Vaterpolisti Zvezde stigli u Beograd – incident nema veze sa sportom

Izvor: RTS, 10.Feb.2019, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaterpolisti Zvezde stigli u Beograd – "incident nema veze sa sportom"

Vaterpolisti Crvene zvezde koji su juče napadnuti u Splitu štanglama i palicama jutros su doputovali u Beograd. Direktor VK Crvena Zvezda Igor Milojević rekao je za RTS da oni nisu toliko fizički povređeni ali da je golman Aleksandro Kralj teško podneo situaciju i da mu je život bio ugrožen. Predsednik VSS Viktor Jelenić kaže za RTS da mora da se razmišlja o bezbednosti svih sportista i građana i dodaje da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je napad u Splitu velika sramota.
Igor Milojević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a najavio da će sutra u 12 sati biti održana konferencija za novinare povodom napada na vaterpoliste na kojoj će se igrači obratiti javnosti. Posebno ističe da je VK Crvena zvezda uz Aleksandra Kralja i da će uvek stati iza njega.

Zahvalio je Vaterpolo savezu Srbije i predsedniku Viktoru Jeleniću na brzoj rekaciji kao i svim klubovima iz Srbije koji su stali u zaštitu igrača Zvezde. S druge strane, Milojević je zahvalio i čelnicima iz Hrvatske koji su osudili napad.
Ocenio je da to nema veze sa sportom i rekao da se nada da će sportski rezultati pokazati da može da bude i drugačije.
Napominje da je brzo reagovala i predsednica Hrvatske kao i ostali klubovi u toj zemlji.
Milojević kaže da je vaterpolo džentlmenski sport i da se vode ozbiljne borbe u bazenu ali da su vaterpolisti uvek pokazivali da su velika gospoda van tih sportskih događaja. Kaže i da ga je lično zvao hrvatski selektor koji je uputio podršku igračima Zvezde.
"Sportska diplomatija prevazilazi sve granice i treba da bude primer kako funkcionišu odnosi", smatra Milojević.
Ipak, kaže da ovakve situacije pozivaju na oprez kada je u pitanju bezbednost i da mnogi mogu da se ugledaju na srpske organe i policiju kada je u pitanju obezbeđenje učesnika sportskih događaja.
O predstojećim koracima odlučiće institucije, kaže Milojević i dodaje da ne želi ishitrene odluke. Podseća da je regionalna liga reagovala i da su ponudili Zvezdi da snose troškove ako utakmica ponovo bude odigrana.
"Sportski aspekti nisu narušeni", rekao je Milojević i upozorio na huliganizam, napominjući da mala grupa ljudi želi da ovlada velikom.
Kaže da je sport prelepa priča koja bi trebalo da pomaže deci u razvoju a ne da se događaju ovakve situacije.
Ponovo je pomenuo napadnute vaterpoliste ističući da su oni pokazali da su hrabri i da nisu dozvolili da im se skinu klupska obeležja u kafiću.
Jelenić: Mora da se reaguje
Predsednik Vaterpolo Saveza Srbije Viktor Jelenić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, najavio da će održati sastanak sa svim klubovima učesnicima regionalne vaterpolo lige i da će na tom sastanku biti doneta odluka o daljim koracima i nastupima.

Ističe da u prvoj regionalnoj vaterpolo ligi učestvuju tri kluba iz Srbije a u drugoj četiri a kaže i da je pitanje da li će Zvezda pristati da igra u Splitu.
Ranije je najavio da će tražiti dodatno obezbeđenje za naše srpske klubove u Hrvatskoj. Ističe da mora da se razmišlja o bezbednosti svih sportista.
"Velika je sramota što se ovo desilo", ukazao je Jelenić i dodao da to nije prvi takav incident.
Podsetio je da su pre nekoliko godina mladi vaterpolisti Partizana napadnuti u Zagrebu i istakao da mora da se reaguje.
Dodao je da su ga zvali prijatelji iz Hrvatske i da su se svi koji su dobronamerni izvinili, ali kaže da to nije njihova stvar uz ocenu da se u Srbiji tako nešto nikada nije dogodilo nijednom hrvatskom sportisti.
"Pričam o huliganima i divljacima koji nemaju nikakvu meru", kaže Jelenić i dodaje da oni ne gledaju da li je reč o sportisti ili običnim ljudima pitajući se šta naši turisti koji tamo budu išli na letovanje mogu da očekuju.
Jelenić dodaje da su ga zvali i predstavnici regionalne lige i da su u VSS stigle osude i izvinjenja.
Incident je juče osudila i hrvatska vlada a premijer Andrej Plenković je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova i splitskim gradonačelnikom.
Vest o napadu prenela je i američka agencija AP navodeći da su srpski vaterpolisti skakali u ledeno more da bi se spasili od hrvatskih nacionalista. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vaterpolisti Zvezde psihički uznemireni stigli u Beograd, privedena trojica napadača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2019

Policija u Splitu privela je danas trojicu muškaraca koji se dovode u vezu sa napadom na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi, a kod jednog od njih je pronađen i oteti dres, izjavila je portparolka Splitsko-dalmatinske policijske uprave Antonela Lolić i dodala da se za još dvojicom traga..."U...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.