ušao Mitrović. Cedevita je potom povećala prednost na sedam razlike trojkom Gordića - 14:7, a Mitrović je u sledećem napadu Zvezde izdejstvovao faul Arapovića. Kapiten Zvezde je posle tajm-auta upisao prve poene posle posle skoro pola godine, a Cedevita je poenima Vajta i Pulena došla do dvocifrene prednosti - 19:9. U narednim minutima, Zagrepčani su odigrali odlično i Zvezdu do kraja četvrtine sveli na samo tri poena, a poenima Vajta i Pulena su otišli na plus 27.

Na početku drugog perioda, domaći tim je u potpunosti kontrolisao igru na parketu i posle tri minuta igre u njemu imao je 25 poena prednosti. Pulenu i Vajtu se među raspoloženim igračima pridružio Žorić, a potom i Pilepić i oni su se zajedno postarali da prednost ostane iznad 20 poena. Štimac i Simonović su prednjačili na drugoj strani, ali je izostala bolja igra u odbrani, što je i rezultat ubedljivog vođstva Cedevite.

Upravo Štimac i Simonović su omogućili 'crveno-belima' da smanje prednost domaćeg tima na ispod 20 poena - 41:23, da bi Babić sa slobodnih bacanja vratio Cedevitu na plus 20. Usledila je serija Štimca kojom se Zvezda primakla na 43:27, posle koje je Cedevita tražila tajm-aut koji je probudio domaći tim, a Bilan vratio razliku od 20 poena. Kinsi je uzvratio na drugoj strani, ali je šampion Hrvatske na odmor otišao sa 21 poenom prednosti zahvaljujući Pulenu, koji je pogodio trojku uz zvuk sirene - 53:32.

Obe ekipe su nervozno ušle u drugo poluvreme, a prve poene postigao je Kinzi, da bi Žorić odmah odgovorio - 54:33. U narednim minutima se igralo poen za poen, pa je Cedevita gotovo bez problema održavala svoju ubedljivu prednost, koja je u šestom minutu perioda iznosila 24 poena (59:35). Košarkašima Zvezde ništa nije polazilo za rukom, pa su Zagrepčani otišli na poslednji odmor sa plus 23.

U poslednjem periodu, Radonjić je ubacio Rebića na poziciji plejmejkera, koji je imao nekoliko odličnih rešenja, ali je Zvezda ostala na preko 20 poena razlike. 'Crveno-beli' su pokušavali na sve načine da smanje zaostatak, ali je Cedevita za sve imala rešenje, ali i bolje raspoložene igrače u napadu. Tako je bilo sve do kraja utakmice, koja je završena trijumfom šampiona Hrvatske sa 83:62.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.