Opet drama i opet poraz! Zvezda mora još da uči...

Izvor: MozzartSport.com, 22.Okt.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet drama i opet poraz! Zvezda mora još da uči...

Treća utakmica „na nož“, na jednu loptu i opet neuspeh...

Ovo nije ono što je Dušan Alimpijević tražio... Crvena zvezda je posle evroligaškog trijumfa nad Barselonom u petak uveče želeo da potvrdi dobru igru brejkom u Zagrebu, ali je Cedevita na kraju izašla kao pobednik i slavila rezultatom 79:74 (19:18, 20:21, 24:22, 16:13).

Ne idu Crvenoj zvezdi ove sezone utakmice u kojoj se pobednik rešava na jednu loptu. Ako se ispuštena recka protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Žalgirisa može pripisati tremi usled evropskog debija, a protiv Budućnosti zbog nedostatka iskustva, onda je trijumf nad Cedevitom ispustila zbog loših izbora u kritičnim trenucima. Jer, gotovo dva minuta Zvezda nije uspela da postigne koš iz igre - sve to u momentima kada se utakmica „lomila“.

Nakon prave rezultatske klackalice, cela utakmica stala je u četiri minuta drame. Sve je počelo od namernog faula Pere Antića, kod minimalnog vođstva Crvene zvezde (67:65), kada je Tonija Katića poslao na crtu. Doduše, hrvatski šuter bio je polovičnog učinka, ali je Roko Ukić bio siguran u dodatnom napadu, što je donelo novu promenu vođstva. Činilo se, bar na trenutak, da Cedevita ima vladara Jadrana u šaci posle velike trojke Tonija Katića, ali je Tejlor Ročesti uzvratio na identičan način! Njegova minijatura završena je dobrom odbranom na drugoj strani, a onda i duplim pogotkom sa linije penala, tačno 90 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene.

Zvezda je ponovo ugrabila minimalnu prednost, ali uprkos tome što je Demetris Nikols nanizao nekoliko loših šuterskih izbora, nije uspela da kazni Cedevitu i situaciju iskoristi na pravi način. Jer, Branko Lazić je onda napravio ofanzivni, ujedno i isključujući faul i poslao Andriju Stipanovića na crtu. Bio je siguran, s druge strane Ognjen Dobrić je imao veliki promašaj iz ugla za tri poena, u međuvremenu je i Ročesti bio neprecizan, pa su Nikols i Stipanović stavili tačku na trijumf upravo sa crte.

Crvena zvezda je tako dovedena u situaciju u kakvoj se nije našla pune dve godine. Tačnije, vezane poraze u Jadranskoj ligi nije doživela još od sredine oktobra 2015. godine, kada su Cedevita i Olimpija nadigrali crveno-bele.

Nije Crvena zvezda bila na nivou utakmice protiv Barselone, niti joj je bilo lako u domu najvećeg takmaca u borbi za titulu. Nije prikazala lepršavu igru, niti dominirala kao protiv Barselone. Žargonski rečeno, okrenula je drugu stranu medalje. Na sve to - Alimpijevićevi izabranici bili su previše nervozni i fokusirani na sudijske odluke, a premalo usmereni ka tome da dobiju meč.

Suočeni i sa umorom, zbog čega su verovatno Nikola Radičević, Stefan Janković i Matijas Lesor imali malu minutažu, crveno-beli su napravili mnogo nepotrebnih grešaka. Suprotno prikazanom protiv Barselone. Mnogo ispuštenih šuteva sa slobodnih bacanja (21/29), čak 14 izgubljenih lopti, uz slabiju kontrolu skokova, ujedno i dozvoljenih šansi protivniku da stigne do lakih poena nakon ofanzivnih skokova. Cedevita ih je na kraju imala 12. I, uglavnom ih je sve materijalizovala.

Mučila se Crvena zvezda i sa odbranom od pik'n'rola, gde su Roko Ukić i Kris Džonson uglavnom dobro operisali, a teško je branila i individualna rešenja razigranog Džanana Muse i solidnog Vila Čerija... I na kraju položila oružje. Cedevita je razotkrila sve Zvezdine mane, stavila ih na talon i porazila je.

Kod Cedevite Musa je imao 17 poena, Džonson je dopisao 13 poena i devet skokova, a Kevin Marfi 14 koševa. Kod Crvene zvezde Ročesti je ubacio 18, Milko Bjelica 12, a Pero Antić i Džejms Feldin po 11 poena.

CEDEVITA - CRVENA ZVEZDA 79:74

/19:18, 20:21, 24:22, 16:13/


Dvorana: Dom sportova

Sudije: Matej Boltauzer, Sašo Petek, Mario Majkić.

CEDEVITA: Ukić 4, Krušlin 5, Džonson 13, Katić 4, Bajo -, Nikols 6, Slavica -, Žganec -, Musa 17, Čeri 6, Stipanović 10, Marfi 14.

CRVENA ZVEZDA: Radičević -, Davidovac 3, Lazić 4, Lazarević -, Antić 11, Dobrić 4, Feldin 11, Janković -, Ročesti 18, Lesor 2, Jovanović 9, Bjelica 12.

Parovi petog kola ABA lige:

Subota

Budućnost - Mega Bemaks 84:64

/Gordić 17 - Enis 23/

Olimpija - Mornar 64:67

/Morgan 21 - Mićović 19/

Partizan - Igokea 117:104

/Vilijams Gos 30 - Rajt 34/

Nedelja

Cedevita - Crvena zvezda 79:74

/Musa 17 - Ročesti 18/

Ponedeljak

(1,35) FMP (16,0) Zadar (3,50)

(1,85) MZT (14,0) Cibona (2,10)

(FOTO: ABA LIGA - Cedevita / Marin Sušić)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.