Ninković za Vesti: Lepo je videti srpsku trobojku u Sidneju

Izvor: Vesti-online.com, 08.Okt.2017, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ninković za "Vesti": Lepo je videti srpsku trobojku u Sidneju

Stigao je Miloš Ninković pre dve godine u Australiju, tiho, bez prevelike pompe, ali je igrama u dresu Sidneja prošle sezone oduševio sve, najviše brojnu srpsku dijasporu koja zbog iskusnog veziste hrli na stadione. Nekadašnji reprezentativac Srbije i bivši fudbaler Crvene zvezde bio je najzaslužniji za drugu titulu nebesko-plavih, posle sedam godina posta. Njegov odlučujući gol u penal seriji u finalu plej-ofa protiv Melburna bio je kruna berićetne sezone. Usledile su dve najvažnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pojedinačne nagrade za najboljeg fudbalera Australije i novi jednogodišnji ugovor sa šampionom Sidnejom. Srbi u zemlji kengura imaju novog idola.

Kako kaže Ninković, kada je dolazio, nisu ga ni zemljaci poznavali. Sada, posle velikog uspeha, sve je drugačije. Startovala je nova sezona u najkvalitenijoj A ligi, a u najmnogoljudnijem gradu Australije vlada fudbalska groznica.

- Prošle godine kada sam stigao u klub, zvao sam naše ljude telefonom i nudio im pretplatne karte. Imao sam mnogo uspeha, ali ovde godine je interesovanje za naše mečeve mnogo veće. Sada nisam morao ni da ih zovem, samo su je javljali, raspitivali. Nemam podatak koliko smo prodali ulaznica, ali u klubu su mi rekli da su oborili rekord i da ćemo u ovom šampionatu da imamo najviše publike u istoriji kluba. Naravno, biće mnogo Srba na tribinama. To je podstrek više za mene. Lepo je videti na tribinama srpsku trobojku - rekao je Ninković u razgovoru za "Vesti".

Ima li druženja sa našom dijasporom u Sidneju?

- Kako da ne! Imam mnogo Srba sa kojima se družim. Svaki slobodan trenutak koristim da se vidim s njima. Skoro je bio naš festival u Sidneju, ali nažalost nisam mogao da dođem jer sam bio na pripremama kluba.

Za razliku od Sidneja koji želi da odbrani krunu od prošle sezone, drugi klub u prvenstvu Australije za koji igra Srbin, Velington Andrije Kaluđerovića ima nešto skromnije ambicije.

- Cilj nam je da se plasiramo u plej-of - rekao je za "Vesti" Kaluđerović, koji je pre dve godine nosio dres Brizbejna, za koji je na 10 susreta postigao pet pogodaka.

Podsetimo, šampionat ima 10 klubova, a šest će izboriti doigravanje za prvaka.

Baterije su napunjene, pripreme su bile duge. Da li ste spremni za šampionat?

- Najvažnije je da smo svi zdravi. Nije bilo većih povreda. Jedva čekamo početak sezone. Pripreme su bile naporne, skoro tri meseca, ali smo izdržali. Orni i spremni za nove pobede. Ambicije se ne menjaju, želimo da odbranimo trofej. Zna se da je uvek teže nešto da se odbrani nego osvoji. Uz domaći šampionat, očekuje nas i učešče u azijskoj Ligi šampiona. Biće naporna sezona, ali se radujem novim izazovima.

Iz daleke Australije, Ninković prati dešavanja u srpskom fudbalu. Nekadašnji ljubimac "delija" oduševljen je partijama crveno-belih u Evropi.

- Fenomenalna stvar za naš fudbal je da su se i Crvene zvezda i Partizan plasirali u Ligu Evrope. Takođe, i reprezentacija dobro gura ka Mundijalu u Rusiji. Drago mi je zbog pozitivnih signala za naš fudbal. Bilo je i vreme da krene napred - rekao je Ninković, koji je 28 puta, od 2009. do 2012. godine branio boje Srbije, a bio je učesnik Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. kada je "orlove" predvodio Radomir Antić.

Prošle sezone su u Australiji igrali nekadašnji fudbaleri Partizana i Crvene zvezde Nebojša Marinković i Miloš Dimitrijević. Njih neće biti u ovom šampionatu jer su napustili Pert, odnosno Sidnej, ali Ninković neće biti jedini Srbin u ligi. Od polovine avgusta član Velingtona, jedinog kluba sa Novog Zelanda koji igra šampionat Australije, je nekadašnji golgeter OFK Beograda, Rada, Crvene zvezde i Vojvodine Andrija Kaluđerović.

4 šampionske titule ima Ninković (sa Dinamom iz Kijeva 2007 i 2009, Crvenom zvezdom 2014 i Sidnejom 2017)

5 klubova je promenio u dosadašnoj karijeri (Čukarički, Dinamo Kijev, Crvena zvezda, Evijan i Sidnej)

13 golova je postigao u dresu Sidneja

54 utakmice je odigrao u dresu australijskog šampiona

- Drago mi je da je Andrija stigao ovde. Videli smo se pre nekoliko nedelja. Nismo tako blizu, ali smo u kontaktu, često se čujemo. Mi ćemo debi pred svojim navijačima da imamo upravo protiv Velingtona narednog vikenda. Biće to srpski duel, radujem se novom susretu sa Kaluđerovićem.

Proteklog leta bilo je govora da će u Sidnej da stigne nekadašnji reprezentativac Srbije Miloš Krasić. Ipak, do transfera nije došlo.

- Nismo uspeli da dovedemo Krasića. Iskreno, ne znam gde je zapelo, ali verujem da ću uskoro da imam u ekipi još nekog zemljaka - zaključio je Ninković za "Vesti".

* Ninkovićev Sidnej startovao pobedom u gostima (VIDEO)

* Ninković za "Vesti": Sidnej me je očarao, ne vraćam se u Zvezdu!

* Ninković najbolji fudbaler australijske lige

* Ninković pokorio Australiju

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.