Izvor: Nezavisne Novine, 26.Maj.2018, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilija Najdoski o Mundijalu za "Nezavisne": Priželjkujem finale Srbije i Hrvatske

Priželjkujem da gledamo finale Srbije i Hrvatske, rekao je Ilija Najdoski, nekadašnji legendarni fudbaler Crvene zvezde i reprezentativac SFR Jugoslavije, za "Nezavisne".

Iako svjestan da je ta mogućnost mala, čovjek koji je podigao pehar UEFA Lige šampiona 1991. u Bariju i Interkontinentalnog kupa iste godine u Tokiju, naglašava da je i samo učešće dvije reprezentacije iz regiona na smotri u Rusiji veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << uspjeh.

"I ne samo za te dve reprezentacije, nego i za naš region u celini. Ja sam svestan da je uspeh na našim prostorima danas maltane incident, ali se nadam da ćemo to što pre promeniti i krenuti putam slave koju smo imali. Kvalitet je neupitan. Bilo je tu nekih rezultata, Hrvatska je pre 20 godina bila treća na Mundijalu u Francuskoj. Jeste teško, ali ako se napravi neka hemija u ekipi, spoj iskustva, mladosti i velike želje, uz malo sreće - zašto da ne da neka i od naših ekipa ne napravi neki podvig u Rusiji. Bitno da igrači budu tim, da shvate da igraju za ekipu, ne za sebe. Drugarstvo i zajedništvo mogu odvesti daleko bez obzira na to koliko je moćan i jak protivnik na drugoj strani", rekao je proslavljeni defanzivac Ilija Najdoski, koji je danas zajedno s nekadašnjim saigračem Darkom Pančevom angažovan u upravljačkim strukturama FK Vardar.

NN: Očekujete da Srbija može proći grupu?

Najdoski: I sam plasman na Mundijal nakon toliko godina pauze je veliki uspeh za Srbiju. To ne znači da treba da se zadovolje samo učešćem. Srbija ima kvalitetnu ekipu, koja može puno. Mogu proći grupu, a onda ništa nije nemoguće. Mađutim, za taj podvig treba da se poklope neke stvari i pre svega izbegnu bespotrebne trzavice, kojih ponekad ima. Ima ih u svakoj ekipi, ne mogu se neutralisti potpuno, ali ih treba svesti na minimum.

NN: Na šta konkretno mislite?

Najdoski: Pa verujem da je svima, blago rečeno, bila čudna pre svega smena slektora Slavoljuba Muslina. Pritom ne mislim da je njegov naslednik loše rešenje. Naprotiv, mislim sve pozitivno, ali ne znam koliko je pametno pred jedno veliko takmičenje praviti neke velike promene, a bilo ih je u poslednje vreme više, ne samo po pitanju smene selektora. Ipak, vejrujem da se to neće odraziti na rezultat, jer Srbija ima igrače s iskustvom igranja u velikim klubovima koje ne dotiču takve stvari.

NN: Koji su dometi Hrvatske?

Najdoski: Imaju iskustvo, sjajna igračka imena, gotovo su neizostavni na velikim takmičenjima zadnjih dvedesetak godina i duže i voleo bih da to krunišu dobrim plasmanom u Rusiji. Mislim da Hrvati mogu bez većih problema proći u nokaut fazu. Bila bi šteta da igrače kao što su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić ili Mario Mandžukić gledamo samo u tri meča.

NN: Je li Vam žao nekoga posebno što ga nećemo gladati na SP?

Najdoski: Zapravo i nije. U suštini na Mundijalu igraju igrači i reprezentacije koji su to zaslužili. Sada govoriti šteta što ovaj ili onaj igrač nije tu ili neka reprezentacija, samo zato što imaju neku reputaciju od pre, mislim da je to patetika. U Rusiji su samo najbolji i zaslužni, jer teren i rezultat su jedino mjerilo, a nikako ime ili tradicija.

NN: Imate li favorita?

Najdoski: Nemam. Svi će reći Nemačka, Španija, Brazil, Argentina... Međutim, uvek neko ispliva iz drugog plana, pokaže zašto je u stvari fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu. Znam da nije previše realno, ali eto voleo bih gledati finale Srbija i Hrvatska. Bilo bi to zaista velika stvar, ne samo za njih, nego i naš region u celini. Siguran sam da ćemo svi s ovih prostora navijati za ove dve zemlje u Rusiji, pa eto neka naprave iznenađenje ako ne obe, onda barem jedna od njih.

Najdoski je prokomentarisao i subotnje finale UEFA Lige šampiona u Kijevu između Real Madrida i Liverpula.

"Ral Madrid je taj neki favorit. Mislim da će osvojiti Ligu prvaka. Ne govorim to zato što navijam za njih. Naprotiv, moje simpatije će biti na strani Liverpula u toj utakmici, ali Real je iskusniji i, kako kažu, ekipa koja zna biti jaka onda kada je napotrebnije", smatra Najdoski.

S velikim poštovanjem Makedonac je govorio o svom nekadašnjem saigraču iz Crvene zvezde, danas selektoru reprezentacije BiH Robertu Prosinečkom.

"Veliki čovek, igrač i danas trener. Dobili ste selektora koji je ljudaka veličina i želim mu puno sreće s reprezentacijom BiH. Uveren sam da Robi ima sve što je potrebno jednom selektoru da odvede bh. tim na veliko takmičenje", istakao je Najdoski.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.