Osude iz HR, Napadači su huligani koji slušaju folk

Izvor: B92, 09.Feb.2019, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude iz HR, "Napadači su huligani koji slušaju folk"

Nekoliko hrvatskih političara reagovalo je na napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu uoči utakmice s Mornarom u Regionalnoj ligi.

Četvorica vaterpolista Crvene zvezde napadnuti su na spiltskoj Rivi u jednom kafiću, preneli su hrvatski portali.

Kako se navodi, njima su u kafiću prišli huligani i zatražili da skinu klupske majice, a do većeg sukoba nije došlo, pošto su trojica vaterpolista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pobegla, a jedan je skočio u more.

Mediji su preneli da su među napadnutima Miloš Maksimović i golman Aleksandar Kralj koji je skočio u more

Huliganstvo je pošast suprotna idealima sporta, a svako nasilje neprihvatljivo, poručila je večers hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović povodom napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi.

"Zahvaljujem građanima Splita koji su danas odmah stali u odbranu tih vrednosti", navela je Kitrovićeva na svom tviter nalogu.

"Sramotan taj napad u Splitu na sportiste iz Srbije. Sramotan", napisala je na Tviteru nekadašnja premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Splitski gradonačelnik na Fejsbuku je napisao da Split nije i neće biti grad koji toleriše nasilje.

"Oštro osuđujem napad na vaterpoliste Crvene zvezde, koji su u Split došli igrati vaterpolo i pre toga popiti kafu na Rivi. Izgleda da je nekima prihvatljivo kad hrvatski ambasador odlazi u Banjaluku na proslavu na kojoj se odlikuje ratni zločinac osuđen zbog zločina u Hrvatskoj, kad u Zagrebu gradonačelnik prima Arkanovog saradnika, kad kriminalci iz Srbije dolaze do hrvatskih pasoša i kad HDZ i Vučićeva stranka dele članstvo u Evropskoj narodnoj stranci, ali im nije prihvatljivo da sportisti iz Srbije dođu u Split, popiju kafu i odigraju vaterpolo utakmicu", komentarisao je za Dalmatinski portal Goran Kotur, predsednik SDP-a Split.

"Nema opravdanja"

"Nema opravdanja za kulturu mržnje. Nikakvog. Nikakva provokacija nije opravdanje za silu i fizički obračun. Ljudi koji tuku druge ljude zbog drugačijeg izgleda, govora, odevanja, pripadnosti drugom narodu, plemenu, kvartu, klubu, porodici su u osnovi totalitaristi. Ti bi prvi trpali neistomišljenike u logore, ubijali u Aušvicu, u gulazima i Golim otocima. Nasilje nema opravdanja", rekao je za Dalmatinski portal Zdeslav Benzon, bivši poslanik HSLS-a.

"Huligani koji su fizički napali vaterpoliste Crvene Zvezde na splitskoj Rivi verovatno se vole opustiti uz zvuke srpskih folk-hitova. Oni su sramota Dalmacije i Hrvatske, zaslužuju osudu i strogo kažnjavanje", komentarisao je HDZ-ov Ćelić.

"Najoštrije osuđujemo napad na sportiste Crvene Zvezde, nema apsolutno nikakvog opravdanja za nasilje. Ponosimo se što smo grad sporta, turizma i gostoljubivosti!

Ovakvi nacionalistički ispadi samo bacaju ljagu na naš grad. Ne može čovek birati hoće li se roditi kao Srbin ili Hrvat, ali može birati hoće li biti čovek ili ne! #SamoLjubav", komentar je mladih splitskih SDP-ovaca, prenosi zagrebački potal "Indeks"

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.