Izvor: MozzartSport.com, 15.Jul.2020, 16:40

Kako je Obradović složio Zvezdu i koje su dileme

Saša Obradović je brzo zakrpio udarne rupe i rešio se viška, sada ostaju samo još da se zavrnu šrafovi na određenim mestima i Zvezda je spremna za start priprema koje bi trebalo da krenu početkom avgusta odlaskom na planinu, uz kasniji povratak i selidbu u dvoranu

Velika transformacija Crvene zvezde po viziji Saše Obradovića gotovo da je završena za nešto više od mesec dana. Od momenta Obradovićeve promocije na Malom Kalemegdanu 10. juna, do ozvaničenja trećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << igračkog mandata Marka Simonovića, stručni štab dobio je gotovo kompletnu strukturu tima za predstojeću sezonu.

Naredni dani i sedmice poslužiće da se finiširaju poslovi koji su praktično već najavljeni. Iz Železnika će put strogog centra grada krenuti Aleksa Uskoković, Aleksa Radanov i Duop Rit, čime će se pojačati konkurencija na pozicijama plejmejkera, beka i krilnog centra. Tu, ipak, nije kraj i Crvena zvezda će do starta priprema narednog meseca verovatno završiti još jedan ili dva posla i to na bekovskoj i centarskoj poziciji. Sve zavisi od toga kakvi su dalji planovi šefa stručnog štaba, koji je još ranije najavio da će roster za takmičarsku 2020/21 brojati petnaest članova.

Obradović je, takođe, u jednom od svojih prvih obraćanja javnosti po preuzimanju dužnosti trenera Crvene zvezde izjavio da su pozicije centra i plejmejkera “najosetljivije i neophodne za ozbiljnu evropsku košarku“, zbog čega je od samog početka ideja bila da se iste popune kvalitetnim strancima, jer je i po sopstvenom priznanju Srbija “umanjila distribuciju kvalitetnih organizatora igre i dugajlija u reketu“. To je od prvog momenta značilo da će fokus biti isključivo na dovođenju stranaca koji mogu da prave razliku na terenu, ne igrača koji će samo biti broj u sastavu što bi automatski uzelo mesto mladom, domaćem izdanku.

Verovatno iz tog razloga je reakcija Zvezdine vrhuške na tržištu bila dijametralno suprotna od najava prvog čoveka Nebojše Čovića još s kraja maja da će klub forsirati priču angažovanja domaćih košarkaša, te se fokusirala na potpisivanje nosilaca igre. Zvezda je išla protivno modelu tipičnom za klubove sa ovog podnevlja – da čekaju kraj prelaznog roka kako bi znatno bogatiji poslodavci uzeli sve ono što valja na pijaci, a ekipama iz jadranskog regiona ostavili da pokupe “mrvice“.

Donekle je i logično što su delu navijača zasmetali potpisi Lendrija Noka, Korija Voldena, Džordana Lojda i Lengstona Hola u nizu, delimično u strahu da se ne ponove dešavanja iz prošle godine kada je roster u jednom momentu brojao čak devet stranaca. Potpisom Marka Simonovića Zvezda je presekla trend dovođenja igrača sa strane, a u međuvremenu klub je napravio veliku stvar rešavanjem pitanja cele plejade talentovanih mladih košarkaša iz Srbije.

Pomenuti kvartet stranaca dobiće pojačanje u liku Duopa Rita, kome će naredna godina poslužiti za tranziciju u kompleksniji sistem i prilagođavanje na daleko veće zahteve. Brzim premotavanjem nazad na drugi pasus teksta i paragraf o eventualnom završavanju “još jednog ili dva posla“ realno je da to bude još jedan stranac i to baš na beku. Od ranije se spekuliše o transferu Meta Dženinga nakon rastanka sa Baskonijom, što bi značajno ojačalo napadački arsenal. Pitanje sklapanja ovog posla još je otvoreno i o tome će presuditi Dženingovi finansijski zahtevi, kao i Obradovićevo zadovoljstvo.

Tako će Aleksa Uskoković i njegov imenjak Radanov dobiti šansu da uče i kale se kraj Voldena i Hola, odnosno Lojda i eventualno još jednog američkog šutera, shodno potrebama stručnog štaba. To se poklapa sa Obradovićevom idejom da klupska deca dobiju svoj prostor kako bi u perspektivi jednog dana postala najvažniji šrafovi Zvezde. Uskokoviću je potrebno da napravi iskorak posle tri godine rasta u Železniku, a Radanovu da konačno dobije veći prostor na parketu u crveno-belom dresu, što mu u prethodna dva pokušaja nije pošlo od ruke. Podsetimo, Radanov je pre nešto manje od mesec dana otkrio da će narednu godinu provesti u Zvezdi i da se jako raduje saradnji sa Sašom Obradovićem.

“Pričao sam malo i sa novim trenerom Sašom Obradovićem. fenomenalno je što ću raditi sa takvim trenerom i unapred se radujem svemu što nas čeka. Znam da ću moći mnogo da naučim i da napredujem“, otkrio je Radanov u razgovoru za portal Nova.rs.

Dok će na beku verovatno biti noviteta, na obe visoke pozicije moglo bi da dođe do određenih izmena. To se posebno odnosi na centarsku poziciju gde još nije najjasnije ko će biti podrška Lendriju Noku. Na papiru su to Ognjen Kuzmić i Nikola Jovanović, ali još su sve karte otvorene. Kuzmić je posle teške saobraćajne nesreće pre ravno godinu dana uspeo da se oporavi i sticajem vanrednih okolnosti dobio šansu da u miru produži rehabilitaciju, ali ostaje da se vidi da li je kršni momak iz Doboja čovek po Obradovićevom ukusu. Poznato je da Obradović voli pokretljive, atletski dominantne i snažne centre kakav je prošle godine bio Erik Bakner u Monaku, zbog čega je i doveden Noko, čime teži modernim košarkaškim trendovima. Kuzmić je stara škola, odnosno klasični centar. Međutim, potencijalni srpski reprezentativac je važio za kvalitetnog defanzivca što ga je svojevremeno i preporučilo madridskom Realu, ali u ovom trenutku niko ne zna da li Kuzmić posle nekih teških povreda na parketu i saobraćajne nesreće može da igra na nekadašnjim visinama. Jovanović takođe više teži ka tradicionalnijoj igri za “peticu“, ali će verovatno dobiti mogućnost da upija znanje kao i Uskoković, Radanov, Rit... Nedavno se pojavila informacija iz Grčke da je Vladimir Štimac na pragu dogovora sa Zvezdom o nastavku saradnje, ali prema saznanjima MOZZART Sporta u momentu objavljivanja te informacije nikakvi razgovori dve strane nisu vođeni na tu temu. U narednom periodu znaće se da li će dogovora biti ili ne. Status Dušana Ristića, koji ima aktivan ugovor za narednu sezonu, nije poznat, ali ne treba zaboraviti da je iza sebe ostavio odličnu individualnu godinu u Astani.

Što se krilnih centara tiče, jedina promena mogla bi da se dogodi u slučaju odlaska Boriše Simanića za ponudu koju ni klub, ni igrač ne bi mogli da odbiju. Ako bi se dogodilo da mladi atleta ode, verovatno se neće dovoditi zamena jer bi na “četvorku“ mogli da uskoče Dejan Davidovac i Marko Simonović u određenim varijantama. Na lageru i dalje ostaje Stefan Đorđević iz FMP, ali u ovom trenutku bliži je ostanku u Železniku još godinu dana, nego transferu na Mali Kalemegdan.

Crvena zvezda je od definitivnog prekida sezone ostala bez Lorenza Brauna (Fenerbahče), Bilija Berona (Zenit), Kevina Pantera (Olimpija Milano), Čarlsa Dženkinsa (Olimpijakos), ugovori su istekli Vladimiru Štimcu, Kalinu Lukasu, Stratosu Perperogluu i Majklu Odžu, dok je pred zvaničnim raskidom saradnje i Džejms Gist. Saša Obradović je brzo zakrpio udarne rupe i rešio se viška, sada ostaju samo još da se zavrnu šrafovi na određenim mestima i Zvezda je spremna za start priprema koje bi trebalo da krenu početkom avgusta odlaskom na planinu, uz kasniji povratak i selidbu u dvoranu.

U i oko kluba nadaju se uspešnoj sezoni.

CRVENA ZVEZDA – sezona 2020/21

PLEJMEJKERI: Kori Volden, Lengston Hol, Aleksa Uskoković*.

BEKOVI: Džordan Lojd, Aleksa Radanov*.

KRILA: Branko Lazić, Marko Simonović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić.

KRILNI CENTRI: Marko Jagodić Kuridža, Boriša Simanić, Duop Rit*.

CENTRI: Lendri Noko, Ognjen Kuzmić, Nikola Jovanović, Dušan Ristić**.

* - Čekaju se zvanične objave od strane kluba

** - Nepoznat status, ima aktvan ugovor.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (@nikolaS_msport)

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.