Čović ni reč o Obradoviću: Dok ja ne odem u penziju, Zvezda se neće srušiti

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 12:55

Čović ni reč o Obradoviću: Dok ja ne odem u penziju, Zvezda se neće srušiti

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović održao je konferenciju za medije u hali "Aleksandar Nikolić".

Pred novinarima, a sportskoj javnosti, obratili su se predsednik kluba Nebojša Čović i sada već bivši trener Dragan Šakota.

Šakota je napustio Crvenu zvezdu, a Čović je pričao o planovima kluba, novom treneru, poništenoj sezoni...

Očekuje se, kao što mu mediji ranije preneli, da se tom prilikom objavi da Šakota neće biti više trener >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zvezde.

"Završavamo sezonu 19/20. Znate i sami kako je završeno, nažalost ne na terenu. Konferenciju smo zakazali da bi vam preneli informaciju da Dragan Šakota neće biti više prvi trener. Imali smo takav dogovor kada je on došao. Šakota je došao u jednom od najtezih trenutaka u Zvezdi. Imali smo puno razgovora sa trenerima. Jedni nisu hteli, a sada mozda bi, drugi su bili po ugovorima... Šakota je uradio dobar posao, saradnja je bila izvanredna. Zahvalan sam njemu i stručnom stabu. Šakota, hvala još jednom i žao mi je što je došlo do rastanka. Vrata Crvene zvezde su ti otvorena za stalno", rekao je Čović.

Šakota će možda ostati u klubu.

"Postoji ponuda da Šakota bude uključen u struku za klubu. Videćemo u narednom periodu, ali veliko hvala i za mene veliko iskustvo, nisam imao ni sa jednim trenerom ovako dobar odnos sa kao Šakotom"

Predsednik kluba osvrnuo se i na prekid sezone.

"Nije bilo lako. Prošli smo ovakvu sezonu, uspeli da podignemo ekipu i žao mi je jer sam siguran da bi Zvezda uzela dva trofeja, u ABA ligi i KLS. Nemamo nikakav osećaj da nam je nešto poklonjeno. Da li je to umetnost ili nije, zaključite sami", smatra Čović.

Šakota se zahvalio Zvezdi.

"Želim da se zahvalim Zvezdi na poverenju. Za mene je ovo predstavljalo veliki izazov jer sam se vratio u klub posle mnogo godina. Bilo mi je zadovoljstvo raditi ponovo u klubu. Pre nego što sam dosao ovde, zahvalio sam se igračima. Hemija u ekipi nije bila sjajna kada sam došao u ekipu. To smo popravili, igrači su dolazili i odlazili. Sve su to bili problemi sto inače sezona nosi. U završnici smo izgledali dobro i nismo sretni što se ovako zavrsila sezona", rekao je Šakota, a pričao je i o Filipu Čoviću:

"Filip je sjajan plejmejker i igrač koji je zadužio klub. Doživeli smo veliku nepravdu. Bilo je dosta problema, što inače jedna sezona nosi, pogotovo u ovako teškom programu"

Iz kluba odlazi sa dobrim uspomenama.

"Odlazim iz ekipe smatrajući da je moja misija završena. Kada neko odlazi iz sredine, to su uglavnom sukobi... ovoga puta odlazim iz ekipe i nastavljam da navijam za klub. Sa najboljim uspomenama odlazim iz kluba", zaključio je Šakota.

Kakva je situacija sa igračkim kadrom?

"Situacija je vrlo stabilna. Selekcija ce biti pravljena sa novim trenerom, nema potrebe da ih licitirate", rekao je Čović.

O novom treneru i strahu da se preuzme klub.

"Dolazite u selekciju koju je neko drugi selektirao, kada su odigrane neke utakmice u ABA ligi. Očekivanja zvezdaške populacije su veoma visoka. Možda je postojao strah oko saradnje jer ima raznoraznih priča. Dosta smo temeljno analizirali situaciju kada je Šakota dolazio i šta su očekivanja. Stabilizovali smo ekipu i pozicije u takmičenjima.

Što se tiče novog trenera, imaćemo konferenciju i promociju kada bude konačno. Dok ja radim taj posao, biće tačno samo kada mi objavimo. Sve ostalo su medijske spekulacije"

Pritisak je veliki kada radite u Crvenoj zvezdi.

"U Zvezdu ne treba da dolaze ljudi koji ne mogu da se nose s pritiskom. Sa naše strane je isto postojala briga da se dovede mlad trener i da doživi nepravdu kakvu je doživeo Alimpijević. Niko se nije naučen rodio", jasan je Čović.

Šakota je govori o tome ko je oduševio, a ko podbacio:

"Nezahvalno je spominjati imena, ali ako treba da izdvojim... meni kapiten Lazić ima karakter i ličnost. Ima talentovanijih od njega, ali oni koji rade neke stvari stabilno non-stop su retki. Nisam mogao svima da podelim istu ulogu, to se planira mnogo ranije. To se dogovora na nivou kluba, koji igrač će se forsirati... Sigurno da je bilo nekih od kojih se vise očekivalo"

Nije bio cilj da se uđe u plej-of Evrolige, već je koncentracija bila na ABA ligi.

"Nije lako igrati Evroligu i ABA ligu. Naročito ako se očekivanja prepumpaju u javnosti i to smišljeno. To nam se desilo. Naš cilj je osvajanje ABA lige, a što bolji rezultat u Evroligi. Pričalo se o F8 i F4. Mada mi smo napravili dobar uspeh, ostvarili smo 11 pobeda. Ali kada izgubiš u EL, onda je problem sledeća utakmica. Sve je to bilo smišljeno i svi udari, koji su bili plaćeni da se napadnu pojedini igrači i da se vode odvratne kampanje. Neću da kvarim ovu konferenciju tim pričama. Mi bi voleli da osvojimo Evroligu..."

Mladi igrači.

"Mi imamo bazu domaćih igrača i to stalno osvežavamo. Imamo nekoliko naših mladih igrača koji su išli na školovanje u SAD i sada se vraćaju u Zvezdu. Tako je bilo sa Ristićem, sada je tako sa Popovićem. Kada se vrati igrač iz Amerike, mora da prođe jednu sezonu u klubu u kojem nije pritisak. Očekivanja su stalno pobeđivati."

O ABA ligi.

"ABA liga nam je bila egzotična ove godine u mnogim situacijama. Da se ne vraćam na situaciju vezanu za Podgoricu. Važno je da smo to rešili na poslednjoj skupštini. Moramo da bude oprezni. Regularnost mora da bude na visokom nivou. Malo je da jedna ekipa ide u Evroligu, ali mi se ne pitamo i poštujemo odluke Evrolige. Probaćemo da dođemo i do dva mesta. Nastavak je otkazan – a ne sezona je poništena. Niti je poništen niti prekinut, ni ABA liga ni Evroliga", objašnjava Čović.

Finansijski gubitak je veliki.

"Zvezda je pretrpela udar od 2,3 miliona evra do sada. Koliki će budžet biti zavisi od sponzora. Bice specifična sezona, očekujemo pomoć od naše države. Nismo nezahvalni, ali u ovakvim situacijama verujem da ćemo naići na razumevanje."

O Saši Obradoviću.

"Zadovoljstvo mi je da javnost ima čime da se bavi. Kada bude nećemo kriti, zakazaćemo konferenciju za medije. Video sam preuranjenu kampanju pre jedno mesec dana. Bice završeno do kraja nedelje", rekao je Čović i dodao:

"Zvezda se neće srušiti dok ja ne odem u penziju"

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.