PROSINEČKI SE PRISETIO BARIJA: Kad sam krenuo da šutiram penal prebledeo sam kao kreč

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2020, 13:26

PROSINEČKI SE PRISETIO BARIJA: Kad sam krenuo da šutiram penal prebledeo sam kao kreč

Crvena zvezda je 29. maja 1991. postala prvak Evrope.

Legendarni fudbaler Crvene zvezde Robert Prosinečki, član šampionske generacije iz Barija, izjavio je da je uspeh iz 1991. godine bio neverovatan i otkrio šta mu je prolazilo kroz glavu uoči istorijske penal serije.

- Kada se spomene Bari, meni ne dolazi ništa drugo sem Liga šampiona. To je najveći uspeh Crvene zvezde, velika, istorijska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << utakmica, osvojili smo titulu koju na Balkanu ima još samo Steaua. Uspeh koji se verovatno neće ponoviti, jer se sada neverovatno mnogo ulaže i teško da će iko imati ovakvu priliku kao mi - rekao je Prosinečki za klupski sajt, tri dana uoči 29. godišnjice osvajanja titule šampiona Evrope.

Zvezda je posle 120 minuta bez golova slavila posle penala 5:3, a Prosinečki je uspešno realizovao prvi jedanaesterac za crveno-bele.

- Bio sam siguran da ću dati gol, baš kao i 1990. na Svetskom prvenstvu protiv Argentine. Tako je bilo i u Bariju, ali nije bilo lagano. Teški su to trenuci, naročito sa Zvezdom, gde si tako blizu, a možeš biti tako daleko. Penali su velika lutrija, oni su promašili jedan penal, mi smo sve dali, a to nije bilo lako. Osvojiti Kup šampiona je bilo neverovatno za sve nas, to nam je bila odskočna daska za sve dalje i odlazak u najveće klubove. Ljudi su prepoznali jednu veliku generaciju. Vežbali smo i penale, jer je Ljupko tu utakmicu napravio tako da dođe do toga da se igra 120 minuta i da se kroz izvođenje jedanaesteraca dođe do pobednika, a to smo, na svu sreću, bili mi.

Otkrio je i šta mu je "prolazilo kroz glavu" uoči izvođenja penala.

- Kada je došlo do penala, svi smo prebledeli. Do tada nikada nisam promašio sa bele tačke. U prvenstvu, sam bio određen da "pucam" jedanaesterce, pa je bilo normalno da šutiram penal u prvoj seriji. Sa centra sam, beo kao kreč, krenuo ka šesnaestercu i neprestano u sebi ponavljao: " Samo da ga dam, samo da ga dam". Osećao sam veliku odgovornost, a onda mi je pao kamen sa srca. Jer, ostaje u istoriji zapisano da sam postigao gol, kao i da je iskusni Amoros jedini promašio sa bele tačke i to pravi put u karijeri. To su ipak detalji koji će mi ostati večno urezani u glavi – konstatovao je Prosinečki.

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Beatris Bušar, sestra kanadske teniserke Eženi Bušar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.