Izvor: MozzartSport.com, 11.Feb.2021, 09:12

Novosadska "nemoguća misija" i za početak - atipični fenjeraš KLS

Poslednji meč četvrtfinala Kupa Radivoja Koraća odigraće Crvena zvezda i Radnički

Došlo je vreme da se odredi ko će osvojiti prvi trofej u sezoni! Novi Sad je domaćin završnice Kupa Radivoja Koraća prvi put posle 17 godina, a mala i velika dvorana Spensa ugostiće osam klubova koji su kroz plasman u Jadranskoj ligi i Košarkaškoj ligi Srbije, te finale drugog stepena nacionalnog kupa obezbedili kartu za završnicu svetkovine srpske klupske >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << košarke.

Posle utakmica između Mege i zemunske Mladosti, te FMP-a i Vojvodine, odnosno Partizana i čačanskog Borca, četvrtfinalni program za 2021. godinu od 21 čas zatvoriće duel između Crvene zvezde i kragujevačkog Radničkog.

Ranjeni crveno-beli stigli su u Novi Sad uprkos svim zdravstvenim problemima i žele da izvuku maksimum iz raspoloživih snaga. Nasuprot Crvenoj zvezdi nalazi se apsolutni debitant u ovom takmičenju i najslabije rangirani tim KLS, sa idejom da iskoristi situaciju i izrežira senzaciju.

Za Crvenu zvezdu predstojeći nastup u kupu biće nešto poput novosadske verzije "Nemoguće misije". O svim mukama sa kojima se susrela Crvena zvezda mogli ste da čitate potanko prethodnih dana. Dejan Radonjić je uz pomoć štapa i kanapa uspeo nekako da sastavi listu putnika za Novi Sad, a tamo će izaći bez gotovo pola tima! Pomoćni treneri Saša Kosović i Nikola Birač, kondicioni trener Aleksandar Lukman, te Lengston Hol, Kori Volden, Kino Kolom, Lendri Noko, od srede ujutru i Duop Rit nalaze se van stroja zbog pozitivnih testova na virus korona. Upravo je poslednji slučaj naterao trofejnog stručnjaka da povuče nepopularan potez i u takmičarski sastav ubaci donedavno suspendovanog Džonija O'Brajanta.

Kako je Mozzart Sport prvi najavio, O'Brajant će ipak biti u timu za Kup Radivoja Koraća, ali je i dalje veliko pitanje koliko će otpisani krilni centar uopšte igrati. On je desetodnevnu suspenziju odradio bez mogućnosti da trenira sa ekipom, uz program kreiran samo za njega gde mu je mentor bio Slobodan Klipa. Poslednji takmičarski meč odigrao je u Istanbulu na gostovanju Efesu gde je upisao samo tri minuta, posle čega je usledila stavljen na “hlađenje“ zbog kršenja discipline.

Crvena zvezda će se u Novom Sadu naći bez oreola favorita za osvajanje Žućkove levice. Maksimalni fokus biće na domaće snage, pojačane najboljim strelcem Džordanom Lojdom. Pisali smo nedavno o problemima Crvene zvezde, koja će u Spensu imati samo jednog klasičnog plejmejkera na raspolaganju u liku Alekse Uskokovića. Trener Radonjić je u međuvremenu uigravao kombinacije sa Dejanom Davidovcem i Aleksom Radanovim na “jedinici“, pa se realno može očekivati da oni budu ispomoć najvećim delom na prenosu lopte, potom u kreaciji po potrebi.

Nisu problemi Crvene zvezde samo u organizaciji igre. Naime, Zvezda duel protiv Radničkog dočekuje samo sa Ognjenom Kuzmićem kao pravim centrom, plus Markom Jagodić Kuridžom i Borišom Simanićem na visokom krilu. Tokom jučerašnjeg dana bilo je određenih problema i sa Kuzmićem jer se nije fizički osećao dobro i čekali su se rezultati njegovog kovid testa. Na kraju se ipak pokazalo da je isti negativan, te das srebrni reprezentativac iz Istanbula može da pomogne saigračima.

”U situaciji kada nam je zdravlje na prvom mestu, idemo u Novi Sad sa nedoumicom u kom sastavu ćemo da nastupimo. U okolnostima koje se menjaju praktično iz dana u dan, ono što nas raduje jeste da ćemo bez obzira na broj igrača učestvovati na završnici kupa i biti deo završnog turnira. Sve ostalo je u ovom trenutku u drugom planu”, izjavio je Radonjić i nastavio:

”Korona nas je nažalost deklasirala, nemamo veliki broj igrača i članova stručnog štaba zbog virusa i potpuno je jasno zašto je naše osnovno razmišljanje da je zdravlje najvažnije. Situacija nije nimalo prijatna”.

Crveno-bele će u Novom Sadu predstavljati Dejan Davidovac, Branko Lazić, Ognjen Kuzmić, Aleksa Uskoković, Ognjen Dobrić, Boriša Simanić, Marko Jagodić Kuridža, Aleksa Radanov, Džordan Lojd, Marko Simonović, Džoni O’Brajant, te mlade snage Nikola Šaranović i Milutin Vujičić. Za duel protiv Radničkog kompozicija tima s kojom raspolaže Dejan Radonjić trebalo bi da bude dovoljna. U polufinalu stiže pobednik iz susreta Borca i Partizana čiji će se ishod susreta već znati u momentu kada Crvena zvezda i Radnički budu izašli na parket.

Što se novonastalog kragujevačkog sastava tiče, plasman na završnicu kupa predstavlja nagradu za ostvareni napredak od oktobra 2015. kada je osnovan klub, do danas. Radnički je prošao turbulentan period od uvođenja pandemijskog stanja. Od ambicija da se napadne visok plasman u Košarkaškoj ligi Srbije i ulazak u Superligu, tokom leta su se ambicije nivelisale shodno finansijskim i kadrovskim mogućnostima. Ekipa je tokom sezone promenila trenera pa je umesto Igora Todorovića stigao Ivica Vukotić, ali je Radnički trenutno na deobi poslednjeg mesta sa skorom 7-11, koliko ima i kraljevačka Sloga.

I pored najslabijeg plasmana na tabeli, Radnički je drugi najefikasniji klub KLS sa gotovo 90 poena po meču, prvi po broju skokova (39,8) i asistencija (23,5), drugi po timskom indeksu korisnosti (101,5) iza prvoplasirane Mladosti, a četvrti po procentu ubačenih trojki (35,7%), uz 9,3 pogotka po meču što su potpuno atipične statističke brojke za tim na dnu tabele...

“Ideja pred početak sezone bila je da ekipa bude spoj mladosti i iskustva. Pod iskusne igrače računam i sebe, jer imam iza sebe pet-šest sezona, što je dosta u poređenju s mladim igračima koji su tu. Naravno, Raško Katić je pravi kapiten i lider ovog tima, noseća figura Radničkog. Uspeli smo da nađemo zajednički jezik, da igramo modernu košarku, uvek se takmičimo za poen više. Iako smo u donjem delu tabele, statistički smo verovatno pri samom vrhu u smislu broja ubačenih poena, procenta šuta iz igre, za tri poena, asistencija“, objašnja Andreja Stevanović za Mozzart Sport i nastavlja:

“Hteli smo da imamo više igrača u rotaciji, ali desila se korona i sada smo na tome da imamo pet-šest njih od kojih najviše zavisi igra. Svako je zaslužan za svaku pobedu i kriv za poraz, mada iskreno nemamo mnogo vremena da analiziramo greške ili da slavimo zbog ritma sezone. Tu smo zajedno, verujemo jedni u druge, nas nekoliko igra konstantno po 35-36 minuta, što je u ritmu sa tri utakmice sedmično baš mnogo. Zato i kažem da je sezona malo neregularna, jer takav ritam nemaju ni NBA timovi“.

Prva vedeta Radničkog je baš nekadašnji košarkaš Partizana Andreja Stevanović. Čak 21,1 poen u KLS uz prosečno 30 minuta na parketu, te 38,5 odsto za tri (3,6 pogodaka na 9,4 ispaljene lopte). Prošlog meseca je protiv aleksinačkog Napretka upisao ovosezonski rekord takmičenja sa 44 poena i sve to uprkos problemima koje muči sa povredom skočnog zgloba, o čemu možete da čitate u odvojenom tekstu na stranicama portala Mozzart Sport.

Odmah iza Stevanovića je kapiten tima i legenda kragujevačke košarke, srebrni reprezentativac Srbije sa Mundobasketa u Madridu – Raško Katić! Čovek koji sa svojih 40 leta i dalje zadaje probleme konkurenciji ne planira da se zaustavi u skorije vreme, a njegovu nesvakidašnju priču po povratku u Kragujevac mogli ste da čitate takođe na našem sajtu. Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, Partizana i Hemofarma, između ostalih klubova, ove sezone igra prosečno 33 minuta, uz učinak od 20,5 poena, te 6,3 asistencije i 4,5 asistencija, što ga čini udarnom silom ekipe u reketu.

Statistički najkorisniji igrač Radničkog je Matija Popović. Treći je strelac tima sa 14,6 poena u proseku, ujedno i prvi skakač sa devet pokupljenih lopti, od čega blizu tri u napadu, što ga dovodi do indeksnog koeficijenta od 21,5 po meču u KLS. Za organizaciju igre zadužen je Filip Dumić. Kao prvi kreator igre provodi na parketu gotovo 36 minuta, a za to vreme beleži 12,6 poena na 40,2 odsto za tri poena (2,7 pogodaka, na 6,8 šuteva), uz još 8,3 asistencije! Blizu 30 minuta po meču beleži još Ivan Nedeljković, koji igri Radničkog doprinosi sa 9,8 poena, 2,8 skokova i 1,7 asistencija. Poziciju krilnog centra od januara je pojačao Merijal Meding, Australijanac poreklom iz Južnog Sudana. Njegovo uklapanje u novu sredinu još traje, ali pokazao je da ima potencijal.

To je otprilike krug igrača koji nose Radnički ove sezone i definitivno je najveći nedostatak ovog tima skraćena rotacija u velikom obimu utakmica. Radnički će pokušati da iznenadi, mada se u ovom trenutku ne daju velike šanse. Zvezda je i pored svih izostanaka i dalje favorit u ovom okršaju.

KUP RADIVOJA KORAĆA - ČETVRTFINALA

15.00: Mega - Mladost Zemun

17.00: (1,35) FMP (16,0) Vojvodina (3,50)

19.00: (1,55) Partizan (14,5) Borac (2,70)

21.00: Crvena zvezda - SPD Radnički

Polufinala su na programu u subotu od 18.30 (pobednici prva dva meča) i 21.00 (pobednici druga dva meča), dok je finale zakazano za nedelju od 21.00.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.