TOP 10 Najveći transferi u istoriji Srbije – gde su Gomez i Asano?

Izvor: 011vodič.com, 19.Avg.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TOP 10 Najveći transferi u istoriji Srbije – gde su Gomez i Asano?

Pomeraju se granice u fudbalskim transferima. Klubovi sve skuplje plaćaju pojačanja, a taj trend koliko-toliko moraju da isprate i timovi iz Srbije.
Zato i ne čudi da smo poslednjih godina gledali kako padaju rekordi, a naravno, prednjačili su Crvena zvezda i Partizan kao naši najmoćniji klubovi. Nije situacija ništa drugačija ni ovog leta, pa je tako Partizan skupo platio Arsenalu Takumu Asana, a potom je >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Zvezda odgovorila sa Mateom Garsijom, koji je na Marakanu došao iz Las Palmasa.
Zato smo vam izdvojili deset najskupljih kupovina koje su do sada zabeležili srpski klubovi. Za neke igrače ćete se možda iznenaditi. Uz napomenu da na ovu listu nismo stavili igrače poput Nemanje Radonjića i Marka Jankovića, koji su u redove “večitih” došli za simbolično obeštećenje, ali i procente od sledećeg transfera. Roma je kasnije naplatila 3.000.000 evra od Marselja, a Olimpijakos od SPAL-a 900.000 evra.
10. Gregorž Bronovicki (Legija – Crvena zvezda) 850.000 evra
Ovaj Poljak sada ima 39 godina i već dugo je u penziji. Kada se pogleda finansijska strana, Zvezdi se njegov dolazak teško isplatio, pošto je on kasnije tužio klub zbog neisplaćenih plata i izvukao je ogromnu kamatu. Međutim, tim delom “transfer paketa” se ovog puta nećemo baviti. Gledamo samo ono što je Zvezda isplatila Legiji za obeštećenje, a ono je 2007. godine iznosilo 850.000 evra. Ozbiljno obeštećenje, ali tada je Bronovicki bio standardan bek reprezentacije Poljske. U Zvezdi je igrao dobro.
9. Goran Čaušić (Arsenal Tula – Crvena zvezda) 1.000.000
Jedan od većih promašaja Zvezde. Čaušić je stigao poslednjeg dana prošlog leta iz Arsenala iz Tule za 1.000.000 evra. Taj transfer je kompletiran pošto su crveno-beli izborili plasman u Ligu šampiona i obezbedili dobru zaradu od UEFA. Imao je trener Vladan Milojević dosta strpljenja za centralnog vezistu, odigrao je 33 utakmice, ali nije opravdao očekivanja. Posle jednog gola i tri asistencije se vratio u Rusiju, za 500.000 evra. Tamo je standardan ove sezone, već je odigrao sedam mečeva. Upisao se i u strelce…
8. Takuma Asano (Arsenal – Partizan) 1.000.000
Japanac je ovog leta postao drugi najskuplji stranac u istoriji Partizana i prvi igrač koji je došao u Humsku direktno iz redova Arsenala. Nije Asano igrao za “tobdžije”, već je igrao na pozajmici u Nemačkoj. Na debiju protiv Jeni Malatije u kvalifikacijama za Ligu Evrope je postigao gol i nagovestio da će biti sjajno pojačanje. Ako ponovi takve partije protiv Moldea i doprinese plasmanu u grupnu fazu Lige Evrope, moći ćemo da kažemo da se isplatio. Partizan je Arsenalu za brzonogog Japanca platio 1.000.000 evra, što je za srpske uslove ogroman novac. Za londonski klub je međutim to samo kap u okeanu.
Takuma Asano (Foto: Beta/AP)

7. Ognjen Koroman (Ahmat – Crvena zvezda) 1.050.000
Koroman je u Zvezdu došao u zimskom prelaznom roku 2007. godine na pozajmicu iz Tereka, odnosno današnjeg Ahmata. Tokom šest meseci na Marakani je dokazao da vredi uložiti novac u njega, pa su ga crveno-beli na leto otkupili za 1.050.000 evra. Zadržao se u Beogradu još dve godine, tokom kojih je imao neke zaista sjajne partije. Kasnije je otišao u Južnu Koreju, pa se vratio posle godinu dana u Zvezdu, da bi na kraju penziju dočekao u dresu Krila Sovjetova.
6. Ljubomir Fejsa (Hajduk – Partizan) 1.200.000
Dugogodišnji reprezentativac Srbije je možda šesti na ovoj listi, ali će verovatno još dugo biti rekorder kada su u pitanju transferi između dva srpska kluba. Te 2008. godine je Partizan angažovao Fejsu iz kulskog Hajduka za ogromnih 1.200.000 evra, što čak ni nije isprva objavljeno u javnosti. Tada “večiti” nisu bili transparentni kao poslednjih godina, uglavnom zato što UEFA nije bila toliko rigorozna po tom pitanju. Kasnije se kroz medije provlačilo da Hajduk nije dobio sav novac od crno-belih, ali kako je klub kasnije otišao u stečaj, pitanje je hoćemo li saznati šta se tu tačno desilo. Fejsa je kasnije za 3.500.000 evra prešao u Olimpijakos.
5. Mirko Ivanić (BATE Borisov – Crvena zvezda) 1.300.000
Još jedan igrač kojim se Zvezda častila posle plasmana u elitno takmičenje. Dugo je bio želja crveno-belih, a na kraju su ga skupo platili. BATE je uzeo obeštećenje od 1.300.000 evra za nekadašnjeg kapitena Vojvodine. Za sada, teško da se može nazvati dobrom akvizicijom. Nije crnogorski reprezentativac igrao loše, ali više se očekivalo od igrača koji je plaćen toliko. Treba biti realan, guši ga Marko Marin, koji igra na njegovoj poziciji. Prošle sezone je uglavnom bio prinuđen da igra na krilu. Videćemo hoće li se nešto promeniti ove godine.
4. Sejduba Suma (Slovan – Partizan) 1.650.000
Zvanično najskuplje pojačanje u istoriji Partizana. Sejduba Suma je od 2017. godine prešao u Humskoj put od sjaja do očaja i nazad. Došao je iz Slovana iz Bratislave za 1.650.000 evra, a sa tom cenom su naravno očekivanja bila ogromna. Bio je predstavljen pred navijačima, onako kako to radi samo Real Madrid, ali kada je došlo vreme da se dokaže pred njima na utakmicama, to mu nije pošlo za nogom. Praktično je oteran na pozajmicu u Izrael, a uprava mu nije dala da se vrati u Beograd do kraja prošle sezone iako je bilo jasno da neće igrati za Makabi, samo da ga ne bi držali na platnom spisku. Vratio se na leto, a trener Savo Milošević mu je neočekivano pružio novu šansu. Za sada je koristi, ustalio se u startnoj postavi. Možda i neće biti zapamćen od strane “grobara” kao skupoceni promašaj.

Sejduba Suma protiv Malatije (Foto: Starsport)

3. Mateo Garsija (Las Palmas – Crvena zvezda) 1.800.000
Došli smo i do igrača čiji transfer je u stvari i bio povod pisanja ovog teksta. Mateo Garsija je dolaskom iz Španije u Crvenu zvezdu postao treći najskupkji igrač u istoriji srpskog fudbala. Za njegove usluge su crveno-beli platili Las Palmasu 1.800.000 evra, što je za klub iz španske Segunde čista premija. Ne zbog toga što Garsija ne vredi taj novac, nismo ga još videli na delu da bi tvrdili tako neštvo, već zbog toga što 22-godišnji Argentinac tu cenu nije postigao u Španiji. Vrednost je podigao u Grčkoj, gde je igrao na pozajmici u Arisu. Postigao je 10 golova u prvenstvu i još jedan u Kupu, čime je skrenuo pažnju Zvezde, ali i atinskog Olimpijakosa. Beogradski crveno-beli su na kraju bili brži.
2. Takajuki Suzuki (Kašima – Crvena zvezda) 2.500.000
Asano je skup, ali ne i najskuplji Japanac koji je igrao u Srbiji. To mesto zvanično pripada Takajukiju Suzukiju, nekadašnjem reprezentativcu “zemlje izlazećeg sunca”. Zvaničan podatak je da ga je Zvezda platila Kašimi 2005. godine ogromnih 2.500.000 evra. Međutim, pitanje je koliko je novca tu tačno platio beogradski klub, pošto je Suzuki bio samo deo jedne mnogo veće i ozbiljnije priče. Naime, tada je generalni sponzor Zvezde posredstvom tadašnjeg predsednika Dragana Stojkovića Piksija postala “Tojota”, a angažman Suzukija je bio samo način da se klub približi japanskom tržištu. Pravu šansu da igra na kraju ni nije dobio. Iako je bilo priče da će japanska televizija samo zbog njega da plati prenose prvenstvenih mečeva crveno-belih, Suzuki je praktično presedeo sezonu na tribinama. Potom se vratio u Japan, u Jokohamu, a nije poznato koje obeštećenje za njega je dobila Zvezda.
1. Ričmond Boaći (Đangsu – Crvena zvezda) 2.500.000 evra
Najskuplje plaćen igrač u Srbiji će do daljnjeg biti Ričmond Boaći. Njega je Zvezda prošlog leta platila 2.500.000 evra kineskom Đangsuu. Poput Čaušića i Marina, stigao je poslednjeg dana prelaznog roka, i to samo šest meseci pošto je otišao u Kinu iz Zvezde za 5.500.000 evra. Možda ne igra kao u prvom mandatu, možda deluje kao da je izgubio motivaciju, ali posle gola Kopenhagenu prošle nedelje, sve će mu biti zaboravljeno. Ako uspe da se upiše u strelce i protiv Jang Bojsa i tako doprinese novom plasmanu u Ligu šampiona, Boaći će biti upamćen kao jedan od najisplatljivijih igrača u istoriji našeg najtrofejnijeg kluba. Sve i da posle toga napusti crveno-bele bez obeštećenja.
 

The post TOP 10 Najveći transferi u istoriji Srbije – gde su Gomez i Asano? appeared first on Magazin o pop kulturi i zvezdama.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.