Na današnji dan fudbaleri Zvezde postali šampioni sveta

Izvor: RTS, 08.Dec.2019, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan fudbaleri Zvezde postali šampioni sveta

Fudbaleri Crvene zvezde su na današnji dan, pre 28 godina, postali šampioni sveta pobedivši čileansku ekipu Kolo Kolo u Tokiju sa 3:0. Tog 8. decembra 1991. godine, Zvezda je kao šampion Evrope savladala prvaka Južne Amerike, osvajača Kopa Libertadores, pred 60.000 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju.
Osvajanjem Kupa šampiona šest meseci ranije, Crvena zvezda je stekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores.

Pobedom u Tokiju Crvena zvezda je ostvarila najveći uspeh nekog od istočnoevropskih klubova i svetskom titulom obeležila jedan od najsvetlijih perioda u istoriji kluba.
Junak tima, koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, bio je najmlađi - Vladimir Jugović.
Tada 22-godišnji fudbaler golovima u 19. i 58. minutu najavio je veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.
Crvena zvezda je nastupila u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.
Crveno-beli su drugo poluvreme odigrali sa igračem manje zbog isključenja Savićevića.
Za šest meseci od osvajanja evropske do osvajanja svetske titule, suočili su se s brojnim promenama u igračkom kadru, ali su ipak uspeli da osvoje vrednu titulu.
Trenera Ljupka Petrovića zamenio je Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na današnji dan, pre 28 godina - Zvezda na krovu sveta (VIDEO)

Izvor: OkRadio.rs, 08.Dec.2019

Bio je osmi decembar 1991. godine kada je Crvena zvezda savladala Kolo Kolo rezultatom 3:0 Crvena zvezda je pre tačno 28 godina postala šampion sveta. Bio je osmi decembar 1991. godine kada je Crvena zvezda savladala Kolo Kolo rezultatom 3:0 i popela se na „krov sveta“, osvojivši Interkontinentalni...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.